Supliment ZF X-Mas Gifts

Set de lumânări parfumate Christian Dior Paris

O bibliotecă olfactivă atent curatoriată

20 dec 2022 Autor: Cristina Roşca

Ştiinţific vorbind, totul începe de la miros, nasul fiind primul care ghidează acţiunile oamenilor. Este vorba de feromoni, de instinctele primare, animalice, de atracţia în forma ei pură.

Nasul este, nu de puţine ori, cel care ne ghidează în alegeri, fie ele chiar şi culinare. Uneori, refuzăm un preparat sau un ingredient doar din cauza mirosului pe care îl emană. Îmi vine în minte coriandrul, care cred că este unul dintre cele mai controversate alimente. Nu mai mult decât durianul însă, considerat regele fructelor pentru că, se spune, fiecare percepe un alt miros când vine vorba de acest produs pe care autorităţile din Singapore l-au interzis în metrou. Rişti să primeşti amendă dacă încalci această regulă şi dacă te laşi dus de nas, la propriu, convins de mirosul durianului. Unii zic că miroase a banane (greu de crezut), alţii a varză murată. Sunt şi cei care îl asociază cu ceapa putrezită sau cu gunoiul (eu!).

Ce voiam să zic de fapt cu asta e că fiecare poate simţi anumite lucruri sau poate asocia aceleiaşi arome alte conotaţii. A ce miroase copilăria? Dar casa bunicilor? A ce miroase prima zi de şcoală sau prima întâlnire? Bineînţeles că, pentru fiecare dintre noi, parfumul asociat unor asemenea evenimente este diferit. Totuşi, toate locurile sau momentele marcante din viaţa noastră sunt, de regulă, legate de nişte arome. Iar acestea, în momentul în care ne intersectăm cu ele, ne transportă în timp şi spaţiu. Astfel de „călătorii“ olfactive vrem noi să recreăm cu aceste sugestii de cadouri aromate, fie că e vorba de mirosul paginilor unei cărţi tipărite, de cel al unui ceai, al unei lumânări parfumate sau al unei bijuterii înmiresmate. Da, da, aţi citit bine!

 

 

Set de lumânări parfumate Christian Dior Paris, preţ la cerere, buticul Christian Dior din Băneasa Shopping City

 

 

Cartea TAVA: Eastern European Baking and Desserts From Romania & Beyond, de Irina Georgescu, 173 de lei, reţeaua de librării Cărtureşti

 

 

Holy Wood, parfum solid natural MATCA, fabricat în România, 221 de lei, magazinul MioBio

 

 

Ulei strălucitor pentru corp N°5 The Gold Body Oil, 483 de lei, buticul Chanel Espace Beaute din Băneasa Shopping City

 

 

Ceai Molecular Herbal Infusion Skin Tea de la Dr. Barbara Sturm, 50 de lire, www.harrods.com

 

 

Lumânare parfumată Gladys, de la Enzo de Gasperi, 164 de lei, magazinele Mobexpert şi pe www.mobexpert.ro

 

 

Broşă parfumată Eau Rose de la Diptique, 240 de lei, Beautik.ro

 

 

Advent Calendars Luxury – un calendar advent care cuprinde 24 de surprize de beauty, dar nu numai, (cuprinde şi o  lumânare parfumată) - 229 de lei, magazinele din reţeaua Douglas şi pe www.douglas.ro

 

 

Capsule de cafea FIVE TO GO, preţ la cerere, cafenelele FIVE TO GO şi magazinele partenere

Noile capsule FIVE TO GO – compatibile espressoarelor Nespresso – sunt prietenul ideal pentru o zi de weekend începută leneş, alături de familie, dar şi pentru acele zile din timpul săptămânii când munca începe devreme şi ai nevoie de energie. Astfel, ai disponibile trei variante de capsule - Colombia L’esperienza, Esclusivo şi Urban Crema. Dacă vrei o cafea cu textură cremoasă, cu o aciditate medie şi cu subtile note de citrice şi caramel, Colombia L’esperienza e soluţia potrivită. Esclusivo 100% Arabica vine cu note fine de ciocolată şi cu o intensitate mai ridicată, în timp ce Urban Crema Arabica & Robusta combină armonios notele fine, dulci şi cremoase ale cafelei Arabica, presărate cu un touch de ciocolată cu gustul puternic şi amărui al cafelei Robusta.

 

 

Parfum de cameră LINARI Natale Diffuser 500 ml, 540 de lei, Elysée Concept