Supliment ZF X-Mas Gifts

Despre echilibru şi mişcare

20 dec 2022 Autor: Cristina Roşca

În mod normal, când vorbim despre simţuri, cinci sunt cele care ne vin rapid în minte – auzul, văzul, mirosul, atingerea şi gustul –, deşi în realitate ele sunt şapte. Al şaselea simţ nu are nimic de-a face cu celebrul film cu acelaşi nume, ci este vorba despre cel vestibular, responsabil pentru orientarea trupului în spaţiu. Astfel, datorită acestui „al şaselea simţ” putem să ştim dacă stăm cu capul în sus sau în jos, dacă suntem în poziţie verticală sau orizontală. Este simţul care transmite sistemului nervos mesaje despre echilibru. Deşi extrem de important pentru organism, este un simţ destul de dificil de „satisfăcut” ori „încântat” de daruri. Totuşi, am decis să îl ademenim cu o serie de cadouri-experienţă. Acelaşi tip de dar pare potrivit şi pentru cel de-al şaptelea simţ – cel proprioceptiv, supranumit şi simţul mişcării.

 

 

 

De un fir de aţă

Sintagma cazări inedite poate avea conotaţii diferite pentru fiecare. Cert e că a dormi într-un cort agăţat – la propriu – de peretele unui munte este ceva inedit pentru toată lumea. Unde mai pui că e un cort cu pereţi transparenţi, astfel că vezi cum lumea ţi se aşterne la picioare. Vezi şi cerul înstelat noaptea, dar şi răsăritul la prima oră din zi. Nu e o cameră „deluxe” clasică şi nici una ideală pentru cei cu rău de înălţime sau slabi de inimă, dar este o experienţă ce îţi pune în funcţiune multe dintre simţuri. Ah, şi ca să ajungi să dormi la înălţime, trebuie să urci 400 de metri pe Via Ferrata, un drum nu chiar floare la ureche. Tot ce am povestit mai sus nu este un vis îndrăzneţ, ci o realitate la Skylodge Adventure Suites, o cazare amplasată în Sacred Valley, Cusco, Peru.

 

 

Cu capul înainte

Să sari cu paraşuta este ceva ce necesită curaj sau o doză de nebunie. Când eşti la mii de metri altitudine şi trebuie să te arunci în gol dintr-un avion, ai câteva secunde în care te gândeşti oare de ce faci asta. Apoi, când eşti în aer şi cazi în gol, un mix de teamă şi încântare îţi cuprinde trupul. Iar când paraşuta se deschide şi doar zbori, atunci ai un sentiment unic, greu de pus în cuvinte. Odată ajuns pe pământ, nu simţi nimic.

În afară de tot.

În România, TNT Brothers oferă salturi în tandem, dar şi cursuri. Salturi cu paraşuta au loc însă şi în alte ţări din lume, din Namibia în Noua Zeelandă. Poţi să faci asta şi deasupra Dubaiului, dar şi deasupra Marelui Canion.

 

 

Altfel de rafting

Regiunea Chiang Mai din nordul Thailandei este o destinaţie culturală, gastronomică şi, nu în ultimul rând, una de aventură. Deşi, poate, mai puţin cunoscută decât insulele Krabi ori Phi Phi, această destinaţie este ideală pentru iubitorii de vacanţe în mişcare.

Una dintre experienţele oferite de localnici este raftingul pe o plută din bambus. Excursia durează opt ore şi se desfăşoară în Mae Wang National Park, într-o junglă dintr-o zonă montană din nordul Thailandei. Expediţia începe cu o drumeţie înspre Marele Canion din Chiang Mai, continuă cu o baie şi apoi e momentul pentru rafting pe plute de două până la patru persoane. Pe drum vor fi opriri la diferite cascade, dar şi în alte locuri ştiute doar de localnici.

Această experienţă ce poartă numele de Waterfalls, Bamboo rafting, Grand Canyon - Experience hosted by Kanpitcha (Lammy & Phil) este disponibilă prin platforma airbnb.com.

 

 

În tandem

Să înoţi alături de balene, cele mai mari mamifere din lume, trebuie să fie o experienţă pe care cu greu o poţi uita sau chiar pune în cuvinte. Îmi imaginez că te simţi mic prin comparaţie, dar totuşi atât de important pentru că poţi face asta, că poţi deveni unul cu natura.

Există mai multe locuri în lume unde poţi să cobori „în adâncuri” şi să înoţi alături de aceste animale de 15-20 de metri lungime şi a căror greutate se măsoară în zeci de tone. Mo’orea (Polinezia Franceză), Filipine sau Tonga sunt câteva variante. Musai însă să fie o călătorie organizată responsabil, unde principala preocupare este starea de bine a animalelor.

 

 

Cu susul în jos?

Acroyoga este, pentru mine, ceva ce frizează nebunia şi sfidează legile fizicii. Şi totuşi, este un vis frumos. Când îi văd pe practicanţii care par mai degrabă de gumă la cât de flexibili sunt, mă gândesc la acrobaţiile artiştilor de la Cirque du Soleil. Doar că nu e vorba de gimnaşti pregătiţi temeinic, ci de oameni care, datorită acestui sport care reprezintă un mix de yoga şi acrobaţie, pot să îşi găsească echilibrul în poziţii aparent imposibile. Cu multă muncă şi dedicare.

Tabere de acroyoga se organizează în California, în Thailanda sau Mexic. Acest sport pare că începe timid să îşi găsească şi local adepţi. O variantă mai puţin complexă, dar totuşi spectaculoasă este şi air yoga.

În România, platforma complice.ro oferă un pachet care se numeşte Above and Beyond, care cuprinde 4 şedinte de escaladă şi 4 şedinţe de air yoga. Poate fi un început.