Special

Replicile actorilor din criza grecească

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului Euro­pean

Autor: Liviu Popescu

06.07.2015, 00:03 834

„Grecia este un stat membru al zonei euro, nu încape îndoială de acest lucru. Chiar dacă va avea moneda euro sau va fi temporar lipsită de aceasta, doar grecii pot răspunde la această întrebare”, consideră ministrul german de finanţe Wolfgang Shaeuble.

„Poate că va trebui să ne obişnuim să trăim cu o ţară membră a zonei euro şi care este în faliment. Este foarte clar că referendumul nu este despre a fi sau nu în zona euro. Dacă grecii vor spune da la referendum, cred că vom deschide un nou capitol al negocierilor, probabil unul mai promiţător decât cel anterior. În cazul unui vot negativ, spaţiul pentru negocieri va fi mai mic”, a afirmat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Dacă grecii vor spune «nu» la referendum, va trebui să introducă o nouă monedă, pentru că euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plată. Dacă euro nu va fi disponibil, cum vor putea fi plătite salariile? Cum vor face să plătească pensiile? În mo­mentul în care o ţară introduce o monedă nouă iese din zona euro“, a declarat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului Euro­pean.

„Indiferent de ce va decide Grecia, Marea Britanie este pregătită. Ne-am făcut planurile indiferent de rezultat. Cu siguranţă că rezultatul va avea un impact asupra economiei Uniunii Europene. Cu toţii vrem ca Grecia să prospere, dar în final, dacă eşti în clubul monedei unice, sunt reguli cărora trebuie să li te supui“, a spus George Osborne, ministrul britanic de finanţe.

„Indiferent de rezultatul votului, trebuie ca imediat după referendum să începem discuţiile politice pentru a crea un cadru. Nu este vorba de a caută adăpost în spatele BCE sau al altora care au făcut deja destule“, a spus Emmaneul Macron, ministrul francez al economiei.

„Cred că în Grecia va prevala raţiunea, dat fiind că poporul grec ştie că în joc nu este doar moneda euro, ci şi viitorul ţării, deci şi al lor“, a spus ministrul de finanţe al Austriei, Hans-Joerg Schelling.

BenoÎt Coeure, membru în boardul Băncii Centrale Europene

„În condiţiile actuale de mare incertitudine în Europa şi în lume, dacă BCE este nevoită să facă mai mult, va face acest lucru. Vom găsi instrumentele necesare. Voinţa noastră de a acţiona în această chestiune nu ar trebui să fie pusă la îndoială”, a afirmat BenoÎt Coeure, membru în boardul Băncii Centrale Europene (BCE).

„Remarca ministrului grec de finanţe este o bătaie de joc pentru toţi cei care suferă de efectele terorismului“, consideră Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării.

„Ceea ce fac creditorii internaţionali cu Grecia poate fi numit într-un singur fel: terorism. De ce ne forţează să închidem băncile? Pentru a speria oamenii. Iar când teroarea este generalizată, se numeşte terorism", consideră ministrul grec al finanţelor Yannis Varoufakis.

„Oricare ar fi rezultatul referendumului, premierul şi liderii politici trebuie să înţeleagă că trebuie să se adune şi să plece împreună la Bruxelles pentru a da un semn de credibilitate”, consideră Yiannis Boutaris, primarul oraşului Salonic, al doilea ca mărime din Grecia.

Yannis Varoufakis

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO