Proprietăţi

Chiriile spaţiilor stradale şi din centrele comerciale din Bucureşti au stagnat

Chiriile spaţiilor stradale şi din centrele comerciale din Bucureşti au stagnat în ultimele 6 luni

Autor: Cristina Cuncea

23.05.2011, 15:23 536

Chiriile spaţiilor stradale şi dincentrele comerciale din Bucureşti s-au menţinut constante înultimele şase luni, la 75 euro/mp/lună, respectiv 65 euro/mp/lună,urmând trendul înregistrat de destinaţiile de top din Europa,Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), potrivit ColliersInternational.

Chiriile din Bucureşti suntprintre cele mai reduse din Europa Centrală şi de Est, doar înSofia înregistrându-se niveluri mai reduse. Astfel, pentru unmagazin stradal în Sofia, un retailer plăteşte o chirie lunară de65 euro/mp, în timp ce pentru un magazin într-un mall, chiria estede 37 euro/mp, potrivit studiului.

În toate celelalte capitale dinregiune, chiriile sunt superioare celor din Bucureşti. Sprecomparaţie, în Budapesta, chiriile spaţiilor stradale ajung la 110euro/mp, însă pentru mall-uri sunt de 65 euro/mp. De asemenea, lamagazinele stradale din Varşovia se închiriază cu până la 86euro/mp, iar cele din mall-uri cu 80 de euro/mp/lună. La Praga,chiriile ajung la 200 de euro/mp la spaţiile stradale şi la 90 deeuro/mp la cele din centrele comerciale.

În ceea ce priveşte randamenteleinvestiţionale, cele din Bucureşti se menţin cele mai ridicate dinzonă, deşi au scăzut în ultimele şase luni, la 9,5% la spaţiilestradale şi la 9% la cele din mall-uri. Varşovia oferă randamentemai atractive, de 8% respectiv 6,5%, la fel şi Praga - 6,5% şi6,75% şi Budapesta - 7,5% pentru ambele tipuri despaţii.

Chiriile spaţiilor stradale de topdin întreaga regiune EMEA s-au menţinut constante în perioadaseptembrie 2010-martie 2011, excepţie făcând cele din Madrid,Milano sau Roma, care au afişat creşteri cu 3%, respectiv 8%, înciuda discuţiilor din jurul economiilor Italiei şi Spaniei, se maiarată în studiul Colliers.

"Celebra Via Condotti din Roma acunoscut o creştere de 8% a chiriei medii, reprezentând cea maisemnificativă majorare a chiriei din Europa de Vest. Lipsa despaţii libere şi un interes crescând al comercianţilor de lux, cumar fi casa de moda Trussardi 1911 care a deschis primul boutique peaceastă stradă în luna martie, au contribuit şi ele la majorareachiriei", se mai arată în studiu.

În multe dintre zonele comercialemari din Europa Centrala şi de Est, chiriile din zonele cele maibune au scăzut în ultimele şase luni, proprietarii oferind chiriimai mici ca să atragă mărci internaţionale, gândindu-se că astfelcresc valoarea spaţiului pe termen lung.

"În 2011, vânzările retailerilorcontinuă să fie influenţate de incertitudinea macroeconomică carepersistă în regiune şi de eroziunea puterii reale de cumpărare,alimentată de stagnările salariilor şi de creşterea preţurilor",mai spun consultanţii Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO