Profesii

Mai putine accidente de munca

23.08.2004, 00:00 17



Numarul mortilor in accidente de munca in semestrul intai a scazut la 137 de la 180 in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii celui al muncitorilor accidentati, de la 3.019 in primul semestru al anului trecut la la 2.525 in 2004, informeaza Inspectia Muncii.



Potrivit bilantului privind activitatea pe primul semstru al anului in curs, presedintele institutiei, Mariana Basuc, a declarat ca numarul controalelor, ca si cel al sanctiunilor aplicate in urma lor, s-a majorat la 82.702 in acest an, fata de 68.147 in aceeasi perioada a anului trecut.



In primele sase luni ale anului, Inspectia Muncii a aplicat 14.236 de amenzi in valoare totala de peste 113 miliarde de lei. Principalele domenii in care inspectorii au depistat nereguli au fost cel al relatiilor de munca si al sigurantei si sanatatii la locul de munca.



In urma controalelor, inspectorii au decis oprirea functionarii a 1.032 de echipamente tehnice neconforme cu normele legale, a mai precizat Basuc, citand din bilantul activitatii institutiei.



Inspectorii muncii s-au confruntat cu multiple probleme in exercitarea functiilor, pornind de la lipsa de cooperare a patronilor sau a angajatilor si pana la interzicerea accesului in sedii pe motiv ca s-ar afla pe proprietate privata - fapta pentru care patronii in cauza au primit amenzi de o suta de milioane de lei.



Basuc a explicat ca, mai nou, munca la negru a "intrat in legalitate", patronii oferind, prin contracte, salariul minim, restul de bani pana la suma convenita cu angajatul fiind platita "din mana".



"Acest gen de relatii de munca sunt, din punctul nostru de vedere legale. Angajatul primeste salariul minim pe economie conform contractului. Daca in unele cazuri se platesc in plus alte sume de bani care nu se regasesc in contract, faptele intra in competenta Garzii Financiare, cu care de altfel colaboram in multe cazuri", a spus Basuc. Ea nu a putut precizat numarul lucratorilor romani care primesc, la aceasta ora, salariul minim pe economie, insa a spus ca exista "chiar directori" in atare situatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO