Special

ZF Capital Markets Summit 2023. Listarea Hidroelectrica va pune Bursa de la Bucureşti pe harta investitorilor internaţionali. „Reglobalizarea“ dă naştere unui context de oportunitate pentru România. Percepţia generală asupra rolului Bursei în economie s-a schimbat în ultimii doi ani

ZF Capital Markets Summit 2023. Listarea Hidroelectrica...

Ivan Kurtovic, CEO, InterCapital Asset Management

În urmă cu doi ani am lansat primele ETF-uri bazate pe pieţele din Croaţia şi Slovenia, fiind listate pe ambele burse. Acum suntem în proces de creare a unui ETF care ar replica indicele BET şi sperăm să primim aprobare din partea autorităţilor în următoarele 2-3 săptămâni. Avem investiţii pe piaţa din România de peste zece ani şi vedem întreaga regiune de sud-est a Europei drept un teren propriu.

Fără iniţiative de creare de produse noi şi fără promovarea de produse ieftine şi atractive, îndreptate către mediul de retail şi investitorii instituţionali străini, regiunea nu poate decât să rămână la nivelul actual.

Andrei Gemeneanu, managing partner, Morphosis Capital

Daca vine vorba de private equity, în România suntem foarte puţin diversificaţi. Dacă ne uităm la private equity ca procent din PIB, în România avem 0,02% din PIB, de 30 ori mai puţin decât media din regiunea noastră. Întotdeauna private equity este pregătit să joace ciclul economic ca o oportunitate

Avem în momentul de faţă 6 companii în România cu investiţii în jurul sectoarelo de health and wellness, cu operformanţă în 2022 în care la nivel de venituri cele 6 companii combinate au crescut cu 42% cifra de afaceri, iar EBITDA s-a dublat, a crescut cu 106%.

Zuzanna Kurek, founder, Cornerstone Communications

Interesul pe care îl văd în piaţă este cel mai ridicat din ultimii 10 ani. Cei mai mulţi investitori au zis că învestesc pe termen lung. Ceea ce mi se pare o abordare foarte corectă. Există foarte mulţi bani în piaţă care aşteaptă listarea Hidroelectrica. După această listare va fi un interes crescut pentru alte companii antreprenoriale, chiar şi companii deja prezente la bursă.  Această piaţă are potential pentru ca oamenii care lucrează în ea cred şi ei. Mai departe vorbim de resposabilitatea companiilor, de guvernanţă corporativă.

Cristian Logofătu, board member, Bittnet Group

Am încercat extinderea în Cehia prin M&A. O geografie relativ complicată, multe ţări mici cu orgolii mari. Dăcă te uiţi dinspre SUA sau Marea Britanie nu e nicio mare diferenţă. Ne dorim să facem o platformă în care, prin M&A, să ai prezenţe locale, astfel încât să ai pe cineva care e conectat la economie, la furnizori, dar şi în acelaşi timp face parte dintr-o platformă mai mare şi are parte de stabilitate şi mai multă siguranţă. În Romania suntem deja văzuţi ca o destinaţie pentru companiile de IT să ni se alăture.

Dănuţ Burtan, manager customer service, CAPEX.com

Toată această perioadă a facut investitorii să fie mai prudenţi şi maturi, să nu se sperie atât de repede, sentimentul investitorilor este unul bun. S-au maturizat în această perioadă. Românii încep să se diversifice şi să afle mai multe despre piaţa de capital. Consider că piaţa de capital din România fiind una reglementată, reuşeşte să ofere siguranţă investitorilor. În toată această ecuaţie, educaţia este foarte importantă. Am demarat un proiect unde explicăm pe înţelesul tuturor, de la principiile de bază ale pieţei de capital până la strategii avansate pentru investitori.

Vlad Bodea, executive board member, co-founder Bento

Fuziunile şi achiziţiile sunt un gând pe care îl aveam şi înainte de listare, dar el trebuie cumva analizat în contextul nostru în care focusul principal este pe dezvoltare organică. Dezvoltarea organică nu înseamnă neaparat dezvoltare lentă, ci prin organic noi înţelegem a consolida şi mări businessul principal. Acest lucru se reflectă şi iniţiativele de M&A pe care le avem. Avem idei, am început discuţii, dar încă sunt la stadiu incipient.

Noi suntem acum într-un moment în care ne concentrăm foarte mult pe creştere organică şi încă nu simţim că am capitalizat suficient şi am beneficiat suficient de listarea pe Aero.

Victor Căpitanu, co-founder and executive member of the board of directors, One United Properties

Pragmatic, planul nostru pe următorii 10 ani este să mărim dimensiunea companiei de patru ori, organic, prin realizarea profiturilor  dezvoltărilor aflate în lucru şi reinvestirea banilor, ceea ce înseamnă ca un calcul de etapă, în cinci ani se dublează valoarea companiei.

Ne-am listat în iulie 2021. Într-un an şi opt luni am făcut două creşteri de capital, una prin ofertă publică iniţială, în iulie 2021, şi una primară,  în august 2022. În total am ridicat în jur de 105 milioane euro după listarea la Bursa de la Bucureşti. Numărul de investitori a crescut. Am început cu 3.000 de acţionari, iar acum ne-am dublat numărul, ne ducem spre 6.500 de acţionari şi sper ca pe termen mediu să ajungem undeva spre 20.000 sau mai mult.

România şi Bucureştiul au o dimensiune destul de mare în realitate, cu 300 mld. euro PIB, iar Bucureşti-Ilfov se apropie de 100 mld. euro. Sunt cifre interesante pentru investitori, care nu vor să rateze ocazia de a monetiza această creştere bună a economiei româneşti.

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex

Ne-am putea reprofila să convertim întreg Oltchimul să producă produse verzi. Avem deja o treime de produse care nu emit CO2. Dar acest lucru nu se poate face mai devreme de 4-6 ani. Dimensiunea unităţii noastre este mijlocie în comparaţie cu alte combinate din Europa, care sunt mult mai mari, şi care nu pot face astfel de viraje. La noi se poate, dar este în analiză să vedem dacă chimia verde va ţine. Deocamdată este doar un trend, iar o investiţie trebuie să aibă o masă critică de cumpărători pentru a fi profitabilă.

Pentru cei 5.000 de salariaţi pe care îi avem pe orizontală şi pe verticală am majorat salariile (24% anul trecut). Avem stock option plan pentru toţi salariaţii. Am depăşit toate barierele legislative şi se va aplica. 1 milion de acţiuni în fiecare an. În cazul gulerelor albe, profităm şi ne mulăm la fiecare trimestru după realitate. Acum profităm de cele nouă combinate chimice închise în UE. Am indentificat 1.200 de români pe care îi recrutăm să vină înapoi în ţară.

Răzvan Butucaru, partner, financial services & advisory leader, Mazars Romania

În 2022, piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est s-a ridicat la 39,2 mi­liarde de euro, unul din cele mai mari nivele din ultimii cinci ani, cu o scădere totuşi faţă de 2021, care poate fi considerat un an excepţional din punct de vedere al pieţei de M&A.

În România, piaţa a avut o evoluţie ascendentă din punct de vedere al numărului de tranzacţii, cu până la 17% mai multe tranzacţii ca în 2021, iar ca valoare piaţa a ajuns la aproape 1,4 miliarde de euro. Vorbim de 76 de tranzacţii, dar aici trebuie să ţinem cont că în analiză am surprins doar tranzacţiile care au fost anunţate ca valoare şi doar cele de peste 5 milioane de dolari. Cu siguranţă piaţa este mai mare, pentru că România este o piaţa a tranzacţiilor medii şi mici, a căror valoare nu este anunţată.

Ne situăm pe locul patru în regiunea Europei Centrale şi de Est, ca număr de tranzacţii în 2022, după Polonia, Austria şi Cehia, iar ca volum suntem pe locul 5 după Croaţia şi Ungaria.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO