Supliment ZF Polonia

Profilul businessului polonez în România: Este concentrat în Bucureşti - Ilfov şi cu activitate preponderent în comerţ

7 nov 2023 Autor: Ramona Cornea

În România sunt aproape 1.000 de companii care au acţionariat majoritar polonez. Dintre acestea, 491 sunt în regiunea Bucureşti - Ilfov, adică aproape 50% În opt judeţe nu există companii cu acţionariat majoritar polonez Circa 33% dintre companii au drept activitate o formă de comerţ Cumulat, companiile cu acţionariat majoritar polonez au mai mult de 8.000 de angajaţi pe piaţa locală.

Afacerile firmelor poloneze sunt concentrate în marile centre de business ale României, adică în Bucureşti - Ilfov, Timiş, Bihor şi Cluj. Ca obiect de activitate, cele mai multe s-au orientat către comerţ.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) spune că în România au activitate peste 1.500 de firme si companii poloneze, iar datele transmise de Registrul Comerţului la solicitarea ZF arată că aproape 1.000 de firme de pe piaţa locală au capital majoritar polonez. Dacă ne uităm la cum sunt distribuite companiile pe judeţe, vedem că cele mai multe sunt în Bucureşti, Timiş, Ilfov, Bihor şi Cluj. Doar în Bucureşti sunt 426 de firme controlate de polonezi.

De altfel, jumătate dintre companiile cu acţionariat majoritar polonez sunt în regiunea Bucureşti ñ Ilfov. Businessul polonez nu este răspândit în toate judeţele României, astfel că sunt opt judeţe unde nu există companii cu acţionariat majoritar polonez, respectiv Brăila, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Ialomiţa, Olt, Teleorman şi Vaslui.

Dintre cele 986 de companii cu acţionariat majoritar polonez, 326 au drept obiect de activitate comerţul, respectiv circa 33% din total.

De altfel, cele mai mari trei companii cu acţionariat polonez pe piaţa din România după cifra de afaceri din 2022 au ca obiect principal de activitate comerţul. Pepco Retail este cea mare companie cu acţionariat majoritar polonez în România după acest indicator. Este o companie care în România vinde haine, încălţăminte, jucării, veselă şi decoraţiuni pentru casă.

Pepco a închis anul 2022 cu afaceri de peste 2,3 mld. lei, cu 23% mai mari decât în anul anterior şi cu aproape 80% peste nivelul din 2020 şi respectiv 2019, având în vedere că businessul a fost la un nivel apropiat în cei doi ani.

Pepco a intrat pe piaţa locală în 2015 şi încă de la început a mizat pe o expansiune accelerată, fapt ce i-a permis să urce rapid în topul celor mai puternici jucători din moda locală, depăşind treptat nume precum H&M sau C&A. Compania a ajuns să aibă circa 420 de unităţi pe piaţa locală astăzi, conform datelor de pe site-ul propriu.

Pe locul al doilea în clasamentul companiilor poloneze după cifra de afaceri este Inter Cars România, distribuitor de piese şi accesorii auto care face parte din grupul polonez Inter Cars.

Această companie a raportat pentru 2022 o cifră de faceri de peste 1,5 mld. lei (304,5 mil. euro), în creştere cu 15,5% faţă de anul precedent, când compania a avut afaceri de aproximativ 1,3 mld. lei (264,2 mil. euro).

Inter Cars a intrat pe piaţa locală în anul 2008, la Cluj-Napoca, după o perioadă de pregătire de aproximativ un an. În septembrie 2008 au început vânzările într-o singură unitate, iar acum au 62 de filiale ce operează în regim de franciză în ţară, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. În 2010 compania a inaugurat un depozit central în Braşov.

Al treilea cel mai mare jucător polonez din România după cifra de afaceri este LPP România Fashion, parte din grupul polonez de modă LPP. În prezent, retailerul polonez de modă LPP are local peste 160 de magazine sub cinci branduri, este vorba de Reserved, Cropp, Mohito, House şi Sinsay. Firma LPP România Fashion a închis anul trecut cu afaceri de 1,4 mld. lei (aproape 300 mil. euro), cu 50% mai mari decât în 2021.

În ultimii ani, numărul firmelor controlate de investitori polonezi a crescut constant. Per total, în 2023 erau cu 239 mai multe astfel de companii în România faţă de anul 2019. Astfel, în 2019 erau 747 de firme cu acţionariat majoritar polonez, iar în octombrie 2023 numărul lor ajunsese la 986.

Cumulat, companiile cu acţionariat majoritar polonez au avut mai mult de 8.000 de angajaţi anul trecut. Această valoare nu este prezentată cu exactitate pentru că nu toate dintre companiile din statistica oferită de Registrul Comerţului aveau bilanţul depus pentru anul 2022.

România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, conform datelor de la CCIR.

Parteneri: