Scoala de business

Şcoala de Business, un proiect ZF şi BCR. Contextul celor două crize suprapuse este o conjunctură complexă, dar este şi un moment cu oportunităţi pentru antreprenori şi companii, iar sursele de finanţare sunt numeroase

09.09.2022, 00:05 Autor: Mircea Nica

♦ Daniel Nanu, BCR: Procentul de microîntreprinderi este scăzut, mai ales dacă ne uităm la cifrele raportate de celelalte ţări din Uniunea Europeană, este unul dintre cele mai scăzute niveluri

♦ Ştefan Apăteanu, Edu Apps: Noi, fiind o firmă de soft, integratoare de soluţii, în general căutăm acele finanţări care să nu ne impună să venim cu garanţii imobiliare. Aici am apelat la programe la care statul român garanta pentru finanţări, precum IMM Invest.

Sursele de finanţare pentru antreprenorii care au un business sustenabil sau care au o afacere pe care vor s-o dezvolte sunt numeroase chiar şi în contextul actual, iar dacă un business nu este pliabil pentru un anumit program există un set larg de oportunităţi pe partea de IMM Invest, a spus Daniel Nanu, director zonal retail al BCR, în cadrul emisiunii BCR Şcoala de Business, un proiect al Ziarului Financiar şi BCR.

„Este o conjunctură complexă, dar este şi un moment cu oportunităţi pentru antreprenori şi companii. Nu numai programe guvernamentale de sprijin, dar şi mai multă deschidere şi mai multe surse de finanţare pentru antreprenorii care au un business sustenabil sau pentru antreprenorii care vor să-l dezvolte. Din acest punct de vedere, cred că orice context dificil aduce şi oportunităţi, iar partea de oportunităţi este mai dezvoltată decât oricând“, susţine Daniel Nanu.

În ceea ce priveşte finanţarea segmentului de microîntreprinderi, Daniel Nanu estimează că anul 2022 va aduce un nou record absolut, după ce în anul 2020 s-a înregistrat primul record al finanţărilor pe această zonă, iar în 2021 recordul a continuat.

„Există cauze care ţin foarte mult şi de capitalizarea microîntreprinderilor, adică a companiilor cu cifră de afaceri de sub 1 mil. euro. Sunt încă destul de multe companii cu capitaluri proprii negative, sunt multe companii care din punct de vedere financiar nu arată bine, dar revenind la partea de oportunităţi, eu cred că începând cu 2020 din ce în ce mai mulţi antreprenori au început să înţeleagă că au nevoie şi de componenta asta pentru a avea acces la oportunităţi diferite, diverse“, a mai spus Daniel Nanu.

El a mai adăugat că într-o perioadă destul de provocatoare pentru antreprenori este important să ajungă la informaţia relevanta, iar acest lucru face diferenţa între reuşită şi nereuşită.

„Cred că în acest moment cu provocări pentru antreprenori este important să ajungă la informaţia relevantă.“

„Noi suntem cu toţii bombardaţi cu informaţii pe toate canalele pe care le întâlnim şi ce face diferenţa între reuşită şi nereuşită este cum ajungem la informaţia relevantă pentru noi şi businessul nostru. Ceea ce încercăm să facem este să explorăm împreună cu clientul, în funcţie de domeniul lui de activitate, de ramura pe care vrea să o atingă, în funcţie de obiectivul propus şi să încercăm să îi uşurăm accesul la informaţiile care ar putea să decidă ce este bine pentru el şi compania lui“, mai explicat Daniel Nanu.

Din punctul de vedere al antreprenorului, Ştefan Apăteanu, fondatorul Edu Apps, a explicat în cadrul emisiunii că pentru compania sa, care este o firmă de soft, integratoare de soluţii, sunt utile mai ales acele finanţări care să nu impună garanţii imobiliare.

Ştefan Apăteanu, fondator Edu Apps: În educaţie, orice an ratat înseamnă vreo 5 ani rataţi în viitor. Orice investiţie făcută acum se va vedea în următorul ciclu de 4 ani.


„Aici am apelat la programe la care statul român garanta pentru finanţări, precum IMM Invest. Noi am aplicat la Start-up Nation alături de BCR şi pentru noi ne-a venit mănuşă programul. Am putut să accesăm echipamente care erau suport pentru a susţine cursurile de formare. Am continuat cu partea de investiţie într-un sediu pentru că aveam nevoie de spaţii în care să putem ţine formările. Vom continua tot în acest sens pentru că vrem să extindem. Uşor este în măsura în care ai toate documentele disponibile şi demonstrezi că ai o viziune asupra proiectului. La noi lucrul acesta a venit uşor pentru că în educaţie intră sau urmează să intre foarte mulţi bani“, susţine Ştefan Apăteanu.

Fondatorul Edu Apps a mai spus că numai din PNRR, pe educaţie, sunt alocaţi aproape 4 mld. euro care acoperă partea de software, hardware şi formare.

„Deci, avem de unde să atragem bani, noi în calitate de furnizori pentru beneficiari. Acum contează foarte mult felul în care cei care administrează aceste fonduri reuşesc să mişte ghidurile de implementare, să aloce finanţările astfel încât să nu stăm pe loc. În educaţie, orice an ratat înseamnă aproximativ 5 ani rataţi în viitor. Orice investiţie făcută acum se va vedea în următorul ciclu de 4 ani“, a mai detaliat Ştefan Apăteanu.

Până acum compania fondatorului a absorbit circa 1,5 mil. euro, bani nerambursabili, iar pe partea de finanţare cu băncile, firma a ajuns la 800.000 euro.

„Vom creşte inevitabil pentru că vin o serie de programe la care avem nevoie de finanţări pentru a putea să derulăm proiecte. Când vine vorba de soft sau de formare nu ai nevoie de finanţare, dar când vine vorba de echipamente ai nevoie de finanţare pentru că trebuie să plăteşti furnizorul, iar pe acela trebuie să îl plăteşti înainte, tu dai mai departe la şcoală, apoi şcoala îţi plăteşte ţie. Trebuie să ai un buffer ca să asiguri acest rulaj. Aici intervin băncile şi ar trebui să intervină programe de garantare ale statului pentru că vorbim de sume foarte mari“, susţine Ştefan Apăteanu.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Scoala de business