ZF 24

Salariul mediu net a crescut în martie la 5.185 lei (1.043 euro), cu 6,3% mai mare faţă de februarie şi cu 13,9% peste martie 2023. Ţinând cont de inflaţie, creşterea anuală a fost de 6,8%.

Salariul mediu net a crescut în martie la 5.185 lei...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 10:27 189

Salariul mediu net a crescut în luna martie la 5185 lei (1.043 euro), cu 309 lei (+6,3%) mai mare faţă de luna februarie 2024, în timp ce raportat la perioada similară din 2023 avansul a fost de 13,9%, potrivit datelor INS.

Câştigul salarial mediu brut a fost 8502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie 2024.

În martie, cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.779 lei).

Tinând cont de inflatie, creşterea salarială a fost de 6,8% fată de martie 2023 şi de 5,9% fată de februarie 2023.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 252,6%, cu 14 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2024.

În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în martie 2024 comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+6,9%), în principal ca urmare a aplicării anumitor prevederi legale, în învăţământ (+4,6%), urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+1,7%), prin începerea acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2024.

 La nivel national, salariul mediu net a crescut în martie în majoritatea activităţilor din sectorul economic, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri fată de februarie au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun, cu 42%, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Majorări de 20-24% au fost în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii, iar de 13-17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Creşteri de 7,5-12% au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În acelaşi timp, scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi au fost în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu  11,1%, şi în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, între 3-7%.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO