Senior Living

O nişă în formare. Dacă în proiectarea unor complexuri rezidenţiale adresate noilor generaţii se pot urma o serie de cerinţe standard, nu la fel stau lucrurile şi pe segmentul locuinţelor destinate vârstnicilor. Cu ce facilităţi ar trebui să fie dotat un astfel de complex şi ce investiţie presupune?

09.02.2022, 10:00 Autor: Andra Stroe

Potrivit lui Călin Sarchiz, fondator şi CEO, Valea Izvoarelor Senior Living, piaţa imobiliară din România a crescut în 2021, comparativ cu 2020, pe fondul diminuării restricţiilor determinate de efectele pandemiei COVID-19. „În 2021, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 65% faţă de anul trecut, iar în 2022 aşteptările sunt ca trendul ascendent să se menţină.” În schimb, în ceea ce priveşte spaţiile destinate vârstnivilor, de tipul rezidenţelor pentru seniori, căminelor sau alte astfel de instituţii private, este dificil, spune el, să estimăm o cifră reală, „ca urmare a multitudinii de investiţii noi sau de conversii ale unor clădiri existente în centre destinate seniorilor, multe funcţionând fără acreditare din partea Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”. În ceea ce priveşte cota de piaţă ocupată de complexurile rezidenţiale destinate seniorilor, aceasta este în momentul de faţă, zero, adaugă antreprenorul. Spre comparaţie, în Germania, de pildă, apartamentele destinate seniorilor reprezentau, în 2020, 3,9% din piaţa imobiliară, cu un număr total de 64.844 de unităţi, iar în Franţa, 4%, cu 26.231 de unităţi, conform datelor companiei de cercetare de piaţă BONARD Research, citate de Călin Sarchiz.

Mai mult, la nivel european acest trend este unul ascendent, cu multe proiecte în desfăşurare. BONARD Research indică faptul că, în următorii 2-5 ani, în Franţa vor fi adăugate peste 14.600 de unităţi, iar în Germania peste 16.000 unităţi locative destinate seniorilor. Ca urmare a creşterii speranţei de viaţă, a scăderii numărului de persoane vârstnice care se confruntă cu dificultăţi economice, la nivel european şi, în special, în România cererea de unităţi locative destinate seniorilor depăşeşte însă cu mult oferta, şi există motive solide pentru a ne aştepta ca o creştere susţinută a dezvoltării de noi proiecte în toate zonele ţării să nu fie suficientă fără implicarea unor dezvoltatori instituţionali de calibru mare, care să poată acoperi simultan cererea din mai multe oraşe, subliniază executivul. „În România ne aflăm în punctul incipient al acestui segment din piaţa imobiliară, ceea ce ne oferă ocazia perfectă de a contribui la clădirea unui trai mai bun pentru seniori.” Pentru a răspunde acestei lacune, el a adus în piaţă, în premieră, conceptul de apartamente de vânzare destinate în exclusivitate seniorilor, prin proiectul Cluj Senior Village, primul complex rezidenţial din România destinat persoanelor de peste 55 de ani, care va fi inaugurat anul acesta şi va oferi spre vânzare 64 de apartamente.

 

Antreprenorul are în plan o investiţie de 6 milioane de euro în proiectul Cluj Senior Village. În această sumă sunt incluse achiziţia terenului, proiectarea, construirea şi toate costurile aferente, până la predarea celor 64 de apartamente şi spaţii comune, precum şi amenajarea parcului de 11.000 mp. Totuşi, adaugă el, dată fiind creşterea de costuri şi instabilitatea de pe piaţa muncii din ultimul an şi jumătate, generate de lipsa de materii prime şi de restricţiile pandemice, este posibil ca bugetele să necesite ajustări, „o situaţie cu care se confruntă toţi dezvoltatorii imobiliari în această perioadă”.

Cum diferă însă proiectarea unor spaţii destinate vârstnicilor de clădirile rezidenţiale obişnuite? În cazul clădirilor destinate seniorilor, Călin Sarchiz spune că încă din etapa de proiectare şi design a spaţiilor interioare şi exterioare, se pune accent pe siguranţa seniorilor şi pe accesul facil la diverse facilităţi destinate lor. „Odată cu înaintarea în vârstă mobilitatea seniorilor scade, motiv pentru care pentru clădirile destinate acestora trebuie să se aplice, în general, soluţii arhitecturale specifice.” Astfel, explică el, clădirile proiectate de Valea Izvoarelor au maximum două niveluri, numărul scărilor este redus, lifturile sunt încăpătoare şi coridoarele late, dotate cu balustrade pentru susţinere – pentru a facilita deplasarea în interiorul clădirii. În plus, spre deosebire de apartamentele destinate unei familii tinere, care are mai multă nevoie de spaţiu pentru mobilier, depozitare, camere pentru copii etc., apartamentele destinate seniorilor sunt, în general mai mici, pentru că spaţiile mari necesită multă muncă de întreţinere, reparaţii, renovare sau alte lucrări. „De asemenea, în proiectarea apartamentelor am aplicat soluţii arhitecturale care să le asigure seniorilor siguranţă şi confort în spaţiul de locuit – de exemplu, lipsesc pragurile, spaţiile de depozitare sunt inteligente, băile dispun de dotări precum mânere pentru susţinere sau lipsa cadei sau cabinei de duş care pot să pună probleme de acces unei persoane în vârstă, cu probleme de mobilitate.”

Un element important de luat în calcul îl constituie şi elementele de siguranţă şi securitate, cum ar fi sistem CCTV, control acces în complex, detectoare de gaz, siguranţe electrice inteligente şi un sistem de apelare a personalului medical instalat în camere şi băi, adaugă antreprenorul. „La Cluj Senior Village am ţinut cont de toate aceste cerinţe, de bază în acest domeniu. În plus, pentru exteriorul clădirii vom construi terase de dimensiuni generoase pentru apartamente şi un parc de 11.000 mp, unde vom amenaja alei cu pante line, pentru a evita treptele şi a-i încuraja pe rezidenţi să facă mişcare şi să bucure de natură.”

În paralel cu elementele de proiectare şi design, la bunăstarea seniorilor contribuie şi calitatea serviciilor care le sunt oferite. „Odată cu înaintarea în vârstă, aceştia îşi doresc ajutor pentru unele activităţi casnice, precum curăţenia şi spălatul hainelor, gătirea mesei sau administrarea medicaţiei curente. Astfel, pentru proprietarii din Cluj Senior Village, în cabinetul medical vom avea personal medical profesionist, precum şi personal de îngrijire – care va fi disponibil în cadrul complexului 24/7. În complex va funcţiona şi o spălătorie modernă, precum şi o bucătărie profesionistă, cu două săli de mese, pentru a-i deservi pe toţi seniorii din cele 64 de apartamente ale complexului.”

                                   

 

Pe lângă aceste componente, într-un complex destinat seniorilor scopul esenţial ar trebui să fie, în opinia lui Călin Sarchiz, crearea unei comunităţi formate din persoane de vârste apropiate, care au interese comune – scop care poate fi îndeplinit printr-un mix adecvat de elemente. „La Cluj Senior Village îi vom stimula pe seniori să se cunoască, să socializeze şi să petreacă timp împreună prin intermediul Clubului Valea Izvoarelor, în cadrul căruia vor deveni membri automat, din momentul în care se mută în complex.” Ca membri, aceştia vor avea acces la o serie de spaţii comune, disponibile doar pentru ei, cum ar fi: cofetăria, biblioteca, salonul de socializare, parcul, sălile de mese, cabinetul de kinetoterapie şi masaj, dar şi la servicii de menaj şi îngrijire, servicii opţionale sau evenimente şi activităţi organizate pentru ei.

Proiectele dezvoltate şi implementate de Valea Izvoarelor Senior Living nu îşi propun să fie elitiste, ci să fie accesibile pentru cea mai mare parte a românilor, spune Sarchiz. „Dorim să oferim soluţii de viaţă premium pentru seniori, prin atenţia la detalii în construcţii şi prin servicii de îngrijire şi asistenţă excelente şi la preţuri corecte.”