Proprietăţi

Livrarea unui sfert din apartamentele noi a fost amanata pentru anul 2009

Livrarea unui sfert din apartamentele noi a fost amanata pentru anul 2009
01.04.2008, 20:43 28

Cu toate acestea, 2008 va fi primul an in care vor incepe sa se observe rezultatele dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale, in conditiile in care mai mult de 30 de proiecte vor fi livrate integral sau partial.
Pana in prezent, la nivelul Bucurestiului au fost livrate locuinte noi in proiecte precum Central Park, Quadra Place sau Baneasa Rezidential, insa cele cateva sute de unitati finalizate acopera doar o mica parte din necesarul estimat in Capitala.
Cu toate acestea, ritmul de finalizare ramane destul de lent, apartamentele care vor fi livrate anul acesta fiind incepute in urma cu cel putin un an.
Preturile minime in jurul Bucurestiului sunt de 800 de euro/metrul patrat construit plust TVA, in cadrul ansamblului Gloria dezvoltat in comuna Jilava din sudul Capitalei, in timp ce in interiorul orasului preturile pornesc de la aproximativ 1.100 de euro/metrul patrat construit plus TVA, in proiecte precum Sunset Residences, Rasarit de Soare, West Park sau Monaco Towers.
La polul opus al preturilor se afla ansamblul InCity Residences (1.950 euro/ mp construit plus TVA) si Odyssea Residential, dezvoltat in Baneasa, cu preturi cuprinse intre 1.600 si 2.000 de euro/mp construit plus TVA.
Ascensiunea preturilor din ultimii ani a fost determinata si de numarul mic de locuinte livrate in ultimii ani in Bucuresti, media pe ultimii patru ani fiind de 2.100 de locuinte, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
La nivelul intregii Capitale sunt in prezent in dezvoltare aproape 50.000 de locuinte, care ar putea echilibra raportul dintre cerere si oferta in urmatorii ani.
O buna parte dintre acestea sunt grupate in proiecte de mari dimensiuni care vor fi livrate in mai multe etape, ce se vor intinde pe o durata de cativa ani. In plus, pe o serie de terenuri de mari dimensiuni din interiorul orasului, cumparate relativ recent, dezvoltatorii au anuntat proiecte pentru o serie de ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, a caror constructie va incepe in urmatoarea perioada. Printre acestea se numara fostele platforme industriale Laromet, Tricodava sau Compania Industriala Grivita, pe care urmeaza a fi construite cateva mii de locuinte care vor avea avantajul de a fi construite in zone din interiorul orasului.
O buna parte din apartamentele noi aflate in dezvoltare au fost contractate de investitori imobiliari, care intentioneaza sa le revanda la finalizare pentru profituri de circa 30-50%.
Acoperirea cererii pana la momentul in care aceste apartamente vor fi scoase pe piata ar putea furniza un soc pentru piata, in conditiile in care locuintele dintr-o serie de ansambluri rezidentiale vor ramane goale.

Proiecte cu amanari
Ansamblul InCity Residences din Vitan, format din 502 apartamente, va fi livrat integral in 2009.
Complexul rezidential Curtea Domneasca, format din 110 vile in Domnesti, va fi finalizat anul viitor.
In cadrul proiectului Planorama (foto) din Colentina vor fi livrate anul acesta doar doua din cele patru blocuri, in conditiile in care dezvoltatorii anuntasera finalizarea a trei imobile.
In ansamblul Edenia din Titan vor fi predate in 2008 doar doua din cele sapte blocuri ale proiectului.
Ansamblul Pipera Citylights, care avea prevazuta livrarea primei faze pentru acest an, va fi livrat integral in 2009.
Dezvoltatorii proiectului Baneasa au decis ca cea de-a doua etapa a ansamblului rezidential sa fie livrata in 2009, dupa ce initial luasera in calcul si varianta predarii la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO