• Leu / EUR4.9459
  • Leu / GBP5.7464
  • Leu / USD4.6730
Supliment ZF Logistică 2021

Laurenţiu Duică, Avison Young: Fragmentarea terenurilor, dar şi lipsa parcurilor industriale în multe oraşe îngreunează accesul investitorilor

29 sep 2021 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltarea parcurilor industriale cu utilităţi şi suprafeţe optime poate reduce semnificativ timpul în care un oraş poate atrage noi investiţii.

Parcurile industriale reprezintă un punct de plecare în atragerea investiţiilor în condiţiile în care acestea facilitează accesul investitorului către un teren compact şi cu utilităţi „la scară“.

„La nivel naţional sunt puţine oraşe cu planuri pentru sau cu parcuri industriale. Numărul lor însă creşte, discută cu Ministerul Dezvoltării, discută cu noi, cum să se promoveze, ce materiale au nevoie. Astfel de parcuri atrag investitori, creşte puterea de cumpărare. Un astfel de parc elimină timpii morţi pentru obţinerea de PUZ-uri. Oraşele au nevoie de PUG-uri. Investitorii caută terenuri cu PUZ-uri şi avize, dar doar în parcuri industriale găsim. Sunt primării de lângă Bucureşti unde anumite terenuri apar în noul PUG pentru industrial & logistic, iar în vechiul PUG, încă în vigoare, terenul este pentru rezidenţial. În plus, terenurile sunt extrem de fragmentate, fâşii înguste şi este greu de consolidat“, a spus Laurenţiu Duică, senior VP în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Avison Young România.

El explică faptul că sunt tot mai multe companii care fie se extind, fie intră pe piaţa locală cu producţie nouă.

„Încurajator este că avem producţii care cresc. Decathlon la Timişoara, spre exemplu, creşte producţia de biciclete, extinderea Hella tot la Timişoara, anunţul Draexlmaier cu privire la producţia de baterii pentru maşini electrice sunt investiţii care vor atrage depozitare, transport, locuri de muncă şi sunt şi cele mai căutate. Aici va fi o bătălie a României contra Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Mai sperăm să atragem producţie. Multe nu s-au mai extins în Germania, ci au migrat către Polonia, Cehia sau Ungaria. Sunt semnale că s-ar sprijini producţia“, a subliniat Laurenţiu Duică.

În prima parte a anului investiţiile noi au demarat bine, în condiţiile în care proiecte amânate din cauza pandemiei în 2020 au fost reluate în prima parte a anului.

„Au început multe şantiere şi mixul între producţie şi e-commerce, depozite de retail stă mai bine decât în anii trecuţi. Mai sunt extinderi de producţie în ţară, iar mutarea sau deschiderea unor centre dedicate integral comerţului şi acoperirii zonei din România şi Bulgaria merge bine“, a subliniat Laurenţiu Duică.

Pe de altă parte, criza materialelor de construcţii afectează şi dezvoltarea proiectelor industriale.

„Acum ne putem aştepta la o stagnare bruscă în a doua jumătate a anului a acestor dezvoltări. De câteva luni ne confruntăm cu o scumpire a materialelor de construcţii, de la lemn sau metal. Faptul că nu se mai pot da termene de livrare nu face decât să descurajeze dezvoltatorii care construiesc speculativ. Până acum, dacă aveau cerere pentru 10.000 mp în zona Bucureştiului sau Clujului, construiau lejer încă 10.000 mp speculativ. O scumpire nu îi va mai încuraja“, a spus Duică.

Stocul spaţiilor industriale din România a depăşit pragul de 5 mil. mp în 2020, ajungând la 5,1 mil. mp după ce anul trecut au fost livraţi aproape 600.000 mp, potrivit datelor consultanţilor imobiliari, aproximativ jumătate din stoc fiind deţinut de trei proprietari, CTP, WDP şi P3.

Deşi plaja investitorilor s-a diversificat în ultimii ani, inclusiv prin dezvoltarea unor jucători locali, precum Element Industrial, Global Vision şi Transilvania Construcţii, în prezent investitorii locali deţin doar 5% din totalul stocului existent.

România a avut  în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare a pieţei industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spaţii industriale per mia de locuitori,  România se situează sub media regională. Spre comparaţie, Polonia are o medie de  510 mp per mia de locuitori, iar Cehia 840 mp per mia de locuitori.

De asemenea, consultanţii se aşteaptă ca în următorii cinci ani centrele logistice să urce la 8 mil. mp în următorii patru-cinci ani. În prezent sunt în construcţie depozite de 400.000 mp.