Profesii

Staţi peste program de ochii şefului?

no title

Autor: Adelina Mihai

18.06.2012, 00:04 2944

Una dintre cele mai mari dileme ale corporatiştilor este legată de faptul că mulţi sunt nevoiţi să stea peste program sau să "bifeze" cele opt ore de muncă din contract la birou.

Frica de concediere într-o perioadă de criză i-a determinat pe mulţi angajaţi români să accepte compromisul de a sta peste program "de ochii şefului". "Îmi povestea cineva că avea o şefă care, timp de trei ore zilnic (între 13 şi 16 ) făcea temele cu copilul la telefon, iar apoi pe la 17 începea să împartă task-uri subordonaţilor astfel încât ei să nu poată pleca acasă la 17:30, cum ar fi fost normal", spune C., şeful trezoreriei din cadrul unei bănci locale. El spune că munceşte peste program doar dacă este nevoit să facă asta şi participă fără probleme la un efort justificat, însă i se pare o ipocrizie să stea zilnic peste program doar pentru şef.

Andrei, 27 de ani, analist servicii clienţi în cadrul unei companii cu activităţi de marketing, a fost atenţionat recent pentru faptul că stă mai puţin de opt ore la serviciu.

"Dacă reuşesc să fac ce am de făcut în mai puţin timp, atunci nu văd care e problema. Eu practic stau peste 9 ore la birou, dar cum avem acces card care înregistrează orice ieşire, în sistem ies mai puţine ore, pentru că uneori mai am nevoie de pauză de la calculator. Nu mi s-a reproşat, dar mi s-a spus că ar trebui să stau opt ore la birou, chiar dacă stau în faţa calculatorului fără să fac nimic. Aparent, faptul că obiectivele sunt îndeplinite este irelevant", spune Andrei.

Alţi angajaţi nu stau peste program neapărat pentru ca şeful să-i vadă, ci dintr-un fel de "solidaritate" faţă de colegi, care se uită urât la cel care pleacă tot timpul cel mai devreme, chiar dacă acest lucru se întâmplă după încheierea programului. Un manager dintr-o companie de IT spune că s-a format un fel de "cult" al angajaţilor care stau până târziu la muncă, în care cel mai bun, admirat şi apreciat angajat este cel care pleacă ultimul.

"Din păcate, sunt mulţi care nu au de ales şi trebuie să facă acest compromis. Am avut şi eu un CEO căruia îi raportam direct şi mi-am asumat un risc: dacă îmi terminam treaba, plecam la puţin timp după încheierea programului. El se uita la ceas reprobator, şi eu mi-am zis că ori îl învăţ să îmi respecte timpul personal, ori mă va obliga să stau peste program şi atunci rămâne de văzut ce fac. Din fericire, am avut eu câştig de cauză, însă la evaluarea anuală mi-a reproşat un singur lucru: «9 to 5 worker»", mai spune C.

În timp ce în ţări precum Belgia unii angajatori (care au filiale şi pe piaţa locală) întrerup alimentarea cu energie electrică a clădirilor la ora 6 seara, pentru a nu permite angajaţilor să stea peste program (pentru că şi-au dat seama că sunt costuri mai mari cu energia decât valoarea adăugată pe care o aduc angajaţii care muncesc în plus), în România în continuare există concepţia că cei care muncesc peste program sunt mai buni decât restul. Iar faptul că managerii au ajuns să le menţioneze angajaţilor la evaluare că sunt "9 to 5 worker" nu poate decât să crească gradul de demotivare al acestora.

Cât de des lucraţi suplimentar? Staţi peste program doar de ochii şefului, deşi v-aţi terminat sarcinile la timp?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pehttp://www.zf.ro/profesii/sau pe pagina de Facebook a ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO