ZF Live. Petrişor Peiu, profesor la Universitatea Politehnică: Sistemul de învăţământ din România produce prea puţini ingineri faţă de nevoile pieţei. Până în 2020 sistemul de învăţământ românesc va livra numai 50.000-60.000 de absolvenţi faţă de 180.000 cât este necesar

22 mai 2017 Autor: Simona Tatu

Petrişor Peiu: „Lumea occidentală ne arată că şi învăţământul este o industrie, o industrie în care este foarte scump să faci investiţii. Soluţia ar putea fi un parteneriat public-privat, adică să lăsăm privatul să facă investiţia, iar statul să dea finanţare pe student ca şi în cazul universităţilor de stat, eventual cu ceva mai mult ca să îşi poată recupera investiţia.“

Sistemul de învăţământ din Româ­nia produce prea puţini ingineri faţă de cât are nevoie piaţa şi eco­no­mia, sus­ţine Petrişor Peiu, pro­fe­sor la Uni­vesitatea Politehnică din Bucureşti.

„Noi producem circa 12.000-15.000 de in­gineri pe an, cam acelaşi număr ca Ungaria şi Ce­hia, ţări mult mai mici decât România. Ro­mâ­nia are un deficit pe actualul trend de dez­voltare, fără să vorbim de accelerarea tren­dului, avem nevoie de încă 180.000 de ab­sol­venţi în această zonă până în anul 2020, ceea ce tehnic nu putem livra. Şcoala actuală poate livra în jur de 50.000-60.000 de studenţi în aceşti trei ani, deci avem un deficit foarte mare“, a spus Petrişor Peiu, fost consilier al pre­mierilor Radu Vasile şi Adrian Năstase la finalul anilor ’90 şi începutul anilor 2000.

Cel mai mare producător de ingineri din lume este Federaţia Rusă, care livrează circa 450.000 de ingineri anual. În ceea ce priveşte situaţia Americii, acolo se produc destul de puţini ingineri pentru că sunt mulţi care migrează din statele vecine, a mai spus Peiu în cadrul emisiunii ZF Live.

„Cel mai mare producător de ingineri din lume, în afară de China şi India, unde statisticile nu sunt de încredere, este Federaţia Rusă cu 450.000 de ingineri pe an şi cu o populaţie de şapte ori mai mare ca a României. Coreea de Sud produce 150.000 de ingineri pe an, este prima ţară în indexul inventivităţii globale, la o populaţie de 50 de milioane, adică de două ori şi jumatate populaţia României.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.05.2017

 
Cuvinte cheie:
invatamant
, zf live
, petrisor petiu
, politehncia
, studenti
, absolventi
, piata muncii
, ingineri
, cadre didactice
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide