Sanatateaprieten

Românii se tratează cu medicamente de veche generaţie. Ministerul Sănătăţii promite actualizarea listei de tratamente compensate

Românii se tratează cu medicamente de veche generaţie....
14.11.2013, 17:19 253

Românii trebuie să aştepte mai bine de 5 ani pentru a beneficia de tratamente de ultimă generaţie. Asta arată ultimul raport pe această temă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Autorităţile promit că vor lua măsuri în acest sens. În prezent, la Ministerul Sănătăţii, o echipă de experţi lucrează la actualizarea listei de medicamente compensate. Şeful de la Sănătate, Eugen Nicolăescu, a spus că în primul semestru din 2014 va fi făcută o revizuire a listei şi în semestrul al doilea va fi o listă finală, care să dea tuturor garanţia că poate fi suportată din bugetul pe care România îl va avea în domeniul sănătăţii.

Europenii aşteaptă cel mult un an pentru a beneficia de tratamentele nou lansate în regim compensat

Raportul mai arată că, în România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere. În prezent, au trecut mai bine de 5 ani din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români care beneficiază de tratament compensat.

Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că pacienţii români trebuie să aştepte mai bine de 5 ani până când vor beneficia de tratamente compensate noi, în timp ce bolnavii din Marea Britanie şi Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Raportul mai arată că în Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.

Impactul noii liste de medicamente compensate asupra bugetului Sănătăţii

Anul acesta bugetul Sănătăţii a fost cel mai mare din istorie, respectiv 6 miliarde de euro, dintre care 2 miliarde au reprezentat bugetul Ministerului Sănătăţii, iar 4 miliarde au reprezentat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, banii au fost insuficienţi.

Estimările pe anul viitor arată că bugetul Sănătăţii pe 2014 va fi acelaşi. Autorităţile dau asigurări că pacienţii nu vor avea de suferit din cauza introducerii unei noi liste de medicamente compensate.

Preşedintele Casei, Cristian Buşoi, spune că după actualizarea şi reanalizarea listei de medicamente, după implementarea cardului electronic de sănătate, după introducerea dosarului electronic al pacientului va fi posibilă eliminarea fraudei, a "zonei gri", dar şi eliminarea reţetelor care nu ajung la pacient, ci doar se plimbă în interiorul sistemului de sănătate.

"Abia atunci vor exista suficiente fonduri pentru ca, începând cu 2014, România să intre în normalitate şi poate, cel puţin o dată pe an, să existe această acţiune de actualizare a listei de medicamente pentru ca pacienţii din România să aibă acces la acele terapii care le vor îmbunătăţi starea de sănătate sau le-ar putea salva chiar viaţa", a precizat Cristian Buşoi.

În ceea ce priveşte rolul asigurărilor de sănătate în a oferi pacienţilor acces la tratamentul optim pentru afecţiunea diagnosticată, Theodor Alexandrescu, Preşedintele Metropolitan Life explică: „Pacienţii asiguraţi pot acoperi diferenţa dintre costul furnizorului de medicamente şi suma compensată de CNAS printr-o asigurare de sănătate. Aceasta oferă acces la resursele financiare necesare pentru ca pacientul să primească tratamentul indicat, inclusiv medicamentele recomandate de medic sau instituţia medicală aleasă. Recomandarea medicului se face în baza ghidului terapeutic care precizează tipul de substanţă activă ce va fi folosită ca cel mai bun remediu pentru tratarea afecţiunii”.

În prezent  aproape un sfert din numărul total de beneficii plătite de Metropolitan Life către clienţii săi în primele nouă luni din 2013 sunt oferite cu scopul de a acoperi cheltuieli medicale legate de spitalizare şi intervenţii chirurgicale.

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten” susţinută de Metropolitan Life.

Urmăreşte campania şi pe Facebook

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24