STATISTICĂ

Doar 3,5% din firmele nou-înfiinţate într-un an aparţin unor foşti manageri

24 aug 2015 Autor: Adelina Mihai

Peste 70% dintre companiile nou-înfiinţate sunt deţinute de proprietari care anterior au avut profesii tehnice (de regulă în această categorie intrând inginerii) sau au fost muncitori calificaţi, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică.

În mod surprinzător, doar 3,5% din firmele proaspăt înfiinţate în 2013 (cel mai recent an pentru care au fost publicate aceste date) sunt deţinute de persoane care anterior au avut funcţii de conducere. Cum se explică această situaţie?

„De regulă, cei care cred că sunt foarte buni specialişti la ceva – categorie în care pot intra şi oamenii de vânzări, de exemplu - decid să îşi facă propria firmă pentru că ceva îi nemulţumeşte în situaţia actuală în care se află. Sunt foarte mulţi angajaţi care, după 10- 15 ani petrecuţi într-o corporaţie în care au învăţat foarte multe lucruri şi au devenit buni pe un anumit domeniu, îşi dau seama că nu mai vor să muncească 12- 14 ore pe zi pentru altcineva şi se orientează către antre­pre­noriat. În astfel de cazuri, de regulă, fac eforturi pentru a-şi rambursa anticipat creditele, ca să fie liniştiţi, apoi se implică în activitatea unei firme proprii“, a explicat Octavian Pantiş, managing director al firmei de training TMI.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.08.2015

 
Cuvinte cheie:
infiintare
, firme
, manageri
, calificare
, companii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide