Profesii

Tichetele de masa s-au transformat intr-o a doua moneda nationala

24.03.2003, 00:00 19

Moda tichetelor, importata din Occident, este un sistem cu efecte sociale din care toti cei implicati au doar de castigat: statul, companiile angajatoare, salariatii, compania emitenta de tichete de masa si comerciantii sau restaurantele care accepta tichete. Statul ofera facilitatile fiscale pentru aceste tichete de masa pentru a aplica o masura de protectie sociala.
"Statul ofera facilitatile fiscale pentru aceste tichete de masa, dar, chiar daca pierde bani, castiga din faptul ca acest sistem contribuie la desfiintarea comertului la negru si la marirea cifrei de afaceri a magazinelor care le accepta", a declarat Satya - Christophe Menard, general manager Sodexho Pass Romania (foto).
Angajatul castiga un instrument de plata care nu este echivalent cu a primi aceeasi valoare in numerar, in primul rand fiindca tichetele de masa sunt scutite de orice taxa si in al doilea rand fiindca in multe cazuri angajatorul nu se arata dispus sa ofere aceasi valoare in numerar, preferand sa negocieze o marire de salariu folosindu-se de tichetele de masa. In acest caz, puterea de cumparare a salariatului creste.
Companiile angajatoare folosesc aceste instrumente deoarece tichetele de masa sunt scutite integral de la plata impozitului pe venitul salarial si sunt deductibile de la calculul impozitului pe profit. Ce castiga ele in plus?
"Acest beneficiu acordat angajatilor imbunatateste performanta companiilor prin cresterea productivitatii - oamenii vor primi tichete de masa numai daca sunt performanti si a loialitatii - o abordare personalizata pentru fiecare angajat in parte va determina mai multi oameni sa ramana in companie", a mai spus Menard.
Compania Sodexho Pass este prezenta pe piata Romaneasca din 1998 si in prezent peste 600.000 de angajati beneficiaza de tichetele de masa Gusto Pass. In acest moment compania acopera intreaga tara impreuna cu cele aproape 18.000 de restaurante, fast-food-uri si supermarketuri afiliate.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri