Proprietăţi

Fondurile de investiţii iau din nou în calcul piaţa imobiliară românească - consultanţi

Fondurile de investiţii iau din nou în calcul piaţa imobiliară românească - consultanţi

Autor: Cristina Cuncea

03.08.2011, 14:13 1011

Câteva fonduri de investiţiicare până în prezent nu au luat în considerare România sau cares-au retras pe perioada crizei economiceanalizează piaţa românească, după îmbunătăţirea ratingului de ţarăşi a condiţiilor macroeconomice, potrivit companiei de consultanţăimobiliară Jones Lang LaSalle.

"La începutul lunii iulie 2011, agenţiaFitch a îmbunătăţit credit rating-ul acordat României,readucând-o în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii.Îmbunătăţirea credit rating-ului este directlegată de îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice din România, iarinvestitorii încep să observe acest lucru. Pe măsură ce fondurilede investiţii instituţionale întâmpină dificultăţi în a achiziţionaactive de calitate în Europa Centrală (în special în Varşovia şiPraga), acestea încep în mod serios să ia în calcul România", searată într-un raport al companiei.

Interesul tot mai crescut manifestat peparcursul ultimelor şase luni va rămâne, cel mai probabil,concentrat pe cele mai bune active ale pieţei înperioada imediat următoare, cred analiştiiLaSalle.

"Deşi fondurile preferă în general săinvestească prima oară în capitală, interes investiţionalîncurajator pentru produse de tip prime a fost de asemenea observatîn oraşele regionale principale din România. Cu toate căactivitatea investiţională din prima jumătate a anului 2011 a fostuna restrânsă, este de aşteptat ca interesul investitorilor săcapete avânt. Deşi este încă neclar când anume se va concretizaacest interes în tranzacţii finalizate efectiv, aceste fonduri auînceput demersurile necesare analizei preliminare de ţară (duediligence fiscal şi juridic), ceea ce reprezintă o îmbunătăţiresemnificativă a perspectivei pieţei din România", apreciază sursacitată.

Prima tranzacţie încheiată în al doileatrimestru al anuluia fostreprezentată de achiziţia Astoria Business Center de către fondulgrec Bluehouse Capital, investiţie de aproximativ 10 milioane euro.În plus, Immofinanz a preluat şi restul de 69% din acţiunilegrupului Adama, un portofoliu constând în special din proprietaţirezidenţiale. Tranzacţia a fost estimată la 42 de milioane deeuro.

În primele şase luni valoarea tranzacţiilorimobiliare realizate în România a depăşit 200 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO