Supliment logistica

Analiză. Dana Bordei, VGP: Cererea pentru spaţii industriale este în continuă evoluţie şi pe fondul lipsei forţei de muncă dezvoltatorii fac investiţii semnificative în automatizare

29 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

România ocupă locul secund în portofoliul contractelor noi de leasing ale VGP, furnizor european de spaţii logistice şi proprietăţi imobiliare semiindustriale, cu 5,2 milioane euro sau 9%, după Germania cu 25,4 milioane euro sau 44 % din portofoliu.

Cererea pentru spaţii logistice şi industriale este în continuă evoluţie, datorită unui context favorabil, dat de progresele tehnologice, schimbările în comportamentul consumatorilor şi evenimentele economice la nivel global, explică Dana Bordei, commercial country director, VGP.

„Câteva verticale industriale se evidenţiază ca generatori importanţi de cerere în acest sector, precum: comerţul electronic (e-commerce), retail-FMCG, industria automotive, industria farmaceutică, cea a modei, echipamente industriale şi maşini, construcţii. În plus, pe fondul crizei forţei de muncă, dezvoltatorii parcurilor logistice vor face investiţii semnificative în depozite cu automatizare avansată. De asemenea, se vor face investiţii în clădiri cu standarde înalte de sustenabilitate“, a spus Dana Bordei.

VGP este unul dintre cei mai mari cinci jucători din piaţa de industrial şi logistică din România şi dezvoltă parcuri industriale în Bucureşti, Arad, Braşov, Timişoara şi Sibiu. În acest moment dezvoltatorul continuă lucrările la VGP Park Braşov, dezvoltat pe o suprafaţă de aproximativ 320.000 de metri pătraţi, parc care oferă un potenţial total de 140.000 de metri pătraţi de spaţiu disponibil de închiriat. Trei clădiri, cu o suprafaţă totală de 55.000 mp, au fost deja livrate, iar o clădire, cu suprafaţa de 21.000 mp se află în construcţie şi va fi livrată anul acesta.

VGP Park Bucureşti Nord este unul dintre cele mai importante proiecte ale VGP în România. Acesta se întinde pe un teren de aproximativ 250.000 de metri pătraţi, are o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 120.000 de metri pătraţi, împărţită în 4 clădiri  şi oferă spaţii moderne şi flexibile, adaptate nevoilor clienţilor. Primele două clădiri din VGP Park Bucureşti Nord, care au o suprafaţă totală de 42.000 mp, au fost deja închiriate.

VGP Park Timişoara este închiriat complet în prezent, dar are în continuare posibilităţi de extindere oferind o infrastructură modernă şi acces la reţelele de transport importante.

VGP Park Arad este unul dintre proiectele strategice dezvoltat de VGP în România, Arad fiind nodul rutier cel mai important din vestul ţării, parte a Corido­rului IV de Transport Pan-European. Situat pe un teren de 39 de hectare, acest parc logistic beneficiază de o suprafaţă de închiriere de până la 200.000 de metri pătraţi. Prima clădire din VGP Park Arad este închiriată în proporţie de 100%.


România ocupă locul secund în portofoliul contractelor noi de leasing ale VGP, furnizor european de spaţii logistice şi proprietăţi imobiliare semiindustriale, (5,2 milioane euro, 9%), după Germania (25.4 milioane euro, 44%).


VGP Park Sibiu se întinde pe o suprafaţă de 219.000 de metri pătraţi, oferind peste 93.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale premium. Acesta este localizat în zona de nord a oraşului Sibiu, beneficiind de acces direct la autostradă şi aflându-se la doar 10 minute distanţă de Aeroportul Internaţional. Prin poziţia sa strategică, Sibiu se evidenţiază ca un hub important în sistemul de transport al României, fiind traversat de linii ferate şi drumuri de importanţă majoră. Oraşul reprezintă, de asemenea, un centru economic valoros, beneficiind de investiţii străine semnificative.

„Pe lângă eficienţa energetică a clădirilor şi amprenta de carbon redusă a acestora, VGP implementează măsuri cu impact major în îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care îşi desfăşoară activitatea în aceste clădiri precum: piste de biciclete, staţii de încărcare auto, sisteme de reciclare selectivă a deşeurilor, cuiburi de păsărele.  În plus, suntem pe punctul de a finaliza instalarea panourilor fotovoltaice pentru una dintre clădirile din parcul nostru din Timişoara. Acestea vor fi operaţionale până la sfârşitul anului. Planul nostru este să extindem acest model în toate parcurile VGP din România“, a spus Dana Bordei.

Potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox cea mai mare tranzacţie parafată în al doilea trimestru este reprezentată de contractul de pre-închirierea 47.000 metri pătraţi realizată de Intercars în cadrul proiectului VGP Park Braşov, aceasta fiind urmată de o tranzacţie de 25.000 metri pătraţi reprezentând extinderea spaţiului ocupat de Maersk - IB Cargo ( furnizorul de servicii logistică care care operează centrul regional de distribuţie IKEA) în CTPark Bucureşti West şi de închirierea a 12.600 metri pătraţi de către EKR Elektrokontakt în cadrul proiectului Mures City Logistics.

„Strategia VGP este solidă şi adaptabilă. La nivel de Grup, VGP a semnat exclusivitatea pentru mai multe site-uri industriale în locaţii de top absolute. În acest sens, bilanţul nostru solid şi tranzacţiile cu partenerii existenţi şi noii parteneri din Joint-Venture ne facilitează refolosirea fondurilor pentru a susţine creşterea continuă“, a spus Dana Bordei.

România ocupă locul secund în portofoliul contractelor noi de leasing ale VGP, furnizor european de spaţii logistice şi proprietăţi imobiliare semiindustriale, (5,2 milioane euro, 9%), după Germania (25.4 milioane euro, 44 %).

VGP este prezentă în România din 2007 şi dezvoltă parcuri industriale în Bucureşti, Arad, Braşov, Timişoara şi Sibiu. VGP Park Bucureşti Nord este dezvoltat pe un teren de aproximativ 250.000 mp şi va avea o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 120.000 mp divizată în 4 clădiri. VGP Park Arad, dezvoltat pe un teren de 39 ha, cu o suprafaţă  de închiriere de până la 200.000 mp, este poziţionat strategic în Arad, nodul rutier cel mai important din vestul ţării, parte a Coridorului IV de Transport PanEuropean. VGP Park Braşov este dezvoltat pe o suprafaţă de aproximativ 320.000 mp şi va avea un potenţial total de 140.000 mp spaţiu disponibil de închiriat. VGP Park Timişoara este închiriat complet, existând posibilităţi de extindere.

Cel mai recent contract de închiriere pe plan local a fost unul pentru 7.000 mp pentru spaţiu de depozitare şi 1.500 mp  pentru cross-dock, în VGP Park Braşov, către DB Schenker, furnizor de logistică şi transport de top la nivel global. Ambele spaţii, dedicate activităţilor operaţionale, reprezintă soluţii personalizate, care răspund cerinţelor specifice ale clientului.

 

Care sunt cei mai mari noi chiriaşi ai VGP în România în 2023

Rawlplug, producător de soluţii şi elemente de fixare în construcţii, pentru consolidarea depozitului din România şi deschiderea unei academii pentru testări şi training.

Tomra, pentru deschiderea unui centru logistic pentru derularea activităţilor de întreţinere pentru echipamentele care automatizează colectarea recipientelor goale de băuturi pentru reciclare.

Wurth, distribuitor la nivel mondial de elemente de fixare, unelte, feronerie auto, mobilier şi accesorii pentru construcţii, pentru activităţi de depozitare, stocare şi manipulare, inclusiv produse chimice ADR depozitate într-un buncăr special,.

DB Schenker, furnizor de logistică şi transport de top la nivel global, care a închiriat două spaţii pentru spaţiu de depozitare şi pentru cross-dock.

Autoliv, una dintre cele mai mari companii producătoare de sisteme de securitate auto din lume, pentru activităţi de depozitare.

Alaska Energies, una dintre cele mai importante companii de energie regenerabilă din Europa, pentru extinderea operaţiunilor sale de logistică, depozitare şi distribuţie pentru sisteme fotovoltaice.

Somarest, care activează în domeniul marochinăriei, pentru activităţi de producţie şi depozitare.

 

VGP Park Bucureşti

VGP Park Braşov

VGP Park Arad