Profesii

eJobs se pregateste sa intre pe piata de head hunting

08.03.2004, 00:00 26



Recrutarea online a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare exploziva la nivel mondial si analistii estimeaza ca piata de e-recruiting va ajunge la 13,4 miliarde de dolari in 2005. Si in Romania, fenomenul e-recruiting ia amploare, siteurile specializate incepand sa-si diversifice oferta. Astfel, eJobs se pregateste sa intre oficial pe piata de head hunting prin lansarea serviciului eJobsHeadHunting destinat exclusiv recrutarii pentru pozitii manageriale.



"Lucram la acest serviciu de aproape un an de zile si incercam sa-l dezvoltam pentru ca exista cerere din partea clientilor nostri. De altfel, asa s-a si nascut eJobsHeadHunting: pe masura ce relatiile cu partenerii nostri s-au intarit, acestia au inceput sa ne ceara si alte servicii cum ar fi consultanta, training sau servicii specializate cum este head hunting-ul", a declarat Liviu Dumitrascu, senior consultant, eJobs - Human Resources Services. El a adaugat ca pana acum au fost facute circa 50 de recrutari in special pe segmentul de middle management primii clienti fiind in special firme care activeaza in IT. "Pe noi nu ne intereseaza sa luam din piata firmelor de head hunting existente si oricum va dura destul de mult pana vom deveni un concurent puternic pe piata. Deocamdata, avem destul de lucru din partea clientilor nostri", a mai spus reprezentantul eJobs. Lansarea oficiala a acestui serviciu va avea loc in urmatoarele luni.



Cum se deruleaza eJobsHeadHunting? Pentru inceput, compania care doreste sa angajeze un manager trebuie sa intre in contact cu reprezentantii eJobs. Are loc o prima discutie telefonica in cadrul careia compania prezinta oferta sa. Apoi, pe baza unui chestionar pe care il completeaza angajatorul se realizeaza profilul pozitiei respective, precum si profilul candidatului. "Pe baza acestui chestionar incepem cautarea in baza de date unde avem inscrisi aproape 142.000 de candidati. In urma cautarilor oferim clientilor o lista scurta de candidati urmand ca angajatorul sa sustina interviurile. Daca nu este angajat nici un candidat, compania nu trebuie sa ne plateasca nimic. In schimb, daca acest proces se finalizeaza cu angajarea unui candidat, compania angajatoare plateste 2-3 salarii nete ale viitorului angajat", a explicat Dumitrascu. El a adaugat ca eJobs se obliga ca, in cazul in care candidatul ales de o companie va inceta sa lucreze pentru aceasta intr-o perioada de o luna pana la 12 luni



(in functie de nivelul si pozitia pe care a fost angajat), sa recruteze un nou candidat, fara alte costuri aditionale.



La aceasta ora, in Romania exista peste 70 de site-uri specializate in recrutare on-line. Potrivit statisticilor trafic.ro cele mai vizitate sunt Best Jobs.ro, eJobs.ro, MyJob.ro, locuridemunca.ro si munca.ro. Furnizorii de astfel de servicii spun ca recrutarea online evolueaza rapid si sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul. Potrivit acestora, nu va trece mult timp pana cand jumatate din recrutarile facute de firmele romanesti se vor efectua online. Acest lucru depinde insa si de evolutia Internetului in Romania: cu cat acesta va patrunde mai adanc in viata de zi cu zi a oamenilor, cu atat serviciile electronice, in special recrutarea, vor evolua mai rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO