Profesii

Prea multa concurenta intre angajati strica

05.06.2006, 00:00 99

Organizatiile din Romania incurajeaza competitia intre angajati si consumarea energiilor in interior, ceea ce poate afecta performanta pe termen lung.

Calitatea scazuta a leadeship-ului este una dintre cauzele care contribuie la aparitia comportamentelor agresive si defensive in companiile romanesti, angajatii fiind concentrati mai degraba pe conflictele din interior decat pe competitivitatea organizatiei in piata, au sustinut specialistii in resurse umane prezenti la conferinta "De la cultura la performanta", organizata de Human Synergistics.

"Comportamentele agresive ale unora genereaza comportamente agresive ale altora. Unii se bat iar altii stau deoparte si incearca sa se comporte cat pot de cuminte", a explicat Adrian Stanciu, managing partner al Human Synergistics. Cu toate acestea, a adaugat el, cultura companiilor romanesti este puternic orientata catre calitate si catre competitie, problema fiind insa mecanismele interne de adaptare, care "functioneaza tocmai pe dos".

In opinia sa, una din trasaturile culturii nationale care se reflecta in cultura firmelor care activeaza pe piata locala este expunerea la riscuri.

"Organizatiile pe care le-am masurat in studiile noastre au in general preocupari de adaptare si manifesta o apetenta deosebita pentru risc, insa exista foarte multe energii interne care se consuma in conflicte", a spus Stanciu. Mai mult, sanctionarea verbala in fata celorlalti angajati este una din cele mai preferate metode punitive, iar nesiguranta in ceea ce priveste stabilitatea jobului este una din cele mai frecvente nemultumiri intalnite in randul persona-lului din aceste companii.

Insa acest gen de culturi si comportamente nu sunt specifice numai organizatiilor locale, ele putand fi intalnite si in cazul altor tari.

"In special corporatiile tind sa genereze culturi defensive, ceea ce se intampla din cauza ca in general comportamentele agresive aduc rezultate pe termen scurt. Insa pana la urma se ajunge la instituirea unei culturi birocratice si limitative", a mai afirmat Stanciu. Potrivit acestuia, unul din cele mai importante instrumente care pot fi folosite pentru schimbarea comportamentelor daunatoare este leadership-ul, o meserie inca necunoscuta in Romania. In viziunea lui Stanciu, cultura nationala este destul de dificil de inteles pentru managerii expatriati care vin din tarile occidentale, pentru ca gasesc aici oameni motivati sa raspunda anumitor provocari doar cand "da bine" in fata altora si mai putin motivati atunci cand vine vorba de binele organizatiei.

"Eu unul sunt partizanul managementului romanesc, insa in masura in care un manager autohton se desprinde de cultura aceasta a tarii sale, care, statistic vorbind, nu este asociata cu eficacitatea", a declarat el.

Culturile organizationale care incurajeaza competitia interna excesiva pot avea efecte destul de neplacute asupra angajatorilor, iar asta mai ales pe o piata care ofera din ce in ce mai putin oameni talentati, carora li se ofera multe oportunitati.

"Pot sa plece oameni in care s-a investit foarte mult din aceasta cauza, iar angajatorii trebuie sa aiba grija, pentru ca risca sa ramana doar cu persoanele mediocre din companie", a precizat Viorel Panaite, partner Human Invest. El este de parere ca nu exista caracteristici clare, specifice organizatiilor romanesti, insa ca principalul factor care influenteaza o cultura organizationala este calitatea leadership-ului, care poate varia de la o tara la alta si de la o companie la alta. In Romania insa "nu exista gap-uri, ci canioane".

In opinia lui Panaite, in companiile locale exista foarte putini manageri preocupati sa isi dezvolte calitatile de lideri si, din pacate, nici nu exista o dezbatere publica in acest sens. Astfel, aceasta lipsa de preocupare nu poate genera o cultura constructiva.

"Cei care iau in considerare aceste aspecte obtin rezultate foarte bune, mai ales acum, cand exista foarte multe oportunitati pe piata, pentru ca in felul acesta reusesc sa isi mentina echipele unite", a explicat Panaite.

liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO