Supliment logistica

Alina Silaghi, ADLO: Investitorii vor infrastructură şi un nivel de trai cât mai bun pentru a atrage forţă de muncă. Oradea va avea primul terminal de cargo aerian în 2022

3 oct 2022 Autor: Bogdan Alecu

Judeţul Bihor va avea până la finalul anului 11 parcuri industriale faţă de şase în vară pe fondul strategiei de extindere.

Investitorii doresc infrastructură - pentru o eficienţă cât mai ridicată şi acces la forţă de muncă, iar pentru ca aceasta să fie disponibilă au nevoie de o calitate a vieţii cât mai bună în oraş pentru ca acesta să atragă noi locuitori din alte zone ale ţării, a explicat Alina Silaghi, director general  al ADLO - Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea.

Oradea, a doua mare piaţă pentru logistică şi transport din România după Bucureşti, va avea primul parc industrial care va include un terminal cargo - totodată şi primul terminal cargo aerian din România.

„Terminalul cargo de la Oradea este primul terminal adevărat de cargo aerian din România şi va reprezenta un punct în plus pentru Agenţia Locală de Dezvoltare pentru atragerea de noi investitori dar şi pentru dezvoltarea celor locali. Investiţia se ridică la 36 mil. euro. Acesta este legat de Parcul Industrial 2“, a spus Alina Silaghi, directorul ADLO.

La finalizarea lucrărilor de construcţii, CTPark Oradea Cargo Terminal va deveni unul dintre cele mai mari 10 parcuri industriale ale CTP România, cu o suprafaţă totală de peste 60.000 mp. CTPark Oradea Cargo Terminal poate acomoda clienţi din sectoare diverse, atât cu activităţi de cargo, precum şi de producţie şi de logistică sau ambele cumulate, oferind suprafeţe flexibile care încep de la 500 mp.

„Avem proiecte de cercetare şi dezvoltare cu universitatea şi companiile rezidente, proiect pentru un terminal cargo care se va realiza în Oradea, un terminal intermodal - transport cale ferată cu rutier.“

„Partea de mobilitate şi accesibilitate sunt cele mai importante pentru ei şi nivelul de trai în oraş - spaţii verzi, cum ne petrecem timpul liber, cât de curat şi sigur este oraşul, oportunităţi. În Parcul Industrial I am alocat un contract pentru construcţia unei săli de fitness pentru că a fost o cerinţă din partea companiilor. Şomajul aici este de 1,3%, este foarte mic şi reprezintă o provocare zilnică pentru toţi cei care fac recrutare şi angajare“, a declarat Alina Silaghi.

Germanii de la Reinert, un business de peste 25 mil. euro, şi-au bugetat investiţii de 5 milioane de euro la fabrica de mase plastice din Oradea. Unitatea de producţie se află în parcul industrial Eurobusiness Oradea, unde activează din 2015. În 2021, compania a finalizat investiţii de 1,9 mil. euro în mărirea capacităţii de producţie cu şapte maşini noi de injectat. „Reinert este în Parcul Industrial I, cel mai mare, de 136 de hectare şi sunt la al doilea proiect de dezvoltare. Agenţia este specializată în a atrage investitori şi este formată dintr-o echipă mică, dar orientată pe zona de business şi suntem receptivi la cererile investitorilor. Investiţiile merg mână în mână cu strategia de dezvoltare a oraşului şi creşterea nivelului de trai“, a spus directorul ADLO.

De asemenea, Grupul STIHL îşi extinde reţeaua internaţională de producţie şi investeşte în anii următori aproximativ 125 de milioane de euro într-o nouă unitate de producţie pentru utilaje cu acumulator şi electrice în Oradea, România. Noua fabrică va fi construită în zona industrială „Eurobusiness I Industrial Park“ din Oradea şi se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 147.000 de metri pătraţi. Contractul a fost semnat la 28 iunie 2022 de către STIHL, Primăria Oradea şi compania românească de marketing ADLO SA, care administrează parcul industrial în numele oraşului.

Judeţul Bihor, cu Ilie Bolojan în funcţia de preşedinte al consiliului judeţean - care până în 2020 a fost primarul municipiului Oradea, are în plan dezvoltarea unei reţele de parcuri industriale, tocmai pentru a nu pune presiune pe un singur oraş.