Profesii

Cum am ajuns să importăm bone din Filipine pentru că româncele au plecat pe salarii mai mari în Spania

11.07.2010, 23:10 1501

Amelia Gaughom, 43 de ani, din Filipine, a ajuns în casaactorului Dragoş Moştenescu în urmă cu mai puţin de un an pentru aavea grijă de cei trei copii ai acestuia, după ce a lucrat timp demai mulţi ani ca bonă în ţara natală şi în China. Astăzi petrece 24de ore din 24 cu familia Moştenescu, are propria cameră în casaactorului, stă toată ziua cu copiii acestuia şi primeşte lunar 470de dolari.
"Prima dată am văzut o bonă filipineză la nişte prieteni. Mi-aplăcut comportamentul acesteia, ei mi-au povestit că sunt foartemulţumiţi, mai ales că schimbaseră deja două românce până să oangajeze pe aceasta, şi
într-un final am decis să apelez şi eu la serviciile unei babbysitter din Filipine", spune Moştenescu, care a încheiat un contractpe doi ani cu Amelia Gaughom prin intermediul companiei PerfectConnections Associates, care se ocupă cu recrutarea personaluluidin Filipine.
Motivele pentru care pe băncile din parc stau astăzi din ce în cemai multe bone filipineze lângă bunici şi părinţi şi nu angajatedin România sunt variate, dar cel mai important criteriu deselecţie, care descalifică multe românce, este comportamentul."Româncele tind să-şi adapteze subit cerinţele în funcţie de ce vădîn casa celor pentru care lucrează. Am auzit de cazuri în careangajata a plecat pur si simplu noaptea, lăsând un bilet prin careanunţa că nu se va mai prezenta la muncă. Filipine este un mareprovider de baby sitter, bone, menajere, motiv pentru care fetelesunt educate de mici pentru astfel de meserii. Mai mult, pentrucopii mici este nevoie de o bonă internă, care să stea permanent încasă, ceea ce în România se găseşte foarte rar", completeazăMoştenescu.
Româncele au fost atrase în ultimii ani de magia unui salariu caredepăşea o mie de euro în Spania sau Italia, chiar dacă a trebuit sărenunţe la jobul pe care îl practicau, de profesor, educator saucontabil, pentru unul de menajeră sau bonă - plătit de trei-patruori mai bine. În prezent, în Spania salariul pentru o angajatăinternă ca bonă sau în menaj variază între 800 de euro şi 1.000 deeuro. Multe femei aleg să lucreze însă la oră, pentru care primescîntre 9 euro şi 12 euro, ajungând astfel la un venit lunar de circa1.500 de euro.
O filipineză acceptă un job în România pentru un salariu de 400 dedolari până la 500 de dolari lunar (între 320 şi 400 de euro), carenu include însă cazarea şi masa. Procesul de recrutare nu este însăatât de simplu şi poate dura între patru şi şase luni. De găsirea,selectarea, aducerea unui angajat din Filipine se ocupă o firmăspecializată, iar costurile totale, care sunt cuprinse între 500 deeuro (când firma de recrutare preia doar anumite servicii) şi 4.500de euro (compania de recrutare se ocupă integral de plasarea unuiangajat), şi care cuprind documentaţia, analizele angajatului,biletul de avion, comisioanele firmei de recrutare, sunt suportatede angajator, în mai multe tranşe.
"Primul pas este să identificăm cererea. Urmează să anunţ agenţiade recrutare din Filipine cu care colaborez şi care trebuie să îmitrimită, după un interviu la prima mână, oferta. Ei văd sute defete în fiecare lună, fac o triere şi trimit CV-urile către noi. Îngeneral trimitem 3 CV-uri către clienţi, facem interviuri on-lineşi dacă toată lumea este mulţumită de una din cele trei începem săfacem actele", spune Tiana Perfect, managing partner al companieiPerfect Connections Associates, care a adus până în prezent înRomânia 87 de filipinezi, dintre care 68 în domeniul casnic, patruîn sectorul restaurantelor, nouă în service auto şi alţi şase îndiverse alte funcţii.
Tiana Perfect a locuit 10 ani în Japonia, unde a lucrat pe postulde consultant financiar. Acolo a luat pentru prima dată contact cu"profesionalismul" unui filipinez, după ce a angajat o tânără camenajeră în propria casă. "În 2007, când m-am întors în ţară, amvrut să fac o investiţie în sectorul imobiliar. Întâlnindu-mă cudiverşi constructori, auzeam mereu că toată lumea se plânge delipsa forţei de muncă. Iniţial am vrut să intru pe segmentulacesta, să aduc angajaţi filipinezi în construcţii, dar mi-a luatfoarte mult timp până când am găsit agenţia de recrutare potrivităcu care pot colabora, iar piaţa a început să scadă. M-am îndreptatatunci pe domeniul casnic, care este un domeniu de care va fi mereunevoie, mai ales că oamenii lucrează mult, petrec foarte puţin timpcu copiii", spune Tiana Perfect.
Spre deosebire de România, de unde majoritatea oamenilor pleacă lamuncă în străinătate pe cont propriu, în Filipine există o agenţie(Philipine Overseas Employment Administration- POEA) carereglementează plecări în străinătate, impun un salariu minim şiorele de muncă.

De ce aleg filipinezele România
"Multe aleg România pentru că undeva în mintea lor se creează oconfuzie între Roma şi România. Multe însă pur şi simplu vor săajungă în Europa pentru că sunt tratate mai bine decât în ţărilearabe decât în Orientul Mijlociu", este de părere directorulPerfect Connections Associates.
Şi salariul diferă faţă de cel obşinut în Filipine. Un job într-ocasă de filipinezi ajunge la circa 50 $. La o familie de străinisau cu venituri mai mari o bonă sau o menajeră primeşte 100 dedolari, iar cine lucrează într-un birou, având studii superioare,între 250 $ şi 300 $, potrivit Tianei Perfect. Filipinezii suntînsă recunoscuţi fie în domeniul casnic în Grecia, Italia, fie îndomeniul medical, ca asistente în Anglia, fie în construcţii, înAustralia.
În România, şi familiile cu venituri de circa 2.000 de euro auapelat la un angajat filipinez, dar cei mai importanţi angajatorisunt persoanele care lucrează în middle şi top management, printrecare şi expaţi, politicieni sau oameni de televiziune. "Anul acestacererea s-a dublat. Avem zile în care primim şi cinci-şase cereripentru aducerea unui filipinez, mai ales că românii şi-au dat seamacă un angajat în domeniul casnic din Filipine este foarte atent laintimitatea angajatorului, nu are pretenţii de a sta la masă cu eişi cel mai important, vorbeşte foarte bine engleza", spune TianaPerfect, care estimează că va ajunge la o cifră de afaceri de peste200.000 de euro din aducerea altor 50 de filipinezi în acest an."Importul de forţă de muncă din Filipine va creşte în anumitedomenii, cu precădere în domeniul casnic, deoarece noi nu avemoameni calificaţi şi nici dotaţi cu răbdarea necesară acestormeserii. Vom asista însă la o cerere masivă de muncitoriextracomunitari după depăşirea crizei financiare", concluzioneazăTiana Perfect.
În ultima perioadă, pe listele Oficiului Român pentru Imigrări auapărut peste 400 de solicitări pentru autorizaţii de muncă cabucătar, grădinar, îngrijitor de animale sau chiar ca secretar sauagent de vânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO