Proprietăţi

Italienii de la Enel au spart gheata la Electrica

14.10.2004, 00:00 29



Grupul energetic de utilitati Enel, unul dintre cele mai mari din Europa, a cumparat prima afacere reglementata pe piata de energie din Romania, in cadrul unei tranzactii in valoare totala de 210 mil. euro.



Ca orice investitor aflat in ipostaza primului venit intr-un sector nerestructurat, Enel a studiat atent aproape un an si jumatate cele doua distributii de electricitate pe care le-a cumparat, pentru a avea cat mai putine surprize.



De cealalta parte, statul s-a aflat la privatizarea - etalon in energie intr-un impas cu greu de depasit: un singur investitor interesat de preluarea celor doua societati scoase la vanzare inca din faza ofertelor neangajante.



Italienii vor plati 111,8 mil. euro pentru preluarea a 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea, asumandu-si datorii nete in valoare de 98 mil. euro.



Statul urmeaza sa incaseze pentru cele doua distributii 35 mil. euro.



Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, sustine ca dat fiind contextul international si situatia celor doua distributii, pretul obtinut de la Enel este bun, mai ales ca s-a urmarit pe termen lung protectia consumatorilor de o scumpire majora de tarife.



Potrivit acestuia, strategia echipei vanzatorului a avut in vedere trei elemente obtinerea unui pret bun, protectia populatiei de o majorare ampla de tarife, respectiv atragerea de investitii in cele doua companii vandute.



BNP Paribas, consultantul statului roman la privatizarea celor doua distributii de energie, a derulat aproape in aceeasi perioada de timp consultanta si pentru statul bulgar la vanzarea de distributii de energie.



Potrivi lui Herve Hascoet, director executiv si seful departamentului utilitati - transporturi la BNP Paribas, Romania a obtinut in acest caz un pret comparabil cu Bulgaria de 220 euro per consumator, in conditiile in care Bulgaria avea un rating de tara mai bun, mai multi investitori straini in faza finala a tranzactiei, iar distributiile bulgare de energie erau profitabile, si nu pe pierderi ca ale noastre, spun la unison vanzatorul si consultantul sau.



In plus, surse implicate in negocieri afirma ca primul pret oferit de Enel era de circa 50 euro per consumator.



Pentru aceasta tranzactie, statul a avut in echipa sa pe langa consultantul francez BNP Paribas, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, in timp ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a beneficiat de consultanta specializata pe reglementare din partea KEMA Consulting.



Investitorul italian a avut de partea sa nume grele de piata internationala a consultantei, banca de investitii Credit Suisse First Boston, firma Ernst & Young, compania de consultanta specializata pe probleme de reglementare London Economics, respectiv casa de avocatura Musat & Asociatii.



Structura tranzactiei prevedea cumpararea directa de catre investitori a unui pachet de 24,62% din actiunile fiecareia dintre cele doua societati in prima faza, urmata ulterior de un aport de capital din partea investitorului pentru a ajunge la o participatie de 51%.



Initial in cursa pentru privatizarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea au pornit mai multe companii. La depunerea expresiilor de interes, consortiul format din ABB (Suedia) si Grivco (Romania), controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu, a fost descalificat pe motiv ca nu intruneste conditiile cerute in anuntul de privatizare. Apoi, de pe lista investitorilor precalificati s-au retras pe rand Public Power Corporation (Grecia), EVN (Austria), BKW (Elvetia), lasand statul fata in fata cu Enel inca din faza depunerii ofertelor neangajante.



Enel a anuntat pe de alta parte ca va investi 1 mld. euro in urmatorii 15 - 20 de ani in cele doua societati preluate, unde nu vor fi reduceri importante de personal.



"Venirea Enel, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a energiei, la Electrica va avea un efect benefic, inclusiv in imbunatatirea incasarilor si a stoparii acumularii de arierate", comenteaza Adrian Bulboaca, avocat in cadrul biroului din Bucuresti al firmei britanice de avocatura Linklaters.



In plus, prima privatizare din sectorul energetic a trasat "din mers" legislatia secundara necesara sectorului energiei electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO