Special

2011 văzut de jurnaliştii ZF, cei care au scris despre şi… pentru business. Citiţi aici 23 de opinii ale redacţiei ZF

2011 văzut de jurnaliştii ZF, cei care au scris despre şi …pentru business

2011 văzut de jurnaliştii ZF, cei care au scris despre şi …pentru business

22.12.2011, 00:04 1030

Sfârşitul de an este de fiecare dată un moment al bilanţului, al contabilizării eşecurilor şi succeselor, dar şi al stabilirii strategiilor pentru anul următor. Jurnaliştii Ziarului Financiar, care v-au prezentat în fiecare zi a săptămânii pulsul economiei, trec în revistă cele mai importante evenimente ale anului care se va încheia în câteva zile, alături de punctul lor de vedere cu privire la bilele albe şi bilele negre ale economiei româneşti în 2011.

Ce se întâmplă pe bursă, în industria auto, în retail, câte autostrăzi s-au mai inaugurat, ce mall-uri au intrat în insolvenţă, cum a ajuns agricultura "vedeta" economiei româneşti aţi aflat din paginile Ziarului Financiar în anul 2011.

Pentru anul 2012, deşi se anunţă poate la fel de dificil ca şi anul 2011, suntem optimişti şi sperăm să aducem ştiri pozitive: noi investitori, noi şosele, salarii mai mari, banii de la buget cheltuiţi eficient şi cu chibzuinţă. Echipa ZF vă urează "La mulţi ani!".

23 de opinii despre ce a însemnat un nou an de criză

Despărţirea de iluzii / Sorin Pâslaru

Cred că România este acum în momentul când este necesar ca oamenii să-şi facă timp pentru comunitate, pentru ceea ce se întâmplă în jur.

Fără o astfel de implicare, economia poate creşte, dar societatea nu va avansa.
Consider că acesta a fost cel mai mare minus în cei opt ani de creştere economică dintre 2000 şi 2008: nu a crescut gradul de implicare socială.

Când cresc veniturile, oamenii nu stau să vadă de unde. Dar când scad, încep să se întrebe. După trei ani de restrişte, în 2011, au început să apară tot mai multe întrebări, mai ales în mediul de business.

Ţintele false / Iulian Anghel

Niciun moment nu este mai prielnic pentru a arăta că "împăratul e gol" decât acela în care poporul trebuie să-i evalueze noua ţinută. Pentru a ascunde goliciunea împăratului modern, strategii lui inventează ţintele false. 2011 a fost, din acest punct de vedere, un an al ţintelor false.

România va face faţă furtunii care se apropie, pentru că a luat măsuri la timp, a ajustat cheltuielile, se laudă peste tot premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. În aceeaşi vreme, salariile bugetare sunt îngheţate şi în 2012, ca şi pensiile. De câteva luni bune, televiziunile prezintă îmbulzeala oamenilor la promoţii, la deschiderea de noi magazine.

Câtă dreptate mai au pieţele? / Andrei Chirileasa

Pentru mine 2011 este anul întrebărilor, ca să nu spun anul revelaţiilor neplăcute. Privind zi de zi ce se întâmplă pe pieţele externe şi din când în când pe bursa de la Bucureşti, am impresia că piesa care se joacă acum pe scena economică mondială începe să semene cu o tragedie, dar toată lumea a venit pregătită să aplaude o comedie.

Pieţele au ajuns să fie mai puternice decât statele. Investitorii fără chip, care stau în faţa monitoarelor în birourile lor de pe Wall Street sau de la Londra, au învăţat o lecţie foarte importantă în ultimii ani: că ei pot să îngenuncheze state (şi vorbim aici nu de o pârlită de Grecie, ci de forţe precum Italia, Franţa sau Germania), că pot să răstoarne guverne, că e de ajuns ca ei să ceară un randament de peste 7% la bondurile Italiei sau Spaniei sau ale altui stat ca liderii europeni să piardă zile şi nopţi la summit-uri, în negocieri nesfârşite ca să găsească soluţii şi să-i mulţumească.

2011, anul speranţelor deşarte. 2012, anul temerilor / Răzvan Voican

Un an care a început cu aplomb pentru piaţa bancară, cu noi speranţe de revenire pentru semestrul al doilea, dar care la fel ca 2010 s-a frânt de la mijloc, iar toamna a venit cu un potop de provizioane pentru credite intrate ireversibil în colaps.

Creditarea nu a repornit, băncile care au mai avut capacitate de finanţare continuând să se bată pe un pluton de companii mari care au traversat criza în picioare şi pe solicitanţii de credite "Prima casă". Încet-încet s-a stins şi războiul refinanţărilor de credite care mai animase piaţa de retail şi care a avut totuşi meritul de a pedepsi băncile care făcuseră excese în relaţiile contractuale cu clienţii.

La cât mai puţine modificări ale Codului Fiscal / Claudia Medrega

Stabilitatea şi predictibilitatea politicii fiscale au rămas subiecte sensibile şi în acest an. Deşi în prima jumătate a anului 2011 Finanţele au dat impresia că iau o "pauză" de la schimbările legislative, nu au reuşit să se abţină. În cele din urmă Codul fiscal a fost modificat de două ori în acest an: în vară şi în iarnă.

2011 - Anul cu cel mai nociv mix de evenimente pe timp de pace / Alexandru Matei

"Lumea se confruntă cu cel mai nociv amestec de evenimente pe timp de pace", declara pentru Ziarul Financiar profesorul de economie Daniel Dăianu în luna martie, la scurt timp după cutremurul şi tsunamiul ce a devastat coasta Japoniei. Şi de atunci s-au mai întâmplat multe.

Consider că aceasta este fraza care descrie cel mai bine anul 2011, ce a fost presărat cu evenimente dramatice încă de la început, evenimente ale căror urmări se vor vedea cel mai bine peste ani buni.

În sfârşit, puţină concurenţă? / Ioana David

Nu credeam că industria de sănătate, care începuse anul previzibil, cu închiderile anunţate de spitale de stat, o să fie răscolită la final de un nou proiect de reformare, cel mai amplu realizat vreodată în România.

De şase ani scriu despre sănătate, iar în 2011 am relatat, pentru prima dată, despre o nouă lege care îşi propune ca prin concurenţă să aducă "leacul" în sistemul sanitar şi despre spargerea monopolului statului în administarea banilor.

Nu mă aşteptam ca ideea unei astfel de reforme să vină într-un an în care ministrul şi-a dat demisia, iar întreaga industrie era cu sufletul la gură aşteptând rectificarea bugetară pentru a vedea pe ce bani se poate baza în continuare.

Cum s-a auzit în 2011 "strângeţi centura de siguranţă, decolăm" / Mirabela Tiron

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO