Supliment ZF Polonia

​Polonia, totul pentru familie!

7 nov 2023 Autor: Bogdan Cojocaru

Dacă lumea întreagă ar fi o familie, ea ar fi dezbinată Diferitele războaie izbucnite recent amintesc Europei că pacea şi liniştea nu sunt ceva dat Chiar şi în familia europeană sunt probleme, economice şi politice Sunt încercări prin care generaţiile mai recente nu au mai trecut - inflaţie, criză de energie, dobânzi record, ameninţarea recesiunii Peste ele se suprapun problemele de structură ale multor societăţi europene, cum ar fi declinul demografic Pare un impas greu de depăşit.

Dar există soluţii. Pawel Soloch, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în România, aminteşte de eforturile ţării sale de a-şi majora cheltuielile cu apărarea, acestea ajungând la 4% din PIB în prezent. De asemenea, spune dânsul, „trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile, inclusiv pentru cele mai grave, şi să fim capabili să menţinem unitatea întregii alianţe”.

Dar domnul ambasador menţionează şi importanţa cooperării regionale dintre Polonia şi România, cele mai mari ţări membre ale NATO aflate la frontiera de est a UE: România şi Polonia vor fi esenţiale în eforturile de reconstrucţie a Ucrainei şi pentru integrarea Moldovei în familia europeană. Dar până atunci, până la mărirea familiei europene, trebuie consolidată familia ca nucleu al societăţii. Toate statele membre ale UE au diverse programe pentru susţinerea familiei într-un fel sau altul. Polonia are unele dintre cele mai ambiţioase din Uniunea Europeană, cel puţin din punctul de vedere al cheltuielilor din partea statului.

Totul a început cu programul „Familie 500 plus”, numit aşa pentru că oferea 500 de zloţi (110 euro) pe lună fiecărei familii pentru cel de-al doilea copil şi următorii. Cele mai sărace familii primeau bani şi pentru primul copil, iar în 2019 programul a fost extins pentru a acoperi şi primul copil indiferent de venituri.


Mai presus de toate, programul „Familie 500 plus” a fost creditat cu o contribuţie semnificativă la scăderea numărului de familii care trăiesc în sărăcie. A fost introdus la timp pentru a amortiza impactul pe care l-a avut valul de inflaţie record asupra puterii de cumpărare a gospodăriilor.


Astfel, s-a deschis calea pentru „Familie 800 plus”, care va fi lansat anul viitor. Acesta va oferi familiilor câte 800 de zloţi (180 euro) pe lună pentru fiecare copil. Nu se ţine cont de câţi membri are familia, de ce venituri au părinţii şi pe ce sunt cheltuiţi banii. Pot fi cheltuiţi pentru şcoală, mâncare, jucării sau călătorii.

Scopul acestor programe este de a încuraja formarea de familii şi naşterile. Succesul nu este garantat, pentru că tendinţele societăţilor moderne sunt greu de inversat oriunde. Însă, cel puţin, prin lansarea de programe de sprijinire a familiilor, Polonia încearcă  să recupereze o parte din decalajul faţă de societăţile din Europa de Vest. Mai există, în acest tumult de crize şi încercări, loc pentru dezvoltarea afacerilor? Da. Numărul de companii poloneze cu activitate în România creşte de la an la an.

O creştere semnificativă se observă de la pandemie încoace. La firmele poloneze cu afaceri în România predomină activităţile de comerţ.

Dar aceasta nu înseamnă că afacerile poloneze cu prezenţă mai veche nu mai ies în evidenţă.

Maspex România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa băuturilor răcoritoare, a trecut anul trecut pragul de 1 miliard lei (207,8 mil. euro) în cifră de afaceri, o creştere de 27%.

Loc de extindere pentru companiile poloneze există, atât în România cât şi în Europa.

Iar celor ambiţioşi Agenţia Poloneză de Investiţii şi Comerţ (PAIH) le stă la dispoziţie cu asistenţă şi resurse financiare.

Parteneri: