Profesii

Salarii sigure pentru absolventii de liceu si facultate

19.01.2004, 00:00 36



Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Ioan Cindrea, a anuntat ca a trimis Senatului, in regim de urgenta, un proiect de lege privind subventionarea integrala a salariului, timp de un an, pentru absolventii de studii medii si superioare, nou angajati.



Secretarul de stat Ioan Cindrea a declarat ca proiectul de lege se afla in lucru la Comisia sociala a Senatului si ca acesta prevede numeroase facilitati in vederea stimularii persoanelor care nu au un loc de munca.



"Noul proiect de lege prevede asigurarea din partea bugetului agentiei a salariului minim pe economie, diferentiat, pentru categoriile de absolventi de studii care isi gasesc mai greu un loc de munca", a spus Cindrea.



Potrivit secretarului de stat, un absolvent de studii liceale si post-liceale ar urma sa primeasca la locul de munca, timp de un an, 1,2 salarii medii pe economie, iar un absolvent de studii superioare 1,5 salarii medii pe economie.



Mai mult, proiectul de lege promovat de ANOFM urmareste ca incepand cu 2004 sa fie asigurat capitalul de lucru pentru studenti si absolventii de studii superioare. Astfel, agentia va pune la dispozitia celor interesati credite pentru inceperea de afaceri.



"In acest caz, am calculat ca doband pentru credite sa fie de 25% din dobanda Bancii Nationale a Romaniei, altfel spus o dobanda de 5% pe an". Ioan Cindrea a mai afirmat ca proiectul de lege va fi sustinut financiar din bugetul asigurarilor sociale pentru somaj aflat la dispozitia ANOFM.



Numarul celor ar putea beneficia de prerogativele acesti legi sunt aproximativ 1/3 din cei care isi vor gasi un nou loc de munca in 2004, din care aproape 3000 de copii proveniti din programele de asistenta sociala.



Secretarul de stat in Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ioan Cindrea a mai declarat ca in 2004 vor fi reincadrati in munca 350.000 de someri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO