Profesii

Numarul inginerilor trebuie sa creasca cu 20%

05.10.2006, 20:11 20

Invatamantul universitar romanesc nu reuseste sa satisfaca nevoile angajatorilor din economie, in conditiile in care, in medie, numai unul din zece absolventi ai facultatilor de stat dobandeste competentele reale care sa il recomande ca un adevarat specialist pentru o companie, reiese din estimarile reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC).
"Potrivit unor estimari neoficiale, din cei 60.000 de absolventi care ies din invatamantul de stat in fiecare an, aproximativ o treime au abilitatile care sa-i faca atractivi in ochii angajatorilor, iar cand vine vorba de oameni cu adevarat de varf, proportia scade pana la unul din zece", a declarat Dan Constantinescu, director general al Directiei Generale pentru Invatamant Superior, din cadrul MEC. Potrivit acestuia, problema se simte cel mai puternic in cazul specialistilor tehnici.
"Interesul nostru in prezent este sa calificam cat mai multi ingineri. In universitatile politehnice se tin si cate doua sesiuni de admitere, iar in cazul unor sectii, cum ar fi inginerie mecanica, locurile nici macar nu se ocupa", a mai precizat Constantinescu. El a adaugat ca integrarea in UE va insemna, printre altele, si o cerere mult mai mare de specialisti tehnici care sa lucreze in cercetare.
Constantinescu estimeaza ca numarul de ingineri care ies de pe bancile facultatilor de stat ar trebui sa creasca in urmatorii ani cu aproximativ 20% anual, pentru a raspunde cererii care se contureaza. Reprezentantul MEC considera ca, in prezent, principala cauza pentru lipsa competitivitatii invatamantului de profil o reprezinta subfinantarea si nesustinerea unor programe de masterat si doctorat mai eficiente.
"Calitatile si defectele invatamantului romanesc sunt aceleasi ca ale oricarui sistem de invatamant latin. Invatamantul de baza este bun, insa universitatea este una clasica, nu foarte bine racordata la realitatile mediului economic local", a declarat si Paolo Basetti, vicepresedintele producatorului de tevi TenarisSilcotub.
El considera insa ca nu se poate vorbi inca de un adevarat deficit de competente tehnice, mai ales in zona Clujului, acolo unde compania isi desfasoara activitatea.
TenarisSilcotub a anuntat ieri lansarea programului educational "Robert Rocca", prin care 30 de tineri care studiaza ingineria si stiintele aplicate vor beneficia de o bursa anuala de 2.400 de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO