Proprietăţi

Un investitor intr-un complex de vile din Capitala: Am putea asista la un blocaj al pietei imobiliare

Un investitor intr-un complex de vile din Capitala: Am putea asista la un blocaj al pietei imobiliare

La targul imobiliar sunt prezentate 15.000 de locuinte, cea mai ieftina fiind 39.000 de euro fara TVA

10.04.2008, 20:11 23

"Se resimte un reviriment in ceea ce priveste numarul vanzarilor de locuinte. In primele luni din acest an am inregistrat o scadere cu 60-70% a tranzactiilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cumparatorii sunt mai circumspecti si pun mai multe conditii pentru achizitia unei case, cum ar fi infrastructura proiectului. In prezent preturile la locuinte sunt prea mari si am putea asista la un blocaj in perioada urmatoare", spune Marcel Iodache, sales manager al companiei Kone Invest Construct.
Compania promoveaza, printre altele, in cadrul targului proiectul rezidential Curtea Domneasca cu 106 vile in localitatea Domnesti din vestul Capitalei, dezvoltat in urma unei investitii de 40 mil. euro.
Vilele din cadrul proiectului, inceput anul trecut, au fost vandute in proportie de 70% si vor fi finalizate la sfarsitul acestui an. Cea mai ieftina vila costa 366.000 de euro si are o suprafata construita de 240 mp si o portiune de teren de 700 mp, in timp ce locuinta cea mai scumpa costa 600.000 de euro, cu 320 mp construiti si peste 1.000 mp de teren.
Si vanzarile de locuinte din blocurile vechi au inregistrat o stagnare in primele trei luni ale anului fata de perioada similara din 2007, potrivit indexului imobiliar realizat de Ziarul Financiar.
"Oferta mare de locuinte din prezent a scazut ritmul vanzarilor in cadrul targului. Spre exemplu, un dezvoltator vindea anul trecut de unul singur circa zece unitati, acum vinde 2-3 locuinte. Cumparatorul are mai multe optiuni si cauta mai mult locuinta care i se potriveste si intr-o zona apropiata de cea in care sta in prezent", explica Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn.
Anul trecut, peste 35% dintre apartamentele scoase la vanzare la tIMOn erau cumparate de investitori straini, insa, din cauza crizei financiare internationale, numarul acestora a scazut.
"Investitorii care cumparau anul trecut apartamente au redus ritmul achizitiilor, insa sunt destul de multi oameni de afaceri locali care achizitioneaza mai multe apartamente odata", explica Vlasceanu.
In schimb, sunt dezvoltatori, precum spaniolii de la Hercesa, care nu accepta sa vanda apartamente investitorilor. "Politica firmei este sa vindem maximum doua apartamente unei persoane. Pana in prezent am vandut 400 de apartamente din cele 1.400 de locuinte din proiectul Vivenda din Titan. Circa 100 de locuinte au fost vandute in Spania pentru romani care lucreaza acolo", au declarat reprezentantii Hercesa.
Prezent la deschiderea expozitiei, Ludovic Orban, ministrul transporturilor, a declarat ca Bucurestiul se dezvolta in lipsa unor Planuri Urbanistice Zonale initiate de primarie. "Multe proiecte imobiliare din Capitala sunt dezvoltate pe terenuri retrocedate sau care nu mai au probleme juridice. Primaria trebuie sa gaseasca mecanismul prin care sa intrebuinteze spatiile care nu mai au probleme juridice pentru dezvoltarea unor parteneriate in sistem public-privat si sa initieze PUZ-ul", spune Orban.
In cadrul expozitiei Targul Imobiliar National - tIMOn, care se desfasoara intre 9 si 13 aprilie la World Trade Center Bucuresti, sunt prezentate 15.000 locuinte, in Bucuresti, pe Valea Prahovei, Litoral, dar si in strainatate, in Bulgaria, Egipt, Spania si Brazilia.
Cea mai ieftina locuinta prezentata la targ costa 39.000 euro + TVA, pret care poate fi platit doar in cazul in care este achitat un avans de 90% din valoarea locuintei, si se afla intr-un ansamblu din apropierea Bucurestiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24