Proprietăţi

Preţurile caselor au continuat să scadă în primul trimestru; cea mai mare reducere în Constanţa

Preţurile caselor au continuat să scadă în primul trimestru; cea mai mare reducere în Constanţa

Autor: Ana Maria Neagu

11.05.2011, 15:00 1167

Preţurile caselor şi vilelor au continuat să scadă în primultrimestru atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, incluseîntr-o analiză a portalului imobiliare.ro, cea mai mare reducere,de 7,2%, fiind în Constanţa, iar Braşovul a fost singurul care aînregistrat creştere.

Analiza a luat în calculanunţurile care vizează vânzarea caselor şi vilelor construite după1990 în Bucureşti, Ilfov, Timiş, Braşov, Iaşi, Cluj şiConstanţa.

"Pe segmentul case-vile, cea maimare scădere de preţ, de 7,2%, a fost înregistrată la Constanţa.Iar singurul oraş unde putem vorbi de o creştere a preţului ceruteste Braşovul. Cererea pentru case şi vile nu a revenit la un nivelcare să asigure stabilitatea pe piaţă, deşi prin prisma preţului,în localităţile din vecinătatea marilor oraşe, casele potreprezenta o alternativă la oferta de apartamente noi", a declaratîntr-un comunicat, Adrian Erimescu, director general alimobiliare.ro.

Cu o valoare de 1.367 euro/mpînregistrată la finalul primului trimestru, preţul solicitat pentrucase şi vile din Capitală a cunoscut o scădere de 3,7% faţă deultimele trei luni din 2010.

În prezent, preţul mediu solicitatpentru o vilă nouă cu o suprafaţă de 120 mp utili din Bucureştieste de aproximativ 164.000 de euro. Mai ieftine sunt proprietăţilesimilare din localităţile învecinate Capitalei. Spre exemplu, înRoşu, o vilă finalizată în 2010, cu cinci camere şi o suprafaţăutilă de 180 mp, este scoasă la vânzare la preţul de 110.000 deeuro, concurând cu oferta de apartamente noi mari, cu 3 şi 4camere.

Braşovul este singurul mare oraşîn care casele şi vilele s-au scumpit în medie cu 4% în primultrimestru. În prezent, preţul mediu solicitat pentru aceastăcategorie imobiliară este de 971 euro/mp util, ceea ce face capreţul unei vile de 120 mp să fie de 116.000 de euro. În zonaStupini, o vilă cu cinci camere construită în 2008, cu o suprafaţăde 180 mp, este scoasă la vânzare la un preţ de 98.000 de euro.Casele şi vilele din localităţile învecinate Braşovului sunt maiieftine, 790 euro/mp (94.800 euro pentru o vilă de 120 de mp).Citiţi mai mult despre preţurile locuinţelor pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO