Supliment ZF Rezidențial

Irina Măndoiu, CEO al Policolor: Se vede o scădere a pieţei de rezidenţial şi estimăm că abia în 2024 sectorul va reveni la normal, în condiţiile în care în ultimii ani costul construcţiei a crescut cu peste 50%.

Cum se vede piaţa rezidenţială din poziţia producătorilor de materiale de construcţii? „Cererea s-a diminuat, pe fondul nesiguranţei şi al scăderii puterii de cumpărare. Abia în 2024 sectorul va reveni la normal“

8 mai 2023 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Sectorul construcţiilor, care generează 7% din Produsul Intern Brut, a accelerat în februarie 2023, însă creşterea nu a venit de la rezidenţial, acest sector scăzând pentru a doua lună consecutiv, pe măsură ce dobânzile mari la creditele ipotecare au pus frână împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe.

Primul trimestru al anului 2023 a venit cu o temperare în rândul investitorilor din piaţa rezi­denţială, pe de-o parte din cauza dificultăţii dezvoltatorilor de a accesa credite, iar pe de altă parte din cauza precauţiei şi a posibilităţii reduse a potenţialilor cumpărători de a face o achiziţie. În aceste condiţii, producătorii de materiale de construcţii s-au văzut şi ei puşi în situaţia de a sta în expectativă, mai ales că nici piaţa renovărilor nu este foarte puternică în România.

„Se vede o scădere a pieţei de rezidenţial şi estimăm că abia în 2024 sectorul va reveni la normal, în condiţiile în care în ultimii ani costul construcţiei a crescut cu peste 50%. Anul trecut am observat o mică scădere şi pe renovări. Cred totuşi că urmează o stabilizare a preţurilor la materiale“, spunea la începutul acestui an Irina Măndoiu, CEO al Policolor, pentru care rezidenţialul este principalul sector căruia i se adresează.

Dificultăţile nu vin doar din scumpirea materialelor, ci şi din asigurarea fluxurilor de aprovizionare şi din logistică. În aceste condiţii economice dificile, după toate evenimentele din ultimii trei ani, piaţa de lacuri şi vopsele din România s-a contractat ca volume, dar a crescut ca valoare, estimează Irina Măndoiu. „Sperăm să se calmeze situaţia alarmistă declanşată la finalul anului 2022, ca urmare a creşterilor preţului combustibilului, energiei, inflaţiei, care au avut impact negativ asupra populaţiei. Toate majorările au avut un efect direct pe tot lanţul de aprovizionare, iar rezultatul final a fost diminuarea cererii, în special din sectorul rezidenţial, pe fondul nesiguranţei şi al scăderii puterii de cumpărare“, spunea, tot în primele luni ale anului, şi Emil Goţa, unul dintre acţionarii producătorului de pavele Elis Pavaje din judeţul Alba.

Emil Goţa, unul dintre acţionarii producătorului de pavele Elis Pavaje din judeţul Alba: Sperăm să se calmeze situaţia alarmistă declanşată la finalul anului 2022, ca urmare a creşterilor preţului combustibilului, energiei, inflaţiei, care au avut impact negativ asupra populaţiei.


Deşi în prezent există o doză serioasă de nesiguranţă în piaţă, speranţa este ca preţurile să se reechilibreze, iar piaţa să redevină foarte dinamică, pentru a putea lucra la capacitate maximă.

„Ca sectoare, livrăm în mod special către rezidenţial. Ca zone geografice, avem vânzări bune peste tot în ţară“, spunea recent şi Bogdan Pîrvu, CEO al producătorului de lacuri şi vopsele Sarcom Râmnicu Vâlcea.

El estimează că nu ar mai trebui să urmeze scumpiri majore ale materiilor prime, astfel că 2023 ar trebui să pună piaţa materialelor de construcţii pe un trend mai echilibrat, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar. Scăderea de volum va continua însă, cel puţin în prima parte a anului, crede el.

Bogdan Pîrvu, CEO al Sarcom Râmnicu Vâlcea: Ca sectoare, livrăm în mod special către rezidenţial. Ca zone geografice, avem vânzări bune peste tot în ţară.


Sectorul construcţiilor, care generează 7% din Produsul Intern Brut, a accelerat în februarie 2023, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea nu a venit însă de la reziden­ţial, acest sector scăzând pentru a doua lună consecutiv, pe măsură ce dobânzile mari la creditele ipotecare au pus frână îm­pru­muturilor pentru achiziţia de locuinţe.

Segmentul rezidenţial trece astfel printr-o etapă de reconfigurare, creşterea nemaifiind la fel de abruptă ca în ultimii trei-patru ani. Piaţa rezidenţială a spart în 2021 recordul anterior înregistrat în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, depăşind pragul de 71.000 de noi case şi apartamente finalizate, potrivit datelor publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

Recordul este însă urmat, în Bucureşti, pe lângă scumpiri, şi de o situaţie ten­sionată generată de blocarea PUZ-urilor, care nu lasă loc unor perspective optimiste referitoare la oferta de locuinţe în perioada următoare.

După un carusel al scumpirilor prin care au trecut materialele de construcţii în ultimii doi ani, dezvoltatorii, dar şi cetăţenii de rând care aveau în plan să înceapă o construcţie se vor gândi de mai multe ori înainte de a-şi pune planurile în aplicare în perioada următoare.

De exemplu, dacă un metru pătrat de panou sandwich costa 53 de lei în 2021, la începutul acestui an a ajuns la 131 de lei, potrivit indexului Vindem-Ieftin.ro, o platformă online de consultanţă în vânzarea de materiale de construcţii, creşterea fiind aşadar de două ori şi jumătate. 

O cărămidă a ajuns să coste 11 lei, faţă de 7,6 lei în 2021, iar un kilogram de oţel-beton este acum 3,5 lei, faţă de 2,4 lei în 2021. Scumpiri mari se văd şi la plăcile OSB, din lemn stratificat (plus 39% în acelaşi interval) sau la pavaje (plus 31%), acestea fiind doar câteva materiale de bază în construcţia unei clădiri.