Profesii

Traseul medicilor romani: de la stat la privat via strainatate

10.10.2008, 17:11 99

O parte dintre medicii romani care au ajuns sa profeseze in strainatate in ultimii ani aleg sa revina in tara pentru a lucra in clinici private, pe salarii de 3.000 - 4.000 de euro, comparabile cu cele pe care le obtin in Franta sau Germania. "Am recrutat destul de multi medici romani care au plecat sa studieze in strainatate pentru o perioada de 6-12 luni. Am adus medici romani din Franta, Germania sau Orientul Mijlociu", spune Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU), unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata. Negut mentioneaza ca atunci cand vrei sa repatriezi un medic trebuie sa iei in considerare atat aspectele familiale, cele materiale, cat si aspectele tehnice.

"Pentru un medic roman care a decis sa vina in tara si sa lucreze pentru centrul nostru, au contat banii pe care i-a primit aici, insa cel mai important factor a fost ca a putut sa fie aproape de familie si prieteni", afirma Negut.  
De cele mai multe ori, medicii romani care aleg sa plece in strainatate fac acest lucru datorita castigurilor incomparbil mai mari de care pot beneficia in tarile din vestul Europei. Cei care pleaca lasa un gol important in sistem care duce la aparitia deficitului de personal. In final, medicii care vor sa revina in tara prefera sa se angajeze intr-o clinica privata si nu la stat, deoarece obtin salarii mult mai mari decat daca ar lucra intr-un spital public. 
La nivel salarial, decalajul intre sistemul privat si cel de stat este urias: la stat, un medic castiga cateva sute de euro pe luna, iar salariul unui medic rezident nu depaseste 300 de euro pe luna. "Pe piata locala, un medic chirurg foarte bun care lucreaza la stat poate ajunge sa castige lunar 800-1.000 de euro net, in vreme ce un medic chirurg german poate obtine venituri lunare de 4.000 de euro, asta in ciuda majorarilor salariale care au avut loc in ultima perioada in Romania", spune Ervin Szekely, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Szekely mentioneaza ca un medic rezident care castiga 900-1.000 de lei (230-250 de euro) in Romania, primeste de cinci ori mai mult in tarile vestice.
In ceea ce priveste salariile pe care le pot obtine medicii romani la privat, acestea pot ajunge la 3.000 - 4.000 lunar, iar in cazul unui medic foarte bun, recunoscut in piata, cu experienta relevanta si care lucreaza in sistemul privat castigurile pe care le poate incasa acesta lunar pot ajunge la 12.000 - 15.000 de euro. "Medicii consacrati care lucreaza in clinicile private pot castiga chiar si 15.000 de euro intr-o luna", afirma Doris Andronescu, directorul general al retelei de clinici private Sanador. Andronescu adauga ca reteaua de clinici private lucreaza doar cu medici experimentanti, dar nu exclude varianta repatrierii romanilor de peste hotare. 
Medicii foarte buni din sistemul privat de sanatate primesc pe langa salariul fix si un procent din vanzari, putand ajunge la venituri care le depasesc pe cele ale managerilor. De exemplu, salariul unui director de marketing al unei companii multinationale cu peste 1.000 de angajati din FMCG poate ajunge pana la 9.000 de euro brut pe luna, iar pachetul lunar complet, care include bonusurile si beneficiile, este de 14.000 de euro brut pe luna. Chiar daca salariile pe care le primesc medicii in sistemul medical privat pot ajunge sa rivalizeze cu cele ale managerilor de top din companiile mari, insa una dintre principalele provocari cu care se confrunta sistemul medical este exodul specialistilor in strainatate, in special medici tineri rezidenti si asistente medicale. 
 
Deficit de 40.000 de medici la stat
 
Deficitul de medici din sistemul sanitar romanesc este de peste 40.000 de oameni, potrivit lui Mircea Cinteza, fostul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Astfel, sectorul medical autohton este unul dintre domeniile cele mai lovite de deficitul de personal, alaturi de constructii, textile si HoReCa. "Din punctul de vedere al necesarului de medici pe cap de locuitor, Romania se situeaza la jumatate din media Europei Occidentale", spune Cinteza. El apreciaza ca piata locala resimte lipsa medicilor specializati in terapie intensiva, a psihiatrilor sau a nefrologilor. In 2007, la nivel national erau 47.531 de medici (fara medicii stomatologi), numar similar cu cel din 2005, arata datele Institutului National de Statistica. Acest lucru inseamna ca un medic a trebuit sa ofere servicii la 453 de pacienti. Totusi, excluzand medicii stomatologi, sistemul sanitar autohton a beneficiat de 203.900 de cadre medico-sanitare, cu peste 13.000 mai mult decat in 2005.
Medicina era in urma cu cativa ani una dintre facultatile cele mai cautate de catre tineri, insa evolutia sistemului medical a dus la o scadere dramatica a numarului de candidati. Fostul presedinte al Colegiului Medicilor mentioneaza ca o crestere a salariilor medicilor va determina si o crestere a interesului tinerilor pentru studiul medicinei. "Din cauza perspectivei salariale reduse pe care o ofera sectorul medical, concurenta a scazut sub un candidat pe loc la examenul de admitere", spune Cinteza.
In total, la examenul de admitere din acest an in cele trei facultati ale Universitatii Carol Davila din Bucuresti, medicina generala, farmacie si stomatologie s-au inscris 1.933 de persoane pentru 1.230 de locuri, ceea ce inseamna putin peste 1,5 candidati/loc.
O solutie pentru reducerea deficitului de medici de pe piata locala ar putea fi reprezentata crearea de locuinte pentru acestia, care ar putea duce la stoparea exodului peste hotare. "Avem in plan un astfel de proiect care vizeaza constructia de locuinte pentru medici in mai multe judete ale tarii, in care sunt implicate mai multe ministere", precizeaza Ervin Szekely, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. In primavara, Cinteza declara ca un sfert din medicii activi din sistemul sanitar au depus anul trecut cerere la Ministerul Sanatatii pentru a pleca sa munceasca in strainatate.
 
300 de euro pentru un rezident
 
  • Aproximativ 40.000 de medici lipsesc din sistemul sanitar romanesc
  • Un medic rezident roman castiga sub 300 de euro pe plan local, iar in strainate veniturile sale sunt de cinci ori mai mari
  • Un medic renumit poate castiga intr-o clinica privata si 15.000 de euro lunar, mai mult decat un director general de multinationala
  • Cel mai mare salariu pe care il poate primi un medic chirurg roman angajat la stat este de circa 1.000 de euro lunar, in vreme ce un angajat pe o pozitie similara intr-un spital german castiga 4.000 de euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO