Proprietăţi

Imobiliare: se aşteaptă scăderea chiriilor şi valorii activelor în trimestrul trei

Imobiliare: se aşteaptă scăderea chiriilor şi valorii activelor în trimestrul trei

Autor: Cristina Cuncea

29.07.2011, 16:24 1528

Companiile imobiliare estimează pentrutrimestrul trei scăderea chiriilor şi a valorii activelorimobiliare pe piaţa românească, dar au aşteptări optimiste legatede interesul chiriaşilor şi al investitorilor pentru România,potrivit unui sondaj al The Royal Institution of CharteredSurveyors.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-27iunie în rândul companiilor internaţionale şi a firmelor locale dinsectorul imobiliar, cărora li s-a cerut să previzioneze condiţiilede pe piaţă din următoarele trei luni faţă de trimestrulanterior.

La sondaj au participat aproape 890 decompanii şi au fost analizate piaţa birourilor, de retail şi ceaindustrială.

Aşteptările privind evoluţia chiriilor şi avalorii activelor sunt negative în jumătate din ţările din Europa,previziunile legate de Grecia, Portugalia şi Irlanda fiind cele maipesimiste pentru următorul trimestru.

Pentru România, companiile sunt pesimistevizavi de evoluţia valorii activelor pe segmentul de birouri, şi dereducerea chiriilor la spaţiile de retail şi de birouri, unde seaşteaptă la scăderi. Pentru proiectele industriale de pe piaţalocală sondajul relevă un optimism în ceea ce priveşte evoluţiachiriilor.

În ceea ce priveşte activitatea deinvestiţii, companiile intervievate au indicat o creştere ainteresului investitorilor mai ales pentru clădiri de birouri şiindustriale de pe piaţa românească, sectoare care vor atrage şi unnumăr mai mare de chiriaşi în următoarele treiluni.

The Royal Institution of Chartered Surveyors(RICS) - Institutul Regal al Inspectorilor Acreditaţi, esterecunoscută ca organizaţia supremă la nivel mondial în materie deatestate profesionale în domeniul funciar, imobiliar, construcţiiprecum şi aspectele de mediu asociate.

"Studiul pentru trimestrul al doilea continuăsă contureze o imagine mixtă a Europei, cu pieţe puternice înEuropa Centrală şi de Est compensate de slăbiciuni severe în altearii. Cei mai slabi performeri tind să fie «ţările periferice»,care se confruntă cu probleme economice grave, cu creşteri limitatesau fără creşteri, cu şomaj în urcare şi cu o continuare a crizeidatoriilor suverane - Grecia, Irlanda şi Portugalia", se arată înraportul RICS.

Pe ansamblu, sondajul relevă o cerere achiriaşilor în creştere pentru următorul trimestru, pe 13 din 18ţări luate în considerare, aşteptările cele mai optimiste în acestsens, dar şi de evoluţia chiriilor, fiind legate deRusia.

Companiile au cele mai bune aşteptări privindevoluţia valorii activelor imobiliare din Cehia şi Polonia. În ceeace priveşte, activitatea de investiţii, primele două locuri suntocupate de Scandinavia şi Polonia, iar la capitolul evoluţiacererii chiriaşilor, Rusia şi Polonia. În Ungaria, previziunilecompaniilor sunt optimiste la toate cele patru capitole, respectivevoluţia chiriilor, a valorii activelor, activitatea de investiţiişi cererea chiriaşilor.

Potrivit datelor companiilor imobiliare,piaţa românească nu a mai evoluat spectaculos în ultimul an în ceeace priveşte chiriile sau randamentele activelor imobiliare,indicatori care s-au depreciat puternic începând cu sfârşitulanului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO