Profesii

Pe scurt

18.10.2009, 16:20 30

Oana Ciornei si Marius Precu si-au facut firma de executivesearch

Oana Ciornei (36 de ani) si Marius Precu (34 deani)

si-au deschis un business propriu de servicii de recrutare deexecutivi, dupa ce au ocupat timp de cativa ani functii demanagement in companii de executive search precum LeadershipDevelopment Solutions (LDS) sau SpenglerFox. "Cu toate ca piataeste in scadere cu pana la 40% comparativ cu anii precedenti,situatia actuala va aduce companiilor reasezarea sistemului deprioritati pentru atragerea si dezvoltarea talentelor. Cei careacum isi revizuiesc «talent frameworks» vor fi cei care vorbeneficia din plin de oportunitati", spune Oana Ciornei, membrufondator al companiei de executive search TheSearchers, care adecis sa infiinteze firma de recurtare la nivel de top managementin aceasta luna. Oana Ciornei a lucrat in ultimii patru ani incadrul companiei Leadership Development Solutions (LDS), condusa deRadu Furnica, cel mai scump "vanator" de executivi, partenerulpentru piata locala al Korn/Ferry International, cea mai marecompanie de executive search din lume. Specializata in industria deconsumer goods si technology, Ciornei si-a inceput cariera incadrul Coca- Cola HBC, unde a lucrat timp de noua ani pe pozitii detop management in departamentele de IT si HR, in tara si instrainatate. Marius Precu, celalalt membru fondator alTheSearchers, a plecat din functia de country manager din companiade executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton,unde a coordonat timp de doi ani operatiunile din Romania si dinBulgaria. Anterior, Precu a lucrat timp de sapte ani in pozitiimanageriale in departamentele de vanzari ale unor companii dinindustria farmaceutica. In prezent, TheSearchers are patruangajati. "Compania are biroul central in Bucuresti, iar incepandcu luna noiembrie vom deschide o sucursala la Timisoara, unde avemdeja un portofoliu de clienti. Tarifele practicate sunt celestandard in industrie, adica o treime din compensatia anuala", maispune Ciornei. Tarifele medii de pe piata locala pentru recrutareade executivi pot ajunge pana la 15.000 - 20.000 de euro, in timp cepentru pietele mature, pretul unei recrutari la nivel de top poateajunge la 150.000 de euro.

Intre 300 si 2.000 de euro, pretul unui sfat pentru ceamai buna scoala la care sa-ti dai copilul

Parintii care vor sa-si trimita copiii la liceele private dinstrainatate pot sa plateasca intre 300 si 2.000 de euro pentru aapela la serviciile unei firme de consilere, care sa-i ajute saaleaga scoala potrivita in urma unor teste la care va fi supuscopilul. "In taxa de 300 de euro intra alegerea, consilierea siinscrierea in liceul la care doreste sa studieze copilul si catevaexemple de teste pe care le va primi la scoala. Daca vrea o seriede teste mai complexe, pretul poate ajunge pana la 1.500 - 2.000 deeuro", sustine Alina Rosca, managerul filialei locale a companieigermane EIB - International, care ofera servicii de consiliere ineducatie scolara si universitara, prin intermediul programului"Leading Schools of the World". Specialistii in consiliere au oserie de discutii cu parintii si cu copiii, in urma carorastabilesc care sunt trasaturile de caracter si aptitudinilecopilului, care este capacitatea lor academica, precum sihobby-urile acestora si fac o analiza a asteptarilor pe care le auparintii de la copiii lor. "De asemenea, vrem sa stim daca e uncopil mai introvertit sau daca are o personalitate mai exuberanta.La un alt test, elevul trebuie sa redacteze o compunere in limbaengleza sau in limba germana", precizeaza Raluca Milin,consultantul in marketing al companiei. Daca nivelul de limbastraina nu este destul de bun, elevii pot urma cursurile deperfectionare oferite de scoli, contra unui cost suplimentar carevariaza intre 320 si 430 de euro pe semestru. Testarea preliminaraa elevilor are loc in Romania, iar testarea finala o facconsultantii din Germania. In urma acestor discutii, consultantiivor recomanda, in functie de bugetul parintilor si de abilitatilesi preferintele elevului, trei licee straine la care ar putea sastudieze. "Avem 300 de licee in portofoliu, alese in functie declasamentele realizate de ministerele de educatie din tarilerespective. Multi isi aleg scolile dupa recomandarile cunostintelorsau ale prietenilor si le aleg gresit", adauga Rosca. Printreliceele in care sunt sfatuiti elevii sa invete se numara o partedin scolile private din Marea Britanie, Elvetia, Germania, SUA,Noua Zeelanda sau Canada. Taxa de scolariare pentru un liceu privatdin Noua Zeelanda poate ajunge la 6.800 de euro, iar in Elvetia, oscoala considerata buna poate sa ajunga la 70.000 de euro pe an."Taxa medie de scolarizare in Anglia este de aproape 22.000 de europe an, dar include absolut tot: masa, cazare, materiale didacticesi chiar unele excursii", mai spune Rosca.

Romanii, printre ultimii in lume la numarul de zilelibere legale pentru sarbatori

Angajatii romani se afla pe ultimele locuri din lume in ceea cepriveste numarul de zile libere pe care le primesc in afara celorde concediu, intrucat legea permite numai noua zile libere pentrusarbatorile legale, arata un studiu realizat de compania deconsultanta in resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh &McLennan Companies. Romanii au dreptul la 30 de zile libere pe an(21 de concediu si 9 pentru sarbatori), situandu-se pe acelasinivel cu salariatii belgieni sau germani. "Angajatorii au adeseadreptul de a solicita angajatilor sa lucreze de sarbatorile legalesau de a stipula ca acestea sa fie scazute din drepturile anuale deconcediu ale acestora", sustine Matthew Hunt, membru al echipeiinternationale Mercer care acorda consiliere multinationalelor cuprivire la practicile de angajare. De exemplu, daca britanicii audreptul la 28 de zile de concediu, angajatorii pot solicita ca celeopt zile libere pentru sarbatori sa fie incluse in zilelerespective. Cei mai privilegiati din punctul de vedere al numaruluide zile libere pentru sarbatori sunt angajatii japonezi si ceiindieni, care au cate 16 zile libere pentru sarbatorile legale.Salariatii din Lituania si cei din Slovacia sunt printre cei mairasfatati dintre europeni in ceea ce priveste numarul de zile desarbatori in care nu lucreaza (15, respectiv 13), la polul opusafandu-se Marea Britanie si Olanda, care au cate opt sarbatorilegale pe an pentru care au liber de la serviciu, la cel mai scazutnivel din Europa. Majoritatea statelor din Europa aloca un numarminim de 20 de zile de concediu platit. Angajatii care au cele maimulte zile libere sunt cei din Finlanda si din Franta, care au, inmedie, cate 40 de zile libere anual (concediu si sarbatori legale).Studiul Mercer a fost efectuat in 40 de tari si a luat inconsiderare drepturile legale ale unui salariat cu o vechime dezece ani si care lucreaza timp de cinci zile pe saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO