Scoala de business

Şcoala de Business, un proiect ZF şi BCR: IMM Invest şi toate subprogramele reprezintă un avantaj real pentru antreprenori. Anul acesta un număr de 12.700 IMM-uri au aplicat pe IMM Invest şi subcomponentele sale

16.09.2022, 00:05 Autor: Mircea Nica

♦ Oana Bâra, BCR: BCR, în prima jumătate a anului 2022, a acordat aproape 1.700 finanţări în cadrul acestor programe cu o valoare cumulată de aproximativ 1,4 mld. lei ♦ Dumitru Nancu, FNGCIMM: Prin programul IMM Invest Plus nu se mai acordă acel grant de 10%, încercăm să sprijinim investiţiile, dar aici trebuie să ne ajute şi contextul economic, politic şi social. 

Programele garantate de stat reprezintă un avantaj real pentru antreprenori pentru că vin la pachet cu beneficii precum garanţia statului în proporţie de 80%-90% pe IMM Invest şi toate subprogramele adiacente, dobândă subvenţionată între 8 şi 24 de luni, iar în cazul creditelor de investiţii, o parte au putut beneficia de un grant de 10%, a spus Oana Bâra, coordonatoare programe de finanţare la BCR, în cadrul emisiunii BCR Şcoala de Business, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BCR.

„Dacă se întrunesc condiţiile de eligibilitate, adică firma se încadrează şi destinaţia creditului este conformă cu cerinţele din program, acestea reprezintă opţiunea logică pentru orice antreprenor. IMM Invest şi toate subprogramele incluse au reprezentat cea mai importantă schemă de sprijin pentru economia României. BCR, în prima jumătate a anului 2022, a acordat aproape 1.700 finanţări în cadrul acestor programe cu o valoare cumulată de aproximativ 1,4 mld. lei“, a spus Oana Bâra.

Ea a mai adăugat că în cadrul IMM Prod, BCR a acordat finanţări de peste 400 mil. lei, iar peste 30% dintre acestea au fost credite de investiţii.

„Cea mai mare parte a acestor credite de investiţii au avut ca destinaţie creşterea eficienţei energetice a companiilor, ceea ce în contextul actual este foarte necesar. În special pentru producători, acest program, pe lângă dobânda subvenţionată pentru 24 luni, garanţia în proporţie de 90%, creditele de investiţii au avut şi un grant total de 10% din valoarea totală a finanţării. Pentru antreprenori chiar a reprezentat un lucru benefic. Sperăm să repetăm performanţa din prima jumătate a anului privind finanţările acordate, dar depinde foarte mult de cum vor arăta aceste scheme de ajutor de stat. Spre deosebire de cele din cadrul temporar COVID, restricţiile sunt puţin mai mari pentru companii. Dobânda mai poate fi subvenţionată doar pentru maximum 12 luni  şi nu mai discutăm de acel grant de 10%“, explică Oana Bâra.

În acelaşi timp, Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a explicat în cadrul emisiunii că IMM Invest este cea mai importantă sursă de finanţare pentru IMM-uri, iar anul acesta un număr de 12.700 de companii au aplicat pentru acest program şi subcomponentele adiacente.

„Anul acesta am avut 12.700 de IMM-uri care au aplicat pe IMM Invest, Agro IMM Invest, Garant Construct şi IMM Prod.“

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM: În 2020, în şase luni de implementat programul IMM Invest, am avut 26.000 IMM-uri care au accesat programul, băncile au finanţat cu 15 mld. lei, bani privaţi, guvernul a garantat cu 11,9  mld. lei, ajutorul de stat a fost de 300 mil. lei, iar în 2021 aceste 26.000 de IMM-uri au venit la bugetul de stat cu 12,9 mld. lei, care au constat în TVA, contribuţia la asigurări sociale, impozitul pe profit, pe venit. Practic s-au întors la bugetul de stat 13 mld. lei, cu un efort bugetar de 300 mil. lei

 

„Rural Invest este o altă schemă care este implementată de către Fondul de Garntare a Ceditului Rural. Anul acesta plafonul alocat de 7,5 mld. lei a fost epuizat, iar în urma rectificării Guvernul a mai alocat încă 1,5 mld. lei. Practic am închis anul cu 9 mld. lei pe IMM Invest cu subcomponentele ca absorbţie“, a spus Dumitru Nancu.

Având în vedere că la 30 iunie 2022 s-a terminat cadrul temporar privind întreprinderile afectate de COVID, acum cu noul program IMM Invest Plus, plafonul de garantare s-a dublat şi va veni cu câteva schimbări, a explicat Dumitru Nancu.

„Prin programul IMM Invest Plus nu se mai a cordă acel grant de 10%. Încercăm să sprijinim investiţiile; aici trebuie să ne ajute şi contextul economic, politic şi social“, susţine directorul FNGCIMM.

Dumitru Nancu a mai subliniat importanţa acestui program la bugetul de stat. Astfel, după o finanţare privată a băncilor de 15 mld. lei, în care garanţia Guvernului a fost de 11,9 mld. lei şi 300 mil. lei ajutor de stat în 2020, cele 26.000 de IMM-uri finanţate au venit în 2021 la bugetul de stat cu 12,9 mld. lei.

„În anul 2020, în şase luni de zile de implementat acest program, am avut 26.000 IMM-uri care au accesat programul, instituţiile financiar-bancare au finanţat cu 15 mld. lei, bani privaţi, Guvernul României a garantat cu 11,9  mld. lei, ajutorul de stat a fost de 300 mil. lei, iar în anul 2021 aceste 26.000 de IMM-uri au venit la bugetul de stat cu 12,9 mld. lei, care au constat în taxa pe valoarea adăugată, contribuţia la asigurări sociale, impozitul pe profit, pe venit. Practic s-au întors la bugetul de stat 13 mld. lei, cu un efort bugetar de 300 mil. lei. IMM Invest, pe lângă faptul că a arătat că acest instrument financiar este foarte benefic, arată practic importanţa acestor instrumente financiare. De aceea şi politica Uniunii Europene este axată mai mult pe instrumente financiare decât pe granturi financiare“, a mai adăugat Dumitru Nancu.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Scoala de business