Profesii

Salariul mediu pastreaza ritmul de crestere de 15%

Salariul mediu pastreaza ritmul de crestere de 15%
06.10.2006, 20:24 21

Salariul mediu net pe economie a fost in luna august de 238 de euro (841 de lei), in crestere cu 15% fata de luna august 2005 si in usoara reducere fata de luna iulie, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In termeni reali, salariul mediu a crescut cu peste 8% in ultimul an.
Cea mai mare crestere salariala din luna august au avut-o angajatii din industria miniera (peste 17% in plus fata de luna iulie, adica 1.480 de lei), iar cea mai mare reducere au suferit-o angajatii din industria mijloacelor de transport rutier (minus 9%, pana la 93 de lei).
Dincolo de modificarile din luna august, bancherii au ramas in medie cel mai bine platiti angajati din economie, cu un salariu de 660 de euro, in timp ce angajatii din industria prelucrarii lemnului sunt cel mai prost platiti din toata economia, cu un salariu de numai 144 de euro.
Conform INS, puterea de cumparare a salariului mediu net pe economie reprezinta in prezent circa 91% din nivelul din octombrie 1990. Acesta reprezinta un prag de referinta pentru ca este ultima luna inaintea liberalizarii preturilor inceputa dupa Revolutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO