Profesii

Romanii, multumiti de locul de munca, dar nu si de venit

30.06.2003, 00:00 16



Putin peste jumatate din romanii cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani (55%) au un loc de munca, fie cu contract de munca, fie in regim de colaborare, releva un sondaj realizat de compania Daedalus Consulting. Majoritatea sunt angajati ai firmelor private romanesti (43%), 29% lucreaza intr-o institutie guvernamentala / bugetara, 17% intr-o firma cu capital de stat, iar 10% intr-o firma multinationala, firma straina sau joint venture.



Dintre cei care muncesc, 79% s-au declarat multumiti de locul de munca pe care il au. Cu toate acestea, numarul celor care sunt multumiti de veniturile pe care le realizeaza la firma sau institutia la care lucreaza (62%) este semnificativ mai scazut.



"Cel mai mare numar de persoane nemultumite, atat de slujba lor, cat si de venitul pe care il aduce, se afla in randul muncitorilor (33% sunt nemultumiti de slujba si 47% sunt nemultumiti de venit, fata de 21%, respectiv 38%, in medie) si al persoanelor care au 10 clase sau mai putin (31% sunt nemultumiti de locul de munca si 50% sunt nemultumiti de venit). Pe de alta parte, angajatii cu studii medii reprezinta categoria cea mai multumita de veniturile realizate la locul de munca", se mai arata in studiul Daedalus.



Solutii de crestere a veniturilor



Cu toate acestea, nu toti romanii sunt multumiti de veniturile pe care le realizeaza. Astfel, in ultimele 12 luni, 70% din romanii din mediul urban s-au gandit la diverse modalitati de crestere a veniturilor.



"Cea mai frecvent intalnita este cautarea uneia sau mai multor slujbe suplimentare (25% dintre romani). Alte variante luate in considerare de un numar semnificativ de persoane sunt realizarea de ore suplimentare la firma la care lucreaza deja (19%), deschiderea unei afaceri proprii (19%), cautarea unei slujbe temporare in strainatate (17%) si cautarea unui alt loc de munca (16%)", spun analistii.



Tinerii sunt mult mai preocupati in gasirea unor solutii de crestere a veniturilor, preocuparea pentru acest lucru scazand pe masura ce este vorba de persoane mai in varsta. Astfel, circa 85% dintre persoanele din categoria 18-24 de ani, si-au pus problema gasirii unor solutii de crestere a veniturilor, si numai 49% dintre persoanele din categoria 55-65 de ani s-au gandit la asa ceva.



Solutiile pentru a castiga mai mult sunt deschiderea unei afaceri proprii (29% in cazul persoanelor cu varsta 18-24 de ani si 27% in cazul celor cu varsta 25-34 de ani, fata de 19% in medie) si cautarea unui alt loc de munca (30% in cazul categoriei 18-24 de ani si 22% in cazul categoriei 25-34 de ani, fata de 16% in medie).



Privind acest fenomen la nivel regional, persoanele care locuiesc in Moldova s-au gandit mai putin la variante de crestere a venitului (52%, fata de 70% in medie), in contrast cu cei care locuiesc in Muntenia, dintre care 80% s-au gandit la cel putin o solutie de crestere a venitului.



Atribute apreciate la o slujba



In general, pentru romani, cele mai importante atribute ale unei slujbe sunt:



* aprecierea pentru munca realizata (52%),



* siguranta locului de munca (47%)



* mediul de lucru placut (46%).



Dar, aceste atribute variaza in functie de varsta. Posibilitatea de a promova in firma este un atribut care conteaza foarte mult pentru tineri, importanta acestuia scazand pe masura ce se inainteaza in varsta (de la 47% pentru categoria 18-24 de ani, la 7% pentru categoria 55-65 de ani). De asemenea, posibilitatea de a invata lucruri noi este mai importanta pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani (31%, fata de 20% media) si, evident, mai putin importanta pentru persoanele din categoria de varsta 45-54 de ani (10%).



Fata de total, pentru persoanele care au 10 clase sau mai putin este mai important ca:



locul de munca sa fie sigur (66% fata de 47% media), sa nu solicite foarte mult - stres, ore suplimentare etc. (20% fata de 11% media) sa aiba colegi care sa le fie si prieteni (37% fata de 27% media), contand mai putin libertatea de decizie (15% fata de 30% media), posibilitatea de a promova (16% fata de 28% media) si de a invata lucruri noi (9% fata de 20% media).



"Pe de alta parte, persoanele care au absolvit o institutie de invatamant superior tin mai mult la libertatea de decizie (45% fata de 30% media) si la posibilitatea de a invata lucruri noi (28% fata de 20% media), considerand in schimb ca este mai putin important ca slujba sa fie sigura (32% fata de 47% media) si sa nu ii solicite foarte tare - stres, ore suplimentare etc. (4% fata de 11% media)", mai spun specialistii Daedalus.



Angajatii firmelor de stat si regiilor autonome acorda mai multa importanta decat alte categorii sigurantei locului de munca (60%) si existentei unor colegi care sa le fie si prieteni (37%).



Pentru barbati este mai important decat pentru femei sa aiba colegi care sa le fie si prieteni (34% dintre barbati, fata de 20% dintre femei).



Pentru locuitorii Ardealului, posibilitatea de a participa la programe de instruire este mai importanta decat pentru alti romani (21% fata de 11% media). Pe de alta parte, acest atribut este important pentru numai 2% dintre bucuresteni, procent semnificativ mai scazut decat media. Un alt aspect considerat mai putin important de catre cei care locuiesc in Bucuresti este cel al presiunilor la care sunt supusi la locul de munca (numai 4% considera ca este important ca slujba sa nu ii solicite foarte tare, fata de 11% media).



Stabilitatea locului de munca



In ultimii trei ani, 20% dintre angajatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, si-au schimbat locul de munca - 11% l-au schimbat o singura data, iar 9% l-au schimbat de doua sau mai multe ori. "Tendinta de a schimba locul de munca este prezenta in special la tineri si scade pe masura ce vorbim de categorii mai in varsta. Circa 26% dintre persoanele cu varsta intre 18 si 24 de ani au schimbat locul de munca cel putin o data in ultimii trei ani, acest procent scazand pana la 15% in cazul categoriei 45-54 de ani si 6% in cazul categoriei 55-65 de ani", releva studiul.



Tendinta de schimbare a locului de munca difera si in functie de tipul angajatorului : numai 8% dintre angajatii institutiilor guvernamentale/ bugetare au schimbat locul de munca in ultimii trei ani, in schimb pentru categoria angajatilor la firme private romanesti acest procent este 29%.



Studiul "Atitudini cu privire la locul de munca", a fost realizat in luna martie pe un esantion reprezentantiv de 1.030 de subiecti din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 - 65 ani. miruna.lebedencu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO