Special

ZF Capital Markets Summit 2023. Listarea Hidroelectrica va pune Bursa de la Bucureşti pe harta investitorilor internaţionali. „Reglobalizarea“ dă naştere unui context de oportunitate pentru România. Percepţia generală asupra rolului Bursei în economie s-a schimbat în ultimii doi ani

ZF Capital Markets Summit 2023. Listarea Hidroelectrica...

România va fi mai aproape de calificarea de piaţă emergentă din partea Morgan Stanley Capital Partners după listarea Hidroelectrica  11 companii au făcut pasul spre Bursă în 2022, comparativ cu 23 de companii în 2021.

Mult aşteptata listare a Hidroelectrica este eveni­mentul anului pentru piaţa de capital din România, întrucât ar putea da vizibilitate Bursei şi ar putea creşte numărul de investitori, după cum a subliniat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prezent luni la eve­nimentul ZF Capital Markets Summit 2023.

„Hidroelectrica va aduce vizibilitate Bursei. Va fi încă un emitent care ne va aduce mai aproape de calificarea ca piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital Partners. În plus, sigur ne va aduce o creştere a numărului de investitori. În acest context, şi noi, şi brokerii din jurul nostru, trebuie să fim pregătiţi să procesăm investitorii care se vor uita  şi vor fi aduşi la Bursă de listarea Hidroelectrica“.

Călin Ionescu, CEO-ul Sphera Franchise Group, consideră că statul român ar trebui să fie un actor mai important în dezvoltarea pieţei locale de capital, în special prin listarea unui număr mai mare dintre companiile în care este acţionar majoritar. 

„Cred că pentru a dezvolta mai departe bursa ar trebui să accelerăm ritmul. Tot ce se întâmplă în jurul nostru în lume se întâmplă mult mai repede, inclusiv după criza sanitară toate lucrurile s-au accelerat şi automat şi dezvoltarea Bursei ar trebui accelerată. Un actor important este statul, care ar trebui să listeze mai multe companii şi ar îmbunătăţi performanţa acestor companii prin transparenţă“.

La a doua ediţie a summitului pieţelor de capital organizat de ZF a participat şi James Ashley, managing director al Goldman Sachs Asset Management, care a adus în discuţie oportunităţile pe care le are România în contextul a ceea ce el numeşte „reglobalizare“ în loc de „deglobalizare“.

„Noi nu vedem deglobalizare şi avem o perspectivă puţin diferită, poate vedem ceea ce am putea numi o reglobalizare. Ce am văzut în ultimii 20 de ani este că multe companii europene şi americane au folosit China şi Asia de Sud-Est ca un hub pentru producţia de bunuri. (...) Companiile încep să se uite la Europa Centrală şi de Est, la America Latină sau la anumite părţi din Africa pentru noi facilităţi de producţie“.

Evenimentul a fost realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BVB, One United Properties, Mazars, Chimcomplex, TTS, Sphera Franchise Group, SafeTech Inovations, Softbinator Technologies, Bittnet Group, Bento, DN Agrar, Capex.com, Morphosis Capital, Agista, Norofert Group şi Simtel.

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

Fondurile de pensii sunt jucători foarte mari. Vorbim de active de 20 mld. euro. În medie, fiecare administrator are cam 3 mld. euro. Sigur, capacitatea lor de a investi este limitată la companiile mari listate la Bursă, cele mai lichide. Mi-ar plăcea să văd lichiditatea mergând în jos, şi către companiile mai mici. Aici intervine rolul fondurilor de pensii ca alocatori. Ca fond de pensii nu poţi să investeşti în 100 de companii, dar poţi să aloci o parte din banii destinaţi fondurilor de acţiuni către alte fonduri, alţi jucători mai mici, cu politică de investiţii mai flexibilă.

În momentul în care piaţa creşte,şi mecanismul de evaluare creşte, creşte valoarea portofoliului listat. Dacă creşterea este mai mare decât creşterea activelor vor fi în zona în care trebuie să facă ajustări. Cred că pe măsură ce industria fondurilor de pensii se va maturiza, rata de creştere a activelor fondurilor de pensii se va plafona, va ajunge la un moment dat pe un palier în care intrările pe fondurile de pensii vor fi egale cu plăţile pe care le vor face pentru oamenii care se vor retrage.

Acela va fi momentul în care nu ne vom mai uita la fondurile de pensii ca la nişte jucători care doar acumulează.

James Ashley, managing director, Goldman Sachs Asset Management 

Dacă mergem în urmă cu şase luni, conversaţia era despre cât de adâncă şi cât de lungă va fi recesiunea. Acum e o întrebare legitimă dacă vom vedea sau nu o recesiune. Încă există probabilitatea de a vedea o recesiune scurtă şi de suprafaţă, dar subliniez scurtă şi de suprafaţă. În acelaşi timp, pare că inflaţia a atins un vârf şi este moderată în diferite moduri în funcţie de regiune, dar nu este încă suficient pentru ca băncile centrale să schimbe traiectoria politicii monetare. Chiar şi cu veştile din ultimele săptămâni şi ultimele zile anticipăm că BCE şi FED vor continua să normalizeze politica monetară, vor mai veni creşteri de dobânzi.

Este clar că nu vom vedea curând inversarea politicii monetare, dar ne apropiem de punctul în care există posibilitatea ca pe la jumătatea anului băncile centrale să termine cu creşterile de dobânzi.

Andrei Diaconescu, co-founder & executive member of the board of directors, One United Properties

În cazul industriei de real estate există încă o teamă şi o neînţelegere din partea fondurilor mutuale. Probabil se datorează crizei subprime şi faptului că la momentul respectiv multe fonduri şi multe bănci au pierdut mulţi bani. Ce s-a întâmplat bine între timp este că atât fondurile mutuale cât şi băncile şi-au ajustat politicile şi au devenit mult mai atente la riscul de supraîndatorare pe care această industrie îl poate manifesta din când în când. Băncile au reînceput creditarea, cred că este momentul ca şi fondurile mutuale să reînceapă investiţiile în acest sector, mai ales că România este printre puţinele sau singura ţară din lume unde există un oarecare nivel de decurajare de a investi în acest domeniu.

Ce este interesant este că în One investesc fonduri din afară, fondurile din România sunt cele care nu investesc.

Ivana Gazic, president of the management board, Zagreb Stock Exchange

Sentimentul privind listarea Hidroelectrica este unul foarte pozitiv în Croaţia. Investitorii noştri caută oportunităţi de investiţii şi aşteaptă cu interes acest IPO. Al doilea eveniment care sper că va conecta sau care va mări conexiunea cu România este emiterea de ETFs şi cred că având ETF pe piaţa de capital din România va da posibilitatea investitorilor din Croaţia să investească în prima clasă de emitere din România.

Integrarea pieţelor de capital înseamnă mult efort , timp  şi bani. Aş spune că ar trebui să fim optimişti, dar precauţi. Trebuie să fim conştienţi că pieţele de capital sunt foarte diversificate.

Dragoş Dărăbuţ, senior Investment manager Agista

Investim în companii private. Achiziţionăm participaţii minoritare, între 1-5 milioane de euro. Scopul este fie să le deţinem privat o perioadă, fie să le listăm la un moment dat pe Bursă, pentru a atrage capital prin obligaţiuni sau acţiuni, sau să facem un exit prin bursă.

Facem parte dintr-un grup foarte antreprenorial. Ne place noutatea, alocăm capital repede, şi de aceea lucrurile funcţionează foarte bine cu investitorii noştri, pentru că sunt la fel.

Sunt antreprenori care au acumulat capital şi au încredere în noi să-l administrăm. În momentul de faţă avem în portofoliu atât companii private cât şi listate. Am alocat aproape jumătate din capital şi avem mai multe tranzacţii pe masă pe care sperăm să le putem închide în acest an. Randamentul este de două cifre.

Ştefan Nanu, head of the State Treasury

Obligaţiunile Samurai sunt o piaţă la care ne uităm ca şi obiectiv anul acesta. S-a semnat un memorandum de înţelegere între Ministerul Finanţelor, Japan Bank for International Cooperation şi EximBank.

Sperăm anul acesta să introducem cadrul pentru emisiunile verzi sau sustenabile. Lucrăm cu nouă ministere în scopul evaluării proiectelor pe care le au şi a identificării cheltuielilor care pot fi finanţate.

La Fidelis rămâne ritmul trimestrial. În următorul Fidelis vom avea ceva special.

Am adus un nou punct de curbă, de 15 ani, pentru titlurile de stat. Înainte să punem acest punct, maturitatea noastră cea mai lungă era 2036.

Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte ASF şi responsabil pentru piaţa de capital

Din perspectiva emitenţilor listaţi pe Piaţa Reglementată sau AeRO, Autoritatea şi-a propus o reevaluare a cadrului de reglementare specific în materia operaţiunilor de atragere de capital, derulate de către companiile listate, scopul fiind scurtarea procesului din perspectiva perioadei de derulare a ofertelor.

Pot să afirm că în această arie (piaţa AeRO - n.r.) se simte o necesitate de dezvoltare a guvernanţei corporative. Nu vom impacta negativ accesul la finanţare, dar vom fi mai selectivi cu privire la criteriile de acces pentru finanţarea bursieră.

Marek Dietl, president of the management board, Warsaw Stock Exchange

Bursa din Polonia a fost lovită extrem de puternic de război, dar investitorii au înceredere că piaţa îşi va reveni.

Există oportunităţi mari în piaţă, se pot găsi companii atractive, cu potenţial mare de creştere, la discount. Investitorii nu sunt speriaţi că firmele ar putea să intre în dificultate.

Când vine vorba de listări, e mereu un hot-topic. Marile listări au fost amânate, dar avem întâlniri tot mai frecvente cu reprezentanţii companiilor pentru a reporni procesul.

Avem aproximativ 3 mil. de investitori cu un cont de brokeraj activ.

Călin Ionescu, CEO of Romanian restaurant operator Sphera Franchise Group

Un actor important este statul, care ar trebui să listeze mai multe companii şi ar îmbunătăţi performanţa acestor companii prin transparenţă

Într-adevăr ESG-ul ne preocupă foarte mult, am făcut paşi importanţi, chiar înainte de a fi accentuat de cum a evoluat lumea, însă mai sunt mulţi paşi de făcut în direcţia asta pentru că deocamdată nu se aplică unitar.

Cu toate că există reglementări, nu toate companiile care au mai mult de 500 de angajaţi în afară de cele care sunt la bursă, nu toată lumea înţelege să se comporte normal şi să prezinte acel raport de sustenabilitate şi probabil că mai sunt mulţi paşi de făcut în direcţia asta

Victor Gânsac, CEO, SafeTech Innovations

Prima discuţie cu investitori instituţionali am avut-o la o oră după ce am sunat din clopoţel pentru transferul pe piaţa principală, chiar la sediul bursei.

Am început să fim abordaţi de investitori instituţionali şi urmează să avem discuţii aprofundate.

Schimbările au avut loc înainte de transferul pe piaţa principal şi ne-am pregătit timp de un an de zile. Primul pas a fost constituirea unui consiliu de administraţie, translatarea situaţiilor financiare în sistemul IFRS, auditarea acestora pe trei ani de zile.

Gabriel Ţecheră, director of corporate governance & IR, Transport Trade Services

Ce face diferenţa în acest an este partea de M&A, aici avem o experienţă lungă, prima preluare am făcut-o în 1998, iar în 25 de ani am preluat 7 companii, am preluat 3 pachete de facilităţi portuare directe şi fără investiţii în acţiuni şi, în linie cu istoria, anul ăsta am anunţat o investiţie nouă într-un terminal portuar, 21,8 milioane de euro, care probabil la finalul anului se va dovedi având ponderea cea mai mare în totalul investiţiilor pe 2023.

Deci pe scurt, 2022 a fost un an foarte bun ca rezultate din punct de vedere istoric, iar 2023 va fi un an istoric ca investiţii pentru TTS.

Daniel Ilinca, founder and CEO, Softbinator Technologies

Momentan nu avem planuri de transfer pe piaţa principală, sigur nu anul acesta. Noi credem că sunt nişte oportunităţi clare în piaţa de IT şi în continuare este o piaţă foarte fragmentată şi încercăm să atragem cât mai mulţi parteneri prin M&A alături de noi şi să consolidăm cât putem din piaţă.

Anul trecut am deschis un birou în Silicon Valley, vindem şi pe coasta de est şi pe coasta de vest şi ne gândim şi la un alt birou astfel încât să putem servi cât mai bine clienţii de pe cele două coaste şi să avem conexiuni uşoare spre centrul SUA.

Alina Popa, CFO, OMV Petrom

Dividendele speciale vor fi influenţate de trei elemente: 1) costurile finale estimate pentru proiectul Neptun, întrucât acum desfăşurăm procesul de achiziţii şi vom avea estimări mult mai precise până la jumătatea anului; 2) intervenţiile fiscale şi de reglementare, aici intrând şi taxa de solidaritate. Vom vedea concluzia până la mijlocul anului; 3) contextul de piaţă.

Pentru 2023 am anunţat un buget de investiţii cu 70% peste anul precedent, la 6 mld. lei. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală şi de reglementare pentru a ne realiza planurile majore de investiţii.

Peter de Boer, membru CA şi manager pentru relaţiile cu investitorii, DN Agrar Group

Ţelul nostru este să ne listăm pe piaţa reglementată în aproximativ 18 luni. Vom fi gata anul viitor, principalul factor constând în condiţiile de piaţă, urmate de evoluţia acţiunilor.

Momentan nu credem că piaţa este gata pentru a realiza majorarea de capital social. Plănuim să efectuăm majorarea împreună cu transferul.

Avem mare încredere privind transferul deoarece suntem singura societate listată anul trecut care a afişat creşteri ale acţiunilor, aproape 20%. Am efectuat două achiziţii anul trecut şi vom publica în curând rezultatele. Aproape ne vom tripla mărimea companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO