Profesii

Doar 3,5% dintre afacerile noi sunt înfiinţate de foşti manageri

Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe Fujikura Automotive

Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe Fujikura Automotive

Autor: Adelina Mihai

17.05.2016, 00:07 656

Aproape două treimi (62%) dintre afacerile nou înfiinţate dintr-un an sunt create de către foşti muncitori calificaţi şi necalificaţi, o treime (34,5%) sunt pornite de ingineri şi doar 3,5% aparţin foştilor manageri, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

„Este foarte clar de ce managerii nu prea vor să devină antreprenori: au ajuns pe poziţiile de management atât de bine plătite în România încât este foarte greu să egalezi aceste venituri ca antreprenor. În plus, managerii nu ştiu prea bine să facă lucruri practice, pe când muncitorii calificaţi au astfel de abilităţi şi le e mai uşor să renunţe la veniturile pe care le au atunci când intră în afaceri“, a explicat Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului japonez de componente auto Fujikura Automotive.

El a spus că este mult mai greu pentru un manager care câştigă, de exemplu, 10.000 de lei net pe lună, să îşi egaleze venitul din antreprenoriat decât îi este unui muncitor calificat care câştigă 1.500 - 1.700 de lei net pe lună.

Anual, se înfiinţează câte circa 100.000 de firme noi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO