♦ Toate hotelurile din România au afaceri anuale de 1,4 mld. euro, în timp ce o platformă externă de analiză estimează cazările de tip Airbnb locale la 180 mil. euro cel puţin, peste 10% din cât fac toţi hotelierii.
Airbnb a intermediat în 2023 cazări în valoare totală de 180 de milioane euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor AirDNA, o platformă care analizează date cu privire la activitatea Airbnb folosindu-se de diferite instrumente tehnologice. Suma reprezintă circa 10% din valoarea pieţei hoteliere locale, care ar putea genera venituri în plus la bugetul de stat.
Dar statul nu ştie câte astfel de proprietăţi există în România şi nici câţi bani încasează din colectarea taxelor de la proprietarii acestor cazări.
Ziarul Financiar a încercat în mai multe rânduri să afle de la autorităţile competente câte cazări de tip Airbnb se află în registrele oficiale şi ce taxe sunt colectate de la acestea, însă reprezentanţii statului nu au oferit un răspuns clar.
În datele de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului apar doar 22.000 de unităţi clasificate.
Între acestea apar şi câteva apartamente sau case închiriate în regim hotelier, însă majoritatea este formată din hoteluri, pensiuni şi alte unităţi de cazare asemănătoare. În România sunt cam tot atâtea apartamente listate pe Airbnb, potrivit AirDNA.
Principala problemă a pieţei Airbnb este faptul că multe proprietăţi funcţionează în ilegalitate, chiar dacă s-a creat cadrul legal pentru ca acestea să respecte legile în vigoare.