Profesii

Un cadou pentru doamne: locuri de munca

17.03.2003, 00:00 30

Femeile din mai multe localitati ale tarii au format randuri imense pentru a obtine unul din miile de locuri de munca ce le-au fost puse la dispozitie de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), de ziua lor.
Bursa nationala a locurilor de munca pentru femei - denumita de ministrul muncii, Marian Sarbu, drept "cadoul oferit doamnelor care nu au un serviciu" - a cuprins o oferta de 21.820 de locuri de munca. Participant, la deschiderea bursei de la Sala Polivalenta din Bucuresti, ministrul Muncii a apreciat ca "efortul statului la coada merita, deoarece, cand vor pleca acasa, femeile vor avea un loc de munca".
Ioan Cindrea, presedintele ANOFM, a precizat ca aproape 1.800 de agenti economici din toata tara au oferit, de Ziua Femeii, locuri de munca. Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in Capitala (peste 3.100 de locuri de munca), urmand judetele Hunedoara, Arges, Prahova, Bacau, Iasi, Botosani si Suceava.
Numai in Capitala, inca de la primele ore ale diminetii, cateva sute de femei au format cozi la Sala Polivalenta, in cautarea unui serviciu. Oferta Agentiei Municipale a cuprins 3.174 de locuri de munca, din cele mai diverse domenii.
Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti a declarat ca toate femeile care au venit la bursa locurilor de munca vor fi luate in evidenta. In functie de performantele fiecareia, acestea vor fi recrutate, in zilele urmatoare, pentru ocuparea unui loc de munca.
Femeilor care s-au prezentat la Sala Polivalenta li se ofera posturi de confectioner de imbracaminte si incaltaminte, vanzator, ospatar-barman, dar si ca muncitori necalificati.
Doamnele cu studii superioare au avut o oferta de locuri mai mica, insa mai semnificativa fata de alte burse. Ele au putut alege dintre meserii ca arhitect, asistent manager, auditor, contabil, farmacist, jurist si chiar regizor studio. Alte aproape trei sute de femei - oferta pentru studii medii - s-ar fi putut angaja ca agenti comerciali, casiere, agenti de schimb valutar sau secretare.
Oferta de munca din acest an a cuprins si "un pachet special" de peste 800 de locuri de scolarizare puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale (MApN), pentru incadrarea ulterioara in munca, a mai spus Plelican. Dupa perioada de scolarizare, persoanele care s-au inscris in programul Armatei pot deveni maistri militari, functionari in cadrul institutiilor MApN sau chiar ofiteri de cariera, daca au studii superioare.
In prezent, in evidentele Agentiei din Capitala se afla aproape 16.500 de someri, care sunt in plata  - fata de 33.000, cat erau anul trecut in aceeasi perioada. Ponderea femeilor fara locuri de munca este mult mai mare decat media pe tara. Rata somajului in Capitala este de 2,85%, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand rata somajului era de 4,4%.
Anul acesta, Agentia va organiza alte patru burse a locurilor de munca. Bugetul alocat, in 2002, pentru combaterea somajului este aproape dublu fata de cel de anul trecut, a mai precizat Cindrea. Potrivit unei statistici a Agentiei, aproape 35.000 de persoane au fost incadrate in munca, anul trecut, prin intermediul burselor.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, sustine ca oferta din ce in ce mai mare a locurilor de munca reprezinta rezultatul progresului economic inregistrat in ultima perioada. "In urmatorii trei-patru ani, speram noi, vom ajunge la cinci milioane de salariati, am depasi pragul psihologic, iar de la acel moment putem spune ca vom trece la adevarata reforma economica", a precizat ministrul. El a amintit ca piata fortei de munca ramane deocamdata fluctuanta, numarul de angajati osciland de la 4,6 milioane la 4,4 milioane, urcand uneori pana la 4,7 milioane.  
Clujencele care au participat la Bursa locurilor de munca au fost invatate, in premiera in cadrul unei asemenea manifestari, cum sa se prezinte la un interviu de angajare. Interviurile simulate au fost inregistrate pe o caseta video, dupa care au fost vizionate de candidati, acestia primind diverse sfaturi de specialitate din partea psihologilor. "Foarte multi dintre cei care cauta un loc de munca au probleme cand se prezinta la un interviu. Am constatat acest lucru si am vrut sa le oferim un sprijin persoanelor care au avut curajul de a participa la acest joc de roluri", a afirmat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Cluj, Remus Lapusan. Femeile care au participat la interviurile simulate s-au declarat incantate de aceasta idee, afirmand ca nu au fost invatate niciodata cum sa se prezinte in fata unui potential angajator. La randul lor, psihologii implicati in actiune spun ca persoanele care se prezinta la un interviu trebuie sa isi tina foarte bine emotiile sub control, pentru a putea da raspunsuri sincere, la obiect si foarte concise, pentru ca, de cele mai multe ori, angajatorul nu are timp sa asculte toate detaliile.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO