Profesii

Topul judeţelor cu cei mai mulţi absolvenţi de liceu care au cerut ajutor de şomaj

Topul judeţelor cu cei mai mulţi absolvenţi de liceu...
04.08.2013, 12:19 692

Un val de peste 188.000 de tineri a ieşit de pe băncile liceelor anul acesta pentru a-şi susţine examenul de bacalaureat. În lipsa unui mediu de business care să furnizeze suficiente locuri de muncă pentru ei, peste 34.000 de tineri (18%) au ales să îşi depună dosarele de şomaj, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 
 

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în judeţe ca Vaslui, Vâlcea, Harghita sau Teleorman, unde ponderea absolvenţilor care au cerut indemnizaţie de şomaj variază între 33% şi chiar 80%.

Ce soluţii au tinerii care vor să muncească, dar nu au unde? Cum se poate întreţine un absolvent de liceu într-o economie care nu poate genera mai mult business şi mai multe locuri de muncă?

„Situaţia depinde foarte mult de la judeţ la judeţ. Până nu de mult ei puteau să se îndrepte spre construcţii, dar acum industria asta trece printr-o perioadă destul de proastă, mai ales că principalul motor - statul - nu va mai face atât de multe investiţii. Cred că aceşti tineri ar trebui să se orienteze spre specificul judeţului din care fac parte sau spre agricultură. Ar putea fi o soluţie bună pentru câteva luni. Şi mai există şi soluţia relocării spre judeţele din apropiere sau chiar în Bucureşti“, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

Ministerul Muncii, instituţia care ar trebui să ofere cele mai multe şi mai eficiente strategii de redresare a unei astfel de situaţii, nu a furnizat însă niciun răspuns solicitării înaintate de ZF. De altfel, nici primarii din Bârlad sau Vaslui, unde unu din trei tineri a ales să intre în şomaj, nu au oferit soluţii pentru ca aceştia să fie integraţi pe piaţa muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24