Special

Primii zece antreprenori ai lui 2012: "Nu ne este frică de criză. Am văzut afaceri care merg bine şi am prins curaj". Să-i aplaudăm pe cei care au încredere în economie

Primii zece antreprenori ai lui 2012: Nu ne este frică de criză. Am văzut afaceri care merg bine şi am prins curaj. Să-i aplaudăm pe cei care au încredere în economie

Primii zece antreprenori ai lui 2012: Nu ne este frică de criză. Am văzut afaceri care merg bine şi am prins curaj. Să-i aplaudăm pe cei care au încredere în economie

Autor: Gabriel Razi

13.01.2012, 00:09 7925

Antreprenori care au por­nit în afaceri în prima zi din 2012 nu intenţio­nează să reunţe rapid la locurile actuale de muncă atâta timp cât profitul business-urilor începute de la zero nu se va încadra pe o pantă ascendentă.

"Nu prea mă sperie criza, nu cred în această criză. Lucrez la o companie în Covasna şi văd că lor le merge foarte bine. Asta mi-a dat curaj să încep şi eu o afacere", spune Alexandru Axente (24 de ani), care a primit undă verde la Registrul Comerţului în primele zile ale lui 2012 pentru a porni în afaceri cu firma sa, Opal Transilvania, din Valea Crişului, judeţul Covasna.

Antreprenorul, alături de un alt partener, intenţionează să manu­fac­tureze ambalaje din folie de plastic prin intermediul firmei sale.

"Remanufacturăm aşa-numita folie strech, care se foloseşte pentru împa­chetarea paleţilor, poate fi folosită la împachetat alimente, dar are şi alte întrebuinţări."

Afacerea cu folia de tip "strech" este prima încercare de acest tip pentru cei doi antreprenori, însă ei speră ca în primul an să strângă în conturile firmei 25.000 de euro. Axente spune că nu intenţionează să facă angajări în acest an pentru că afacerea se va învârti în jurul unui site care urmează să fie deschis în următoarea perioadă. Până când site-ul firmei va fi gata cei doi antreprenori au timp să caute companii din domeniul alimentar, dar şi alte businessuri din zona de producţie interesate să achi­ziţioneze ambalajele manufacturate la comandă de cei doi antreprenori.

Magazinul alimentar: soluţia pentru a nu mai fi angajat

La 300 de kilometri de judeţul Co­vasna, în oraşul Bistriţa, Marian To­doran (23 de ani) are în regulă toate actele firmei sale Total Marian Company şi se pregăteşte să îşi deschidă primul magazin alimentar.

"Este prima firmă pe care o fac. Eu sunt dintr-un sat de la câţiva zeci de kilometri de Bistriţa şi acolo nu se mişcă mai nimic, aşa că m-am decis să îmi deschid o afacere."

În acest moment antreprenorul caută un spaţiu de închiriat pentru aprozarul său.

"Nu am tăiat încă prima factură. Sunt în căutări, însă am şi ceva probleme pentru că fondurile mele sunt limitate". Proaspătul antreprenor speră ca pentru început afacerea să poată înlocui venitul său din salariu.

"Am hotărât să fac firma şi pentru că tatăl meu s-a îmbolnăvit şi trebuie să îmi susţin familia. Nu ştiu cât o să fac la început, dar sper să fac profit cât să nu mai fie nevoie să muncesc pentru alţii."

Mirajul câştigurilor din agricultură atrage noi antreprenori

După ce anul 2011 a adus cele mai mari recolte de cereale din ultimii cinci ani, iar în conturile fermierilor români au intrat în total aproape 20 de miliarde de euro, tot mai mulţi antreprenori s-au lăsat prinşi de mirajul câştigurilor aduse de businessurile agricole. Astfel, în Suceava un antreprenor de 34 de ani a decis că 2012 este momentul pentru a începe o afacere în domeniul distribuţiei de pestidice.

"Nu este prima mea experienţă antreprenorială, dar de această dată este cu totul diferit de ce am făcut până acum. Investiţiile în agricultură sunt de viitor şi cred că acum este un moment bun pentru a investi în acest domeniu", spune Ovidiu Doroftei, proprietarul firmei Dormateo.

Deşi a decis să pornească în 2012 pe drumul antreprenoriatului, Ovidiu Doroftei nu intenţionează să renunţe la actualul său loc de muncă. Totuşi în acest an Doroftei preconizează să aibă şi doi angajaţi ai săi.

"Sunt mai mulţi paşi de urmat în acest moment pentru că în domeniul protecţiei plantelor este nevoie de mai multe avize şi este dificil de găsit personal calificat în acest domeniu."

Pentru 2012 antreprenorul speră că firma sa va rula aproape 100.000 de euro, însă primul profit va apărea în bilanţul firmei abia în 2014.

"Din experienţele anterioare, când am avut alte afaceri sau am fost asociat, ştiu că profitul nu vine din primul an. Aşa că voi continua să fiu angajat."

A doua încercare în imobiliare

Adrian Ionescu (42 de ani) a mai avut o afacere în anii 1990 în domeniul imobiliar la care a renunţat. Acum antreprenorul îşi încearcă din nou norocul în acest domeniul cu firma D&D Realtors din Constanţa. "Suntem reprezentanţi pentru Galaxy Imob, o altă companie din domeniul imobiliar unde sunt implicat. Pentru început am investit în companie 20.000 de euro, dar tot ce vom scoate urmează să reinvestim pentru dezvoltarea businessului", spune Ionescu.

Deşi piaţa imobiliară este în scădere de trei ani, antre­prenorul din Constanţa speră ca până la sfârşitul acestui an să aibă încasări de 100.000 de euro.

"Vrem să venim cu altceva faţă de ce este pe piaţă în acest moment în Constanţa. Suntem mai mult o firmă de consultanţă în domeniu imobiliar."

În următoarele săptămâni Adrian Ionescu intenţionează să facă primele angajări. Antreprenorul estimează ca până la sfârşitul acestui an echipa firmei sale să ajungă la zece oameni. "Vreau să angajez cinci consultanţi imobiliari şi cinci agenţi. Este foarte dificil să găseşti oameni pregătiţi care să poată să facă un studiu de fezabilitate şi diverse alte calcule în acest domeniu."

O sală de jocuri electronice

Deşi o bună parte din cei care au ales drumul antrepre­no­ria­tului în 2012 aveau expe­rienţă în do­meniul în care şi-au pornit pro­priile afaceri, Cos­min Niţă (24 de ani) din Botoşani a hotărât în ultimele luni ale lui 2011 că în acest an este momentul propice pentru a începe o afacere pe cont propriu chiar şi fără experienţă.

"Am umblat după toate actele în ultimele săptămâni ale lunii decembrie. Din ce am înteles de la funcţionarii de la Registrul Comerţului firma mea este prima înregistrată din acest an".

Odată ce a primit undă verde pentru a începe afacerile prin firma Visual Nimar, antreprenorul s-a apucat să cumpere echipamente şi să caute spaţiu pentru a deschide o sală de jocuri electronice în oraşul Botoşani.

"Am investit deja 4.000 de euro, am achiziţionat televizoare, consolele, jocurile, am închiriat spaţiul şi acum îl amenajez."

În următoarele două săptămâni Cosmin Niţă speră ca primii clienţi să intre în noua sa sală de jocuri. Deşi acum face primii paşi cu afacerea sa, antreprenorul spune că nu intenţio­nează să renunţe la locul său de muncă.

"Nu îmi oferă neapărat siguranţă mai mare, dar vreau să merg cu ambele proiecte în paralel. Lucrez la o firmă de pază şi protecţie şi mă voi ocupa de sala de jocuri în timpul liber." Cosmin Niţă spune însă că nu poate estima câţi bani va încasa în primele luni sau în acest an, însă este optimist şi speră că pe măsură ce va încasa bani să poată să îşi extindă afacerea.

Primii zece antreprenori des­chid astfel calea altor aproximativ 100.000 de români care îşi vor face firme în acest an. Dacă în 1990, în primul an de după căderea comunismului, numai 81 de antreprenori îşi înregistrau firme local, în ultimii cinci ani numărul fir­melor noi apărute în economie nu a coborât niciodată sub 100.000/an. Mai mult, în 2007 şi 2008 înainte ca efectele crizei să se facă simţite în economia lo­cală, antreprenorii îşi înregistrau circa 140.000 de firme/an. Anul 2009 a fost însă cel mai slab din ultimii zece din punctul de vedere al apariţiei de firme noi în economie având în vedere că atunci au apărut 116.000 de businessuri noi. Per total în economie la sfârşitul anu­lui trecut erau 2,1 milioane de com­panii.


Sectoarele în care au investit primii antreprenori în 2012

  • Agricultura se anunţă "cenuşăreasa" în 2012

Agricultura a fost "vedeta" economiei anul trecut aducând în economie aproximativ 19 mld. euro, însă seceta din toamnă va "muşca" din recoltele de anul viitor. Deja antreprenori cunoscuţi precum Jean Valvis sau Ion Ţiriac Jr. au anunţat că vor investi în acest domeniu în următoarea perioadă. Astfel, un val proaspăt de antreprenori în agricultură nu va fi surprinzător şi în condiţiile în care pe piaţa agricolă locală mai este în continuare loc de creştere. Fermierii români folosesc şi de patru ori mai puţine îngrăşăminte şi pesticide decât producătorii din Germania sau Franţa.

În acest domeniu a investit firma Dormateo (Suceava).

  • Criza a tăiat jumătate din comisioanele agenţiilor imobiliare

Preţurile la apartamente au continuat să scadă şi anul trecut cu aproximativ 5%, în Bucureşti metrul pătrat de apartament vechi ajungând sub nivelul de 1.000 de euro. Potrivit Indexului Imobiliar realizat de ZF la sfârşitul anului trecut, proprietarii de apartamente vechi cu trei camere din Capitală solicitau un preţ mediu de 78.000 de euro, la jumătate faţă de 2008. În acest context şi comisioanele agenţiilor imobiliare au evoluat în acelaşi trend cu preţurile proprietăţilor având în vedere că aceste businessuri încasează comision în funcţie de valoarea apartamentului.

În acest domeniu a investit D&D Realtors (Constanţa).

  • Ce perspective are comerţul

Consumul a continuat să scadă în 2011 urmărind trendul ultimilor doi ani. La 11 luni declinul an la an se situa undeva la 4% potrivit datelor INS. Acest lucru demonstrează că românii sunt încă reticenţi în a-şi deschide buzunarele pentru achiziţii. Deschiderea unui magazin alimentar în această perioadă este o mişcare "împotriva curentului" pieţei având în vedere că în ultimii patru ani au dispărut de pe piaţa locală aproximativ 6.000 de magazine alimentare şi chioşcuri. Vedetele retailului din România rămân astfel jucătorii din retailul modern.

Aici a investit Total Marian Company (Bistriţa).

  • Laptopurile ieftine au apăsat greu pe sălile de jocuri

În urmă cu cinci ani aproape fiecare cartier din oraşele mici din România avea săli de jocuri, însă ieftinirea internetului şi declinul preţurilor pentru laptopuri sau desktop-uri a dus la dispariţia unei părţi din aceste businessuri. Spre exemplu, dacă acum cinci ani un laptop costa în medie 1200 de euro, acum un netbook poate fi cumpărat şi pentru 300 de euro.

Mai mult, piaţa (legală - n. red.) jocurilor video din România era evaluată la sfârşitul anului trecut la 10 milioane de euro, potrivit datelor retailerului Diverta.

În acest domeniu a investit firma Visual Nimar (Botoşani).

  • Piaţa ambalajelor alimentare este dependentă de consum

Producătorii români de ambalaje din plastic se luptă pe o piaţă evaluată la câteva zeci de milioane de euro. Cei mai mari jucători de pe piaţă sunt companii precum Greiner, Amplast sau Goldplast Bistriţa la care se adaugă alţi jucători regionali mai mici. Atât jucătorii mici cât şi companiile mari sunt însă dependente de comenzile pe care le primesc de la producătorii din industria alimentară, de panificaţie sau din industria confecţiilor. Proprietarii de afaceri din industria alimentară au anunţat anul trecut că piaţa este în scădere ca urmare a consumului redus.

În acest domeniu a investit Opal Transilvania (Covasna).



Ce spun analiştii economici români despre succesul în antreprenoriat şi ce domenii au potenţial în acest an

Aurelian Dochia. În antreprenoriat contează şi norocul

Nu există o reţetă a succesului în antreprenoriat, însă elemente precum perservenţa şi norocul pot fi determinante în privinţa succesului unei afaceri pornite de la zero, crede analistul economic Aurelian Dochia. "Antreprenorii care pornesc acum în afaceri se lansează într-o cursă, iar peste cinci ani doar jumătate din aceşti antreprenori vor continua să aibă firme. Totul depinde de găsirea unei nişe de piaţă şi de identificarea nevoilor şi zonelor libere pe anumite pieţe la nivel local. Domeniile care au potenţial în prezent sunt zona de IT şi agricultura".

Laurian Lungu. Ideea este factorul determinant

Toate sectoarele economiei au oportunităţi de afaceri deşi economia locală continuă să sufere ca urmare a crizei, spune analistul economic Laurian Lungu.

"O bună parte a celor mai mari 500 de companii din Statele Unite au pornit în timpul marii depresii din 1929-1933".

Totuşi, ideea şi talentul antreprenorial sunt doar două elemente care conduc la succesul unui business de tip start-up având în vedere că un business început de la zero depinde şi de capacitatea de finanţare a acelei afaceri.


Dragoş Cabat. Rezistenţa trebuie să fie calitatea noilor antreprenori

Antreprenorii care au pornit în afaceri în primele zile ale acestui an trebuie să dea dovadă de rezistenţă, dar şi să aducă pe piaţă produse inovatoare, de calitate şi adaptate la specificul local, crede analistul economic Dragoş Cabat.

"Dacă vom ieşi în acest an din criza cred că domeniile către care trebuie să se îndrepte noii antreprenori sunt cel de IT&C, către afacerile din comerţul electronic, dar şi în zona de energie regenerabilă sunt oportunităţi pentru începerea de businessuri de tip start-up."