Proprietăţi

In zece ani 90% din case vor fi cumparate pe datorie

28.05.2003, 00:00 11



Chiar daca in prezent sunt foarte putini cei care obtin venituri legale care sa acopere rata unui credit ipotecar, peste zece ani aproximativ 90% dintre contractele de cumparare de case vor fi realizate cu ajutorul acestor instrumente financiare, estimeaza Ionut Bordei, senior residential broker la compania imobiliara Eurisko.



"In ultimii ani, conditiile bancilor s-au mai imbunatatit fata de anii trecuti, insa comparativ cu oferta din Occident, cerintele institutiilor locale de credit sunt foarte drastice si complicate, intinzandu-se pe o perioada de timp foarte lunga", mai spune Bordei.



In opinia sa, pentru dezvoltarea acestui sector ar fi necesar ca reprezentantii institutiilor bancare sa ia unele masuri in privinta reducerii dobanzilor la credite. "In al doilea rand, ar trebui ca cerintele bancilor sa fie mai mici, respectiv un credit acordat sa poata acoperi 70-80% din valoarea totala a imobilului pe care clientul il garanteaza cu bunul ipotecat", adauga el.



Pe de alta parte, evaluarile care trebuie facute in vederea obtinerii de credite vor influenta preturile locuintelor. Astfel, in zonele marginase ale Bucurestiului - Dristor, Militari, Drumul Taberei - preturile actuale de vanzare sunt mai mici decat preturile de evaluare. "Din acest motiv, in aceste zone, preturile au inceput sa creasca si vor creste in continuare", anticipeaza Bordei.



In schimb, in ceea ce priveste zona centrala a Capitalei - zona veche - preturile nu vor creste, ci vor inregistra chiar o usoara scadere, deoarece oferta de vile si apartamente este intr-o continua crestere din cauza retrocedarilor si a imobilelor cumparate in baza Legii 112.



Referitor la zona de nord, Bordei spune ca preturile imobilelor de aici nu vor creste decat in zonele de lux, care se “inchid" (cum ar fi Soseaua Nordului) - oferta fiind redusa si cererea destul de mare. De asemenea, in zonele nordice care incep sa se dezvolte va putea fi constatata aceeasi tendinta.



"In celelalte zone preturile vor ramane constante", prognozeaza el, adaugand ca nici proiectele private, nici cele dezvoltate de Agentia Nationala a Locuintei (ANL), precum si alte proiecte ale statului nu vor avea de suferit, "atat timp cat concurenta pe piata va fi loiala din partea acestora".



Analistul semnaleaza insa intensificarea cererii pentru spatiile rezidentiale de lux (apartamente de bloc, vile, complexuri de apartamente si vile), "deoarece se cumpara foarte mult in faza de proiect". "In ciuda acestei situatii, in prezent bancile nu acorda credite ipotecare pentru astfel de bunuri, care sunt in faza de constructie, neavand statut de bun finit. De aceea, consideram ca bancile ar trebui sa-si schimbe politica privind acordarea de credite ipotecare", avertizeaza Bordei.



In plus, proprietarii si constructorii ar putea avea de spus un cuvant important in vederea ajungerii la o intelegere de comun acord cu o banca anume pentru acordarea de credite ipotecare pentru acel proiect. "In acest sens, cei mai potriviti pot fi cei care au experienta pe piata rezidentiala, cei care au mai construit pana in prezent. Prin aceasta intelegere, atat banca, cat si proprietarul vor obtine avantaje, proprietarul putand sa faciliteze vanzarea de case", conchide reprezentantul Eurisko.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24