Profesii

Da mai departe din experinta ta

16.02.2004, 00:00 30



Faci cuiva un bine si ii spui ca, in loc de orice alta rasplata, vrei ca acesta sa ajute, la randul lui, alte trei persoane, care vor continua jocul ajutand si ele inca trei - si tot asa pana cand intreaga lume va fi prinsa in acest lant al bunatatii si amabilitatii. Acesta este ideea filmului Da mai departe! (Pay it forward). Oarecum asemanatoare este si ideea Junior Achievement Romania (JA) si American Chamber of Commerce in Romania (AmCham) care au lansat recent programul educational "Da mai departe": specilistii sunt provocati la generozitatea de a impartasi tinerilor cele mai importante experiente care i-au ajutat sa se dezvolte de-a lungul carierei.



"Probabil ca in evolutia ta ai cunoscut oameni care te-au facut sa alegi profesia pe care o ai azi si te-au modelat ca om. Imagineaza-ti ca vorbind tinerilor despre profesia ta poti fi modelul lor. Ca in urma intalnirii cu tine isi vor alege meseria pe care tu o practici acum. Ca vor sti sa faca fata problemelor cu care tu te confrunti acum. Ca vor castiga timpul pe care tu l-ai petrecut acumuland. Si, intr-o buna zi, vor duce, ceea ce faci tu, mai departe", asa descriu acest program creatorii sai.



"Obiectivele programului <Da mai departe> sunt cresterea implicarii comunitatii de afaceri in programele JA, prin participarea ca sustinatori, mentori sau consultanti voluntari la clasa si asigurarea in fiecare an a materialelor de curs pentru cel putin 200.000 de elevi si studenti", explica Stefania Popp, director executiv JA Romania.



In proiect s-au inscris deja 30 de companii, printre care Connex, Citibank Romania, Marriot Grand Hotel, Rompetrol, DHL, Honeywell Romania, Hewlett Packard, Coca-Cola Romania, Salans-Moore, Vartires and Associates, Saatchi & Saatchi, Colliers International, Compania de Bere Romania, iar organizatorii se asteapta ca, la final, numarul acestora sa depaseasca 150. Fiecare companie participanta va "adopta" cel putin o clasa de elevi dintr-o scoala publica ceea ce inseamna ca reprezentantii companiei vor sustine voluntar prezentari la clasa pe parcursul a cinci ore, vor contribui cu cate 100 de dolari pentru fiecare clasa adoptata (bani folositi pentru tiparirea pachetului de materiale JA, pentru training-ul profesorului coordonator, software, comunicare si evaluare) si vor atrage in proiect o companie noua.



Organizatorii isi propun ca prin derularea proiectului cel putin 1.500 de clase de elevi sa beneficieze de programele JA. Companiile participante in proiect pot alege clasa si scoala pe care doresc sa o "adopte" din lista scolilor membre JA Romania sau pot propune o scoala noua.



"Suntem bucurosi sa putem contribui la procesul de pregatire a tinerilor pentru cerintele economiei de piata, dandu-le exemple concrete, de succes in afaceri, de management economic si de etica prin reprezentantii companiilor membre AmCham care vor gazdui aceste cursuri. Avem incredere in reusita acestui program si in obiectivul sau principal, de deschizator de drumuri pentru viitorii oameni de afaceri din Romania", a declarat Anca Harasim, director executiv AmCham.



Proiectul lansat la inceputul lui februarie se va incheia in decembrie 2005, iar pe parcursul derularii sale se vor face trei evaluari partiale in iulie 2004, decembrie 2004 si iunie 2005. In 2003, peste 130.000 de studenti din 72 localitati au absolvit programele JA Romania. "Eu ma simt norocos pentru ca ma numar printre tinerii care au participat in programele JA Romania, dar sunt convins ca si alti elevi si studenti ar trebui sa beneficieze de aceste programe. Multe companii se intreaba de ce ar trebui sa investeasca in proiectele JA daca acestea nu le aduc nici un profit? Raspunsul este ca noi suntem investitia lor pe termen lung pentru ca vom deveni partenerii sau colegii lor", a declarat Bogdan Bosoi, student la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti.



Aceste programe au la baza principiul de invatare learning-by-doing si includ o varietate de module teoretice, aplicative si software, in cadrul A,B,C Economia, pentru invatamant primar si gimnazial, si Business World, pentru invatamant liceal si universitar. diana.sava@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO