Supliment logistica

Dezvoltatorul de spaţii industriale WDP a inaugurat în S1/2023 proprietăţi de 47 mil. euro şi a ajuns la un portofoliu de 1,1 miliarde de euro

29 sep 2023 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În primul semestru al anului, WDP a obţinut venituri de 35,1 milioane de euro din închirierea celor 69 de proprietăţi pe care le are pe piaţa din România şi care sunt evaluate la 1,1 miliarde de euro, cu o suprafaţă cumulată de 1,5 milioane de metri pătraţi, reprezentând 17% la nivelul grupului.

Dezvoltatorul de spaţii industriale şi logistice WDP are în dezvoltare proiecte în valoare de 92 mil. euro în România, cu livrare până în trimestrul al treilea din 2024, potrivit informaţiilor din cel mai recent raport publicat de grupul belgian. Beneficiarii celor şase proiecte despre care este vorba sunt Erkut, Ursus Breweries, Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson.

În prima jumătate a anului 2023, WDP a finalizat proiecte pentru Pirelli (la Slatina, investiţie de 15 milioane de euro), e-pantofi (la Ştefăneştii de Jos, 21 de milioane de euro) şi KitchenShop (Ştefăneştii de Jos, 11 milioane de euro).

În primul semestru al anului, WDP a obţi­nut venituri de 35,1 milioane de euro din închirierea celor 69  de proprietăţi pe care le are pe piaţa din România şi care sunt evaluate la 1,1 miliarde de euro, cu o su­pra­faţă cumulată de 1,5 milioane de metri păt­raţi, reprezentând 17% la nivelul grupului.

Spre comparaţie, nivelul veniturilor din chirii încasate în Belgia, ţara-mamă a dezvoltatorului, a fost în aceeaşi perioadă de 50,3 milioane de euro, în Olanda - 72,7 mil. euro, în Franţa - 3,9 mil. euro, în Germania - 1,8 mil. euro, iar în Luxemburg - 2,1 mil. euro. Pe piaţa locală, compania mai are în vedere noi terenuri pentru viitoare dezvoltări.

„Piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România a înregistrat o absorbţie puternică de 310.000 de metri pătraţi în primul trimestru al anului 2023, adică plus 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această cerere este localizată cu precădere în vestul şi nord-vestul ţării, precum şi în Bucureşti. Peste 50 din clădiri au fost ocupate de furnizorii de servicii logistice“, se arată în raportul WDP.

Compania estimează piaţa totală de spaţii logistice şi industriale din România la 6,9 milioane de metri pătraţi, cu potenţial de a ajunge la 7,3 milioane de metri pătraţi până la finalul anului.

„Cererea continuă de spaţii logistice moderne, combinată cu cererea peste medie şi livrările limitate de noi dezvoltări menţin rata de neocupare la un nivel record de 4,7% la nivelul întregii ţări. În Bucureşti, rata de neocupare este de 5,7%. În medie, nivelul chiriilor a crescut cu 4,25 de euro pe metru pătrat.“

Printre proiectele belgienilor pe piaţa locală se numără parcuri situate în Dragomireşti, Ştefăneştii de Jos, Dumbrăviţa, Apahida, Ariceştii Rahtivani şi Oarja. În România, WDP numără aproximativ 30 de angajaţi, cei mai mulţi fiind responsabili de departamentele de legal, property management şi comercial.

Grupul WDP numără în total 289 de proiecte, localizate în Belgia, Olanda, Luxemburg, România, Franţa şi Germania. Împreună, acestea cumulează o suprafaţă totală de 7,1 milioane de metri pătraţi, evaluată la 6,5 miliarde de euro. Ca suprafaţă, România este a treia ţară din portofoliu, cu aproape 1,5 milioane de metri pătraţi. Clasamentul este condus de Olanda, căreia îi urmează Belgia. Şi ca număr de proiecte, România ocupă tot locul al treilea, cu 69 de proprietăţi. În Olanda, WDP are 111 din proiectele sale, iar în Belgia - 95.

WDP se numără printre cei mai mari trei dezvoltatori de pe piaţa de logistică din România, care este dominată de cehii de la CTP, cu un portofoliu de 2,2 milioane de metri pătraţi de spaţii în România.

 

WDP face a doua mutare de tipul sale-and-lease-back după contractul din 2022 cu Taparo

Dezvoltatorul de spaţii industriale şi logistice WDP a cumpărat, în prima jumătate a acestui an, un spaţiu în Mioveni, în cadrul unui contract de tip sale-and-lease-back, prin care vânzătorul a rămas chiriaş în spaţiul care a făcut obiectul tranzacţiei. Pentru această preluare, WDP a plătit 10 milioane de euro, fiind vorba despre un depozit cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

Depozitul este ocupat pentru următorii cincisprezece ani de SFC Solutions Automotive România, o companie care produce profiluri de cauciuc pentru industria automotive. Spaţiul se află în proximitatea fabricii Dacia Renault, de altfel unul dintre clienţii principali ai companiei.