Supliment ZF Smart City

Supliment ZF Smart City. Parcările inteligente, soluţie tot mai des aleasă pentru zonele publice, rezidenţiale, industriale sau sanitare

28 oct 2022 Autor: Bogdan Alecu

Octavian Fanea, CEO al KADRA, producător şi furnizor de sisteme automatizate de uşi de acces (fostul Aluterm Group), spune că anul viitor compania va construi primele parcări de tip Bike Tower din Bucureşti, cu un puternic impact ecologic şi care ajută şi la reducerea traficului.

Marile oraÅŸe din Å£ară, ca ÅŸi  cele de pe orice meridian al globului, se confruntă cu probleme comune: poluare, trafic congestionat, densitate crescută a populaÅ£iei. SituaÅ£iile de acest gen impun măsuri de urgenţă, pentru că, aÅŸa cum sugerează studiile, oraÅŸele viitorului vor fi sustenabile sau nu vor fi deloc! Pentru municipalităţile marilor aglomerări urbane este prioritar să găsească soluÅ£ii de mobilitate urbană sustenabilă, care să reducă amprenta de carbon ÅŸi să crească calitatea vieÅ£ii în metropole. Una dintre cele mai eficiente strategii pentru a atinge acest obiectiv este dezvoltarea infrastructurii pentru a încuraja utilizarea bicicletelor. Pe lângă amenajarea pistelor speciale, în tot mai multe oraÅŸe ale lumii au început să apară sisteme de parcări pentru biciclete, Bike Tower. ÃŽn România, Bike Tower este soluÅ£ia propusă de KADRA ca o componentă-cheie a mobilităţii urbane sustenabile.

Ce înseamnă Bike Tower?  Este o structură din oÅ£el  cu un design modern, cu 12 laturi învelite în sticlă securizată ÅŸi ridicat pe o fundaÅ£ie din beton armat, Bike Tower este un sistem complet automat pentru parcarea bicicletelor, construit în plan vertical. Cu o înălÅ£ime de 11,4 metri ÅŸi lăţime de 8,36 metri, are o capacitate de 118 biciclete. Dotat cu sistem ascensor cu unitate de control ÅŸi setări disponibile în mai multe limbi, Bike Tower este uÅŸor de folosit ÅŸi simplu de administrat. Permite monitorizarea ÅŸi controlul de la distanţă ÅŸi pune la dispoziÅ£ia utilizatorilor un sistem versatil de plată: cash - cu monede ÅŸi bancnote ÅŸi eliberează rest –, cu card bancar, inclusiv contactless, cu smartphone cu NFC, cu ajutorul aplicaÅ£iei mobile etc. Designul atractiv se integrează uÅŸor în peisajul urban contemporan, iar faÅ£ada este ideală ca spaÅ£iu publicitar ÅŸi constituie astfel o sursă suplimentară de venit pentru managerii parcării.

Bike Tower este soluţia smart din portofoliul KADRA, cu ajutorul căreia poate fi stocat orice tip de bicicletă, inclusiv electrică, sub 50 de kilograme.

Fiecare bicicletă primeşte propria poziţie aşa încât, odată parcată, este simplu de identificat, chiar şi de la distanţă sau pe timp de noapte, pentru că turnul de biciclete beneficiază de lumină nocturnă şi ambientală.

Autorităţi locale, dezvoltatori imobiliari, manageri din zona sanitară sau de facilităţi industriale - tot mai mulÅ£i reprezentanÅ£i ai acestor domenii au ajuns la concluzia că utilizarea tehnologiilor avansate pentru modernizarea parcărilor reprezintă, pe lângă o caracteristică esenÅ£ială a oraÅŸelor inteligente ÅŸi o modalitate de a crea confort, de a proteja mediul ÅŸi, nu în ultimul rând, o sursă de profit. Doar în ultimele 6 luni, KADRA, unul dintre cei mai mari furnizori de sisteme automate de parcare din România, a contribuit la modernizarea a peste 2000 de locuri de parcare, din mai multe oraÅŸe ale ţării, din zonele publice, rezidenÅ£iale, sanitare ÅŸi industriale. KADRA, compania cu un portofoliu important de proiecte care presupun sisteme inteligente de parcare, a folosit în aceste locaÅ£ii sistemul Parkomatic, unul dintre cele mai avansate si frecvent folosite sisteme de management al parcarilor sau soluÅ£ii de la partenerii europeni.  AplicaÅ£ia GoPark, concepută integral de specialiÅŸtii companiei ÅŸi care completează portofoliul Parkomatic, oferă facilităţi suplimentare atât ÅŸoferilor, cât ÅŸi administratorilor parcărilor. Aceste soluÅ£ii tehnologice de ultimă generaÅ£ie au fost introduse în ultimele luni în oraÅŸe precum Sibiu, Dej, Zalău, Craiova, Otopeni ÅŸi BucureÅŸti.

Sibiul, în topul oraşelor smart mobility din România! Peste 600 de locuri de parcare folosesc sistemul inteligent Parkomatic.

Gestionarea automată a parcărilor publice este una dintre soluţiile smart mobility dintre cele mai eficiente pentru reducerea traficului rutier. Sibiul a dovedit în ultimul an că este în topul oraşelor campioane la proiecte de smart mobility. Cel mai mare şi populat cartier din Sibiu, Hipodrom, dispune de o parcare modernă, la standarde europene, cu aproape 400 de locuri şi înconjurată de o zonă verde, cu locuri de joacă, ideală pentru relaxare sau familiile cu copii.

Într-o metropolă ca Bucureştiul, în care găsirea unui loc de parcare este o aventură consumatoare de timp, nervi şi carburant, un apartament care vine la pachet cu un loc într-o parcare smart reprezintă un avantaj considerabil. KADRA a instalat sistemul Parkomatic în ansamblul de locuinţe Global Residence Mihai Bravu, aflat nu departe de centrul oraşului. Parcarea subterană beneficiază de un sistem automat de administrare, care oferă locatarilor şi vizitatorilor din zonă confort, siguranţă şi o experienţă a parcării total lipsită de bătăi de cap. Au fost montate terminale de intrare/ieşire, bariere electromecanice automate rapide pentru trafic intens interconectate cu sistemul de parcare şi o casă automată care permite vizitatorilor plata cu cardul, inclusiv în mod contactless şi NFC cu telefonul.

Soluţii automate de management al parcării de la KADRA pentru zonele industriale şi sanitare.

Sistemele automate de management al parcării de la KADRA sunt soluţii ideale şi pentru zonele industriale şi sanitare. Sunt practice, ajută la optimizarea fluxurilor în parcare, permit monitorizarea accesului şi asigură securitatea zonei. În plus, pentru spitale, unde există un flux constant de vizitatori, sistemul Parkomatic se transformă într-o sursă suplimentară de venit la bugetul local.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a dat de curând în folosinţă o nouă parcare complet automatizată, controlată de sistemul Parkomatic de la KADRA. Cu 84 de locuri în subteran şi 70 la suprafaţă, parcarea spitalului oferă vizitatorilor o experienţă cât se poate de confortabilă. Din zonele de controller şoferii află câte locuri de parcare sunt disponibile, terminalele de intrare şi ieşire sunt dotate cu bariere rapide, care se deschid în mai puţin de o secundă, special proiectate pentru trafic intens. Casa automată permite plata cash sau cu cardul, inclusiv contactless şi are inclusă funcţionalitatea touch screen pentru plata taxei în baza numărului de înmatriculare, fără a mai scana tichetul de parcare. Iar posibilitatea de a aplica o taxă de staţionare după primele 15 minute gratuite este un beneficiu care nu poate fi neglijat de administratori.

 

 

Parteneri: