Profesii

Imi place ce fac, imi plac colegii, dar nu pot sa-mi sufar seful

13.09.2004, 00:00 107



Nu poti sa-ti suferi seful? Iti urasti munca din cauza lui? Daca raspunsul la cele doua intrebari este DA, atunci inseamna ca esti unul dintre milioanele de angajati care au un sef crud, incapabil sa aprecieze oamenii cu care lucreaza. Chiar daca iti place munca pe care o faci si oamenii cu care lucrezi, daca nu poti sa lucrezi cu seful tau, atunci "Houston, we have a problem!".



Indiferent ca sunt supervizati de un sef subcalificat sau egoist, multi dintre oameni se confrunta cu conflicte la locul de munca. In aceste conditii, nu v-ati dori sa va puteti intervieva potentialul sef asa cum face el inainte sa va angajeze? La urma urmelor, veti lucra impreuna, iar sincronizarea este esente unei astfel de relatii.



Care sunt caracteristicile unui sef rau? Nu are incredere in subalterni, nu ii respecta, nu ofera si nici nu primeste feed-back, nu implica subalternii in luarea deciziilor, este nepoliticos, isi intimideaza angajatii, nu da doi bani pe echilibrul intre viata profesionala si cea personala, da termene imposibil de respectat. Asta pe scurt. Alte "calitati", mai jos.





Managerul fara calitati



Unii manageri pur si simplu nu au habar de ceea ce fac. Acest gen de sef neglijent poate parea un simplu vis la prima vedere, insa lipsa de substanta si continut ce-l caracterizeaza te va dezamagi ori de cate ori faci cercetari legate de o anumita sarcina. Un superior calificat ar trebui sa fie in stare sa indeplineasca orice fel de sarcina de birou in cazul absentei subordonatilor sai, insa acest manager nepriceput nu poate nici macar schimba toner-ul unei imprimante de retea. Probabil a lucrat ani intregi in cadrul companiei si a fost brusc promovat intr-o noua pozitie pentru ca nu a existat nici o persoana calificata din afara sau pur si simplu pentru ca aceasta companie doreste sa promoveze numai angajatii proprii. Sau din orice alt motiv.





Managerul cu talent la distribuirea sarcinilor



Acest gen de manager ar putea fi foarte eficient in ceea ce priveste lucrul la birou, dar fara nici o valoare atunci cand vine vorba de relatii sociale. Ar putea fi foarte talentat in a imparti sarcinile si a te coplesi cu responsabilitati, dar cu un minut inainte de terminarea programului de lucru, el este primul care pleaca. Se pricepe sa distribuie sarcinile subordonatilor sai, lasandu-i sa le indeplineasca fara a-i supraveghea. Iar daca rezultatele nu-l avantajeaza, atunci te va pune pe tine sa refaci totul. Este atat de simplu pentru el. Sa se bucure de gloria ce le revine altora este un lucru la care se pricepe foarte bine si care ii place. Indiferent de cat de mult vei fi laudat pentru munca ta, el va veni mereu in fata, spunand ca meritul ii apartine lui.





Managerul-dictator



Opusul genului de manager de mai sus, acestui tip de manager ii place sa supravegheze totul, de la cifrele finale cuprinse in raportul privind cheltuielile, la modul in care iti ascuti creioanele. Intelege conceptul de distribuire a sarcinilor, dar este un sustinator ferm al mentalitatii "daca vrei ca un lucru sa iasa bine, fa-l tu insuti". Angajatii au nevoie de o anumita libertate de a gandi, insa acest lucru este imposibil in cazul acesta. Va studia cu atentie tot ce faci si va remodela totul.



Bineinteles, este aproape imposibil sa gasesti o relatie perfecta sef/angajat, daca nici una dintre parti nu este dispusa la adaptare. Trebuie studiate punctele slabe si pe cele forte pentru ca metodele sefului si cele ale angajatului sa fie complementare.



Loialitatea angajatilor este importanta in orice cadru de lucru, dar acest principiu va disparea probabil in cazul unui sef nepotrivit. Ca regula generala, angajatii nu doresc neaparat sa aiba un manager, ci un mentor. Este pur si simplu o problema de perceptie, dar totusi importanta.



Moralul unei echipe ar putea fi afectat in situatia in care angajatii se confrunta cu "sindromul unui sef nepriceput". O slaba conducere poate atrage dupa sine demisia angajatilor, si, mai important, pierderea investitiilor de ordin intelectual si legate de pregatire care s-au facut in angajati. Efectul colateral al acestui lucru este o scadere a moralului si productivitatii restului angajatilor.





Ce poti face pentru a schimba lucrurile



Stabileste rapoarte regulate legate de progresele tale. La un anumit interval, (saptamanal, bi-saptamanal, lunar), discuta cu seful tau, informandu-l in legatura cu proiectele tale. Consecinta? Dezvoltarea relatiei sef/angajat, ceea ce ar putea imbunatati conditiile de lucru.



Concentreaza-te asupra problemelor, si nu a sefului. Poate ca nu seful este problema, ci poate ca tu nu reusesti sa stabilesti un canal de comunicare. Nu te sfii sa-l informezi cand ceva nu este in regula. Discuta si nu face din probleme ceva personal.



Lucreaza cu seful, si nu impotriva lui. Lucrand impreuna cu seful tau, vei reusi sa imbunatatesti relatia dintre voi doi. Permite-i sa fie laudat el pentru rezultatele tale atat timp cat e constient cui ii datoreaza acest lucru.



Treci peste el. In cazul in care vezi ca nu faci nici un progres, atunci ia in calcul posibilitatea de a sta de vorba cu superiorul sefului tau. Sa fii productiv este mult mai important decat sa-i faci pe plac sefului pe socoteala companiei.



Programeaza o intalnire in afara biroului. Tot incerci sa-l prinzi pe seful tau timp de doua minute ca sa-i transmiti o idee, dar acesta nu are timp? Invita-l la o cafenea dupa program pentru a discuta liber. Aceasta intalnire ii va arata ca iti pasa de ceea ce faci si ca doresti sa imbunatatesti relatia sef/angajat.



Transfera-te la alt departament, sau da-ti demisia. Daca nimic nu te ajuta, cere sa fii transferat la alt departament daca lucrezi intr-o firma destul de mare, sau pur si simplu da-ti demisia. Numai tu iti cunosti propria valoare si daca nu te simti respectat sau motivat, mergi mai departe.





Sugestia saptamanii:



Tine minte ca nu este usor sa-ti gasesti o slujba, si este de asemenea nevoie de mult efort pentru a-ti mentine slujba pe care o ai, exact cum se intampla in orice fel de relatie. Prin urmare, daca singurul vinovat de problemele de la lucru este seful tau, invata sa valorifici ceea ce ai si profita de ceea ce nu ai. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO