Profesii

eJobs: Statul a scos în piaţă aproape 5.700 de joburi pe timpul verii, din care aproape 400 au reprezentat funcţii de conducere. Cea mai mare cerere a venit din Bucureşti şi Ilfov, cu 1.200 de poziţii deschise

Bogdan Badea, CEO eJobs

Bogdan Badea, CEO eJobs

Autor: Cristina Bellu

13.09.2023, 09:39 168

Aproximativ 5.700 de oportunităţi de angajare au existat în lunile de vară pentru cei care au fost în căutarea unui job în aparatul de stat, dintre care mult de jumătate din acest număr, respectiv 3.036, au fost postate în luna iunie, arată o analiza a eJobs.ro

În iulie, a urmat o scădere abruptă la nivelul angajărilor noi, în condiţiile în care candidaţii au putut aplica la doar 826 de joburi, în timp ce luna august a marcat o uşoară revenire, cu 1.800 de posturi vacante în instituţiile de stat.

Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 100.000 de poziţii noi, deschise în acelaşi interval de timp pe eJobs.ro.

„Începem să vedem, de la o lună la alta, fluctuaţii în ceea ce priveşte angajările de la stat, în condiţiile în care acesta era un sector destul de liniar. Ce rămâne neschimbată, în schimb, este nevoia de candidaţi aproape exclusiv din zona funcţiilor de execuţie, de care este nevoie în special pentru instituţiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezintă funcţii de conducere, iar restul sunt funcţii de execuţie”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, principala platformă de recrutare online din România.

Potrivit acestuia, peste 2.000 de locuri de muncă au fost postate de instituţiile locale, instituţiile judeţene fiind al doilea cel mai mare angajator al acestei veri. Urmează primăriile, unităţile militare, consiliile judeţene şi Guvernul.

În funcţie de distribuţia geografică, cea mai mare nevoie de personal a fost în Bucureşti şi Ilfov (1.200 de poziţii deschise), urmate de Cluj (cu 381 de poziţii), Constanţa (251), Timiş (221), Braşov (202) şi Iaşi (200). La polul opus se află judeţe precum Mehedinţi, Olt, Sălaj ori Satu Mare.

„Cu excepţia Capitalei şi judeţelor mari, precum Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi, pentru candidaţi este destul de complicat să îşi găsească un job la stat pentru că numărul de posturi vacante este în fiecare lună foarte mic. În iulie, spre exemplu, au fost judeţe care nu au avut nici 10 locuri de muncă nou postate. În aceste condiţii, tot mediul privat, cu sectoare lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, rămâne prima opţiune pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Şi pentru că recrutează la volume mari, şi pentru că au o acoperire naţională care include şi judeţele şi oraşele mai mici”, detaliază Bogdan Badea.

Instituţiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidaţi, la nivel naţional, sunt primăriile, şcolile, spitalele, liceele / şcolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naţionale şi universităţile. Peste 70% din posturi sunt full time, iar aproximativ 1.500 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.