Proprietăţi

Birourile din Capitala, mai scumpe decat la Berlin

29.06.2007, 19:12 15

Bucurestiul a urcat doua pozitii, pana pe locul 66, in topul celor mai scumpe orase in functie de costurile de ocupare a spatiilor de birouri de clasa A, realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE), in conditiile in care nivelul chiriilor si al costurilor de ocupare au crescut usor in ultimul an.
Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au urcat in ultimul an cu circa 2,6%, la 19,5 euro/mp/luna, in timp ce costul total de ocupare s-a majorat cu 4,5%, la 314 euro/mp/an, potrivit celui mai recent raport privind chiriile spatiilor de birouri la nivel mondial realizat de CBRE.
Dintre statele europene, capitala Romaniei este mai scumpa decat Berlin, care are un cost de ocupare a spatiilor de birouri de 288 euro/mp/an, Viena, cu un cost de 306 euro/ mp/an sau Praga, cu 310 euro/mp/an. Studiul vizeaza evolutia chiriilor si a costurilor de ocupare a spatiilor de birouri pe 176 de piete la nivel mondial. Cartierul londonez West End ramane cea mai scumpa zona, cu un pret anual 1.951 euro/mp.
In Europa, o crestere semnificativa a costurilor de ocupare a fost inregistrata de capitala Bulgariei, unde chiriile in moneda locala au crescut cu 63% in ultimul an, determinand plasarea Sofiei pe locul trei la nivel global in privinta ratei de crestere a chiriilor. Cele mai ieftine orase din Europa sunt Nicosia, unde costul este de 160 de euro/mp/an si Gothenburg (Suedia), cu 241 euro/mp/an.
Costul total de ocupare reprezinta chiria bruta, care cuprinde, pe langa costul cu chiria neta, si alte costuri, precum cele cu intretinerea.
In ceea ce priveste chiriile, in Europa Centrala si de Est, Bucurestiul ramane cu unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune. Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor de birouri au crescut pana la 21 de euro pe metru patrat pe luna, in Sofia pana la 25 de euro, iar in Varsovia la 25 de euro.
Cea mai mare chirie din regiune se inregistreaza la Moscova - peste 50 de euro/ mp/lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24